“Богом поціловане місто”: як Маяки відсвяткували 600-річний ювілей? ФОТО, ВІДЕО

600 років – визначна дата в житті села. У давні часи село Маяки були великим портовим містом, стояло на перетині торгових шляхів. Ще тоді тут існувала переправа через Дністер, турецька мечеть, сторожові вежі на кордоні. По ріці Дністер ходили баржі, кораблі, що переправляли вантажі до моря. В усі часи до розвитку Маяк докладали зусиль його жителі і місцева влада. Сьогодні Маяки є адмінцентром великої громади на Одещині, тож урочистості тут пройшли гучно й масштабно.

МаякиЯрмарка, фотозони, смаколики – так розпочався святковий день. 600 річний ювілей села Маяки, що за 30 км від Одеси. Славетне козацьке поселення на березі ріки Дністер бачить кожен, хто подорожує трасою Одеса-Рені, у центрі  впадає в очі величний храм, навпроти – ринок, а по всьому селу – доглянуті вулиці й будинки.

вертутиЗ самого ранку у день села, 9 жовтня, у Спасо-Преображенському храмі відбулось святкове богослужіння. А на площі перед церквою влаштували справжнє народне гуляння. У святково оздоблених в національному стилі наметах ппрезентували свої старостинські округи жителі Йосипівки та Надлиманського, частували гостей, співали пісні.

МаякиА на ярмарку народні майстри продавали свої вироби, принесли дарунки з городів, а хтось частував односельців домашньою випічкою.

“Один із наших місцевих смаколиків це вертута, вона передавалась з покоління рецептами, від моєї прабабусі, зараз маю право готувати її я. Село Маяки славиться не тільки теплицями, помідорами, огірками, а й вертутами”, – ділиться Ольга Данілова, місцева жителька жителька.

Ювілей – це не тільки свято, а й підбиття підсумків, впевнений голова Маяківської громади Віктор Дяченко. Головним успіхом місцевої влади є соціальна сфера, оновлені школи, садки, лікарні, сучасний спорткомплекс та стадіон.

Віктор Дяченко“Ми доклали сил до оновлення закладів освіти медицини, закладів спорту, а також дорожньої інфраструктури.   Я пишаюсь тим, що ми успішно інтегрувались в адміністративно-територіальній реформі та децентралізації. Ми сьогодні є адміністративним центром Маяківської громади. Це накладає на нас додаткові обов’язки, щодо створення повноцінного життя для мешканців громади. Сьогодні ми з надією та сподіванням входимо в 601 рік, і будемо рухатись вперед. А ще в нас є такий гарний вислів “Маяки – Богом поціловане місто , зі святом шановні маяччани!”, – звернувся до присутніх Віктор Дяченко, Маяківський сільський голова

Офіційна частина заходу була насиченою вітаннями й дарунками. На урочистості завітали народні депутати Сергій Колебошин, Анатолій Урбанський, голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, голова Одеської облради Григорій Діденко, заступниця голови Одеської районної ради Світлана Діордієва, директорка департаменту охорони здоров’я Наталія Одарій-Захар’єва,  депутати Одеської обласної ради Олексій Кобильніков, Марина Зінченко, яку Маяківська громада нагородила відзнакою Почесної громадянки села. Разом відзначили грамотами й подарунками кращих спорстменів, медиків та освітян. А гості сказали багато теплих і щирих слів.

КолебошинТеплі слова зі сцени сказали такоє настоятель Свято-Преображенського храму в селі Маяки отець Георгій, попередні очільника Маяк – Василь Лахманець та Ігор Войцеховський. А також з вітаннями й дарунками прибули на свято представники сусідніх громад, Авангардівської, Дачненської, Яськівської та міста Теплодар.

Святкування 600-ї річниці Дня народження Мачк пройшло на вищому рівні. До відзначення ювілейної дати долучився департамент культури Одеської ОДА. Свято вийшло насиченим і потужним: за участі народного артиста України Микола Свидюка, виступів ансамблю пісні й танцю “ЧАЙКА” від Одеської обласної філармонії.

Видовищне яскраве дійство, живе виконання музикантів, танцюристів зі сцени заворожило глядачів. Програма святкування ювілейної дати була насичена. Про історію появи і розвитку села, покоління маяччан, трудівників  полів, садів і колгоспів нагадали у вітальному міні-фільмі, створеному на основі архівних світлин. Сучасні жителі Маяків прославляють своїх предків у своїй щоденній праці, – досі, так само як вони, люблять свою рідну землю.

Завершальним акцентом свята стали виступи гурту “Тік” з солістом Віктором Бронюком та рок-гурту Арсена Мірзояна. Українських зірок з нетерпінням чекали шанувальники.

Більше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *