Ансамбль як мистецтво: одеських абітурієнтів запрошує Музична академія ім. Нежданової

СИЛА ГРОМАД продовжує подорож до Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової. Сьогодні прямуємо на кафедру камерного ансамблю.

Створення кафедри камерного ансамблю в Одеській, тоді же державній консерваторії, відбувалося в атмосфері підвищеної уваги до камерно-ансамблевого виконавства, якою позначилася ІІ половина ХХ століття. Потужний розквіт цієї сфери надав підстави для виокремлення кафедри камерного ансамблю у самостійну структуру вищого навчального закладу.

ПовзунЗаснована кафедра була у 1968 році,  і очолив її тодішній ректор – Василь Петрович Повзун, професор, заслужений діяч мистецтв України, почесний доктор Академії музики та театру Молдови, ветеран Вітчизняної війни (кавалер 4 орденів та 18 медалей), який уособлював творчу обдарованість музиканта-виконавця, викладача, аранжувальника та талановитого адміністратора – проректора та ректора двох музичних вузів (Кишинівської та Одеської консерваторій). До складу кафедри увійшли талановиті музиканти-виконавці: піаністи – Анна Май, Надія Кіріченко, Борис Чарковський, Віра Іваніцька; скрипалі Леонід Брусков, Алла Мучник, Борис Орєхов, Леонід Шевченко, віолончелістка Евеліна Сигал, кожний з яких вніс значний внесок у розвиток камерно-ансамблевого виконавського мистецтва та формування методичної бази викладання камерного ансамблю, створення нових освітніх програм, репертуарних вимог. Традиції ансамблевого виконавства плідно продовжили послідовники першого викладацького складу, які в різні роки працювали на кафедрі та радували слухачів своєю творчістю, це : кларнетисти Володимир Томащук та Василь Голяк, альтистка Їя Комаров,  віолончелісти  Сергій Шольц  та Павло Купін.

Справжнім послідовником та продовжувачем творчих ідей Василя Петровича Повзуна стала випускниця Ростовської консерваторії та виконавської аспірантури Академії ім. Гнесіних (за спеціальністю «камерний ансамбль») Наталя Сергіївна Бузанова, яка очолювала кафедру протягом 17 років  (1989-2007). За часів свого керівництва Наталя Сергіївна значно удосконалила структуру кафедри, зосередивши на ній всі профільні дисципліни: фортепіанний дует, камерний ансамбль, струнний квартет; чи не першою в України запровадила лекційний курс «Методика викладання камерного ансамблю» для студентів-піаністів. Знаковою постаттю для кафедри є і Олег Петрович Шкарпітний, випускник Одеської консерваторії та Московської аспірантури, який став засновником класу струнного квартету в нашій академії.

На сьогодні на кафедрі відбувається навчання ансамблевій майстерності за такими дисциплінами: камерний ансамбль, струнний квартет, фортепіанний ансамбль, по завершенню навчання студенти отримують кваліфікацію «артист камерного ансамблю».

У 2013 році, до святкування 100-річного ювілею Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової та на знак вшанування значного творчого внеску у розвиток національного музичного мистецтва, був започаткований Всеукраїнський конкурс камерних ансамблів імені В. П. Повзуна. При підтримці Міністерства культури України. тричі  – у 2014, 2016, 2018 роках –  були проведені конкурсні заходи, учасниками яких стали більше 200 ансамблевих колективів з провідних різних музичних середніх спеціалізованих та вищих навчальних закладів України.

Звання лауреатів конкурсу отримали 73 виконавських колективи. Враховуючи творчу затребуваність таких мистецьких заходів, було ініційовано новий формат проекту – Національний конкурс камерних ансамблів імені В. П. Повзуна, який розширив вікові та номінальні межі, долучивши до участі: як наймолодше покоління виконавців – учнів середніх класів спеціалізованих шкіл (віком від 10 років), так і вищий щабель освітньої ланки – студентів-магістрів та аспірантів: у який відбувся лютому 2020 року.

Завдяки творчо-організаційній підтримці нашого ректора  – Народного артиста України, професора, Олійника Олександра Леонідовича, а також фінансовій підтримці Одеської обласної ради, кожні два роки Одеська академія і, зокрема, колектив кафедри камерного ансамблю, має змогу запроваджувати свято ансамблевого виконавського мистецтва для одеситів та гостей конкурсу – виконавців та їх творчих керівників з усіх музичних закладів України.

У 2018 році в нашій академії були відкриті асистентура-стажування та творча аспірантура зі спеціальності «камерний ансамбль». І наприкінці цього навчального року відбудеться перший випуск наших «докторів мистецтв», які у своїй подальшій педагогічній діяльності та виконавській творчості гідно продовжать традиції одеської виконавської школи.

Ми запрошуємо молодих музикантів продовжити навчання та удосконалення своєї виконавської майстерності в ОНМА імені А.В. Нежданової, яка має широкі можливості для реалізації всіх творчих ініціатив талановитої молоді.

Адреса: м. Одеса, вул. Новосельського, 63, (063) 746 10 25

Матеріал створено на умовах партнерської співпраці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *