Прецедент: Долинська громада судиться з Кабміном через освітню субвенцію

Питання незабезпеченості заробітної плати педагогічних працівників Долинської міської територіальної громади (Івано-Франківська область), освітньою субвенцією розглядається у судовому порядку – 26 березня 2021 року Долинська міська рада звернулася до суду з Позовною заявою через невиконання державою своїх зобов‘язань перед освітянами. Позивач вимагає додати кошти освітньої субвенції для того, щоб погасити заборгованість із зарплат педагогічним працівникам. 
Про це повідомляють в Асоціації міст України.
Так, Долинська міська рада наполягає на тому, що внаслідок “протиправної бездіяльності” відповідачів порушено її права на отримання належного обсягу освітньої субвенції у 2021 році та порушено права педагогічних працівників Долинської територіальної громади на своєчасне отримання в повному обсязі заробітної плати. Відповідачами  у справі виступають Кабінет Міністрів України, Міністерство освіти і науки України, Івано-Франківська обласна державна адміністрація.
Як зазначає заступник Долинського міського голови Алла Шевченко, ще з початку року міськрада підрахувала, що коштів не вистачатиме на чотири місячні фонди заробітної плати, а це – більш як 30 млн грн. Таких коштів у бюджеті громади немає.
7 вересня відбулося перше засідання у справі. Івано-Франківський окружний адміністративний суд мав намір розглянути цю справу у письмовому провадженні, але на прохання Долинської громади призначив до розгляду у відкритому судовому засіданні.
Після засідання 21 вересня Івано-Франківський окружний адміністративний суд ухвалив витребувати в Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України письмові пояснення щодо процедури визначення обсягу освітньої субвенції для Долинської територіальної громади (Ухвала суду).
Чергове судове засідання, що мало відбутись 18 жовтня, перенесено у зв’язку із клопотанням представника Уряду щодо продовження строку на виконання попередньої ухвали суду. Наступне засідання суду заплановане на 2 листопада.
Як нагадали в Асоціації міст України, на початку 2021 року АМУ провела опитування громад-членів щодо наявності прогнозованого дефіциту освітньої субвенції та надала відповідну інформацію Прем’єр-Міністру України та у МОН  з проханням вжити необхідних дій для недопущення у 2021 році заборгованості із виплати заробітної плати педагогічним працівникам.
АМУ щорічно подає пропозиції громад до вдосконалення формули освітньої субвенції та бере участь у роботі робочої групи з розробки змін до Формули розподілу освітньої субвенції. Цього року до Формули було внесено новий показник, який враховує оплату годин індивідуального навчання, що прогнозовано зменшить дефіцит освітньої субвенції у 2022 році. Проте станом на сьогодні оновлена Формула ще не затверджена постановою Уряду і проект Держбюджету на 2022 рік, який визначає обсяги освітньої субвенції, подано без її врахування.
Варто зазначити, що до складу Долинської міської громади входить місто Долина і 21 село, загальна кількість населення складає 48,6 тисяч людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *