Хто заробляє на природі? Нацпарк “Тузлівські лимани” підозрюють у несплаті податків до бюджету. ВІДЕО

Національний природний парк “Тузловські лимани” продовжує оскаржувати через суд рішення Татарбунарської районної ради про включення близько 50 гектарів земель до меж села Приморське. Для жителів Лиманської громади ситуація вже давно стала резонансною, адже саме вони найбільше постраждають від дій керівництва Нацпарку, яке у суді доводить, що землі, а саме піщану косу Чорного моря, потрібно віднести до природно-заповідного фонду. Та поки судова тяганина триває, виконуюча обов’язки директорки НПП Ірина Вихристюк публічно отримала низку запитань, серед яких, зокрема, те, до якого бюджету сплачується туристичний збір за рекреантів, які відпочивають на її території і чому збирається плата у розмірі 50 гривень за проїзд авто на територію Нацпарку, якщо доступ громадян до водних ресурсів має бути вільним.

А вже 12 жовтня, на селекторній нараді під керівництвом голови Одеської ОГА Сергія Гриневецького, у бік Лиманської громади пролунало зауваження стосовно великого нарахування пільг із земельного податку, що надаються державним і комунальним установам, які діють на території Лиманської сільської територіальної громади.

Тузлівські лиманиЦя “недоїмка” складає понад 11 мільйонів гривень. А левова її частка, а саме 8,2 мільйони гривень, – це пільги, які місцева влада надає саме Нацпарку “Тузловські лимани” за користування земельною ділянкою площею 2022 га, яка знаходиться в постійному користуванні НПП. Адже згідно документації про створення Нацпарку, ця установа є “неприбутковою”. Проте, на території Нацпарку розміщуються кемпінги, де ціле літо відпочивають туристи, возить до себе “у гості” на “Тузлівську Амазонію” і відпочивальників Іван Русєв, попередній керівник даної установи. Проте жодних коштів до місцевої ради, від комерційної діяльності на цій території не надходить.

Про порушення повідомив голова Лиманської громади Василь Резніченко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Тузлівські лимани“Якщо Нацпарк, як державна установа, звільнена від сплати податків рішенням Лиманської сільради, тоді на яких підставах збираються кошти за в’їзд на територію з наших жителів і здійснюється підприємницька діяльність? Давайте вже визначимося, дійсно НПП є неприбутковою організацією, якою ми повинні йти назустріч і не стягувати податок за землю, – чи керівництво природоохоронної установи все ж веде бізнес, і приховує свої доходи, не платячи податки і ухиляється від закону”?, – озвучує гостре питання очільник Лиманської громади.

На жаль, відповіді на це питання досі не отримали ні жителі Лиманської громади, ні сам Василь Резніченко.

чекНагадаємо, як повідомляла СИЛА ГРОМАД, в Національному природному парку “Тузловські лимани” встановлені шлагбауми при в’їзді на піщаний пересип в районі “Маяка”, а в’їзд став платним: автівки охоронець пропускає тільки за 50 гривень. Навіть видає чек. То що за прибутки отримує “неприбуткова” держустанова, на яких правових підставах, та куди надходять ці гроші, – дивуються місцеві жителі?

Відео ще влітку 2020 року записав один з мешканців села Приморського, що межує з Нацпарком, а тепер його виклав в мережу і голова громади:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *