“Зв’язкова Юстина”: в Одесі зняли фільм про 95-річну учасницю УПА. ВІДЕО

Журналістка і головна редакторка сайту “Сила Громад” Оксана Піднебесна презентувала свій новий творчий доробок, – фільм-нарис про одну з репресованих учасниць Української Повстанської армії (УПА), яка пів життя мешкає в Одесі. Авторська робота реалізована за підтримки Українського клубу Одеси. 

ПлотицяВідеофільм розміщено на каналі “Сила Громад” в Ютубі.

Мало хто знає, що в Одесі мешкає унікальна людина, – справжня “бандерівка”, Юстина Михайлівна Плотиця. Вона родом з Львівської області, де після Другої Світової війни українці виборювали незалежність держави з-під окупаційного радянського гніту у складі Української Повстанської армії. Через це у 1947 радянська влада родину пані Юстини вислала аж у Омськ, де вона прожила 10 років.

Юстина Плотиця“Пані Юстина розповіла, що тоді в СРСР на батьківщину, до рідної Львівщини, повернутись забороняли, тому разом з чоловіком Юстина потрапила спочатку до Фрунзівки (це сучасна Захарівка), а потім оселилися в Одесі. Життєвий шлях, від репресій до незалежної України не зломив нашу героїню: вона й сьогодні має добру пам’ять, вишиває гуцульські візерунки й вірить в Україну”, – йдеться в анотації до фільму

Колишня “зв’язкова” Юстина після смерті чоловіка лишилась самотня, та у свої 95 років жінка має гарну пам’ять, читає, цікавиться політикою, і вірить, що Україна стане справжньою Україною.

ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *