Як громаді на Сумщині вдалося заробити мільйон на гарбузах?

Гарбуз – не лише улюблений символ “хеловінських” вечірок, а й додатковий  дохід будь-якого господаря, – або навіть громади. Децентралізація та земельна реформа відкрила нові можливості, коли йдеться про використання земель. Якщо мислити масштабно, можна отримати досить високий прибуток з комунальних ділянок, доводить Тростянецька громада, що в Сумській області.

Замість того, щоб здавати землю в оренду, місцева влада вирішила користуватися нею – на ділянці висіяли гарбузи і отримали в чотири рази більше чистого прибутку, ніж від оренди, повідомляє SEEDS.

“Ось і зібрано перший врожай з комунального поля Тростянецької громади. Нагадую, разом з депутатами взимку вирішили спробувати обробити землю своїм комунальним підприємством, а не передавати поле в оренду. Які маємо підсумки цього комунального експерименту? Площа поля 96 гектарів. Засіювали поле гарбузом. Кінцева мета – отримати насіння для продажу і отримати прибуток більший, ніж від здачі в оренду землі навіть за найвищими ставками. Зібрано 168,38 тон насіння. Врожайність досить добра 1,75 тн з гектару. Загальний дохід 3 млн 98 тисяч гривень. Розходи на всі роботи по обробітку поля і збору врожаю склали за попередніми даними 1,3 млн грн. Отже громада має 1,8 млн чистого прибутку. Нагадаю, здача в оренду цього поля до децентралізації давало в дохід сільській раді біля 80 тис грн. Навіть якщо здати в оренду під 15% то вийшло б доходу біля 500 тисяч”, – зазначив міський голова Тростянця Юрій Бова.

У громаді вирішили продовжити експеримент. Наступного року також планують використовувати комунальні землі, а зароблені цьогоріч кошти – вкласти в будівництво переробного підприємства, відновлення садів у селах громади та розвивати інші перспективні напрямки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *