Розвідка успішна: у Кулевчанській громаді збираються добувати нафту

На території Кулевчанської громади свердловина №4 “Сергіївська” при першому ж випробуванні отримала приплив нафти. Таку інформацію надали в компанії “Укрнафтінвест”, відзвітувавши про вихід на новий етап розвідувальних робіт в Одеському нафтогазоносному регіоні.

Зараз свердловина проходить випробування перспективних горизонтів, результати яких можуть лягти в основу нафтовидобутку на півдні Одеської області вже наступного року. Про перспективи і особливості видобутку нафти і газу в регіоні розповів під час свого виступу у рамках Odesa Offshore Conference 2021 Мирон Фірман, головний геолог ЗАТ “Науково-виробничий концерн “Укрнафтінвест”, який входить до інвестиційної групи BGV Group Management.

Як  він зазначив, розвідувальні роботи в Одеському регіоні ведуться вже давно – впродовж 70 років. Цілеспрямоване пошукове буріння на Саратскому плато проводилося, починаючи з 1970-х років, а Східно-Саратське родовище відкрите в 1983 році. Проте досі ні приватні інвестори, ні державні компанії так і не змогли досягти етапу промислового видобутку нафти і газу.

З приходом в регіон BGV Group Management – реального інвестора з провідними технологіями – вдалося отримати перші позитивні результати і перейти на новий розвідувальний етап.

Так, за словами Мирона Фірмана, всього за 2 місяці командою “Укрнафтінвест” було організовано і проведено облаштування першої розвідувальної свердловини на нафтоносному родовищі в колишньому Саратськом районі, а вже на початку вересня одеська свердловина №4 “Сергіївська” отримала приплив нафти.

“Прогрес – очевидний. Ми успішно завершили буріння свердловини на півдні Одеської області і почали подальші випробування. Через декілька місяців ми отримаємо результати і зможемо уточнити запаси нафти. І вже після цього зрозуміємо, скільки знадобиться свердловин і які потужності нам потрібні. Тобто це можуть бути десятки свердловин для видобутку нафти, а відповідно – нові робочі місця і мільйонні надходження в місцеві бюджети”, – припускає Мирон Фірман.

BGV Group Management та ЗАТ “НАК “Укрнафтінвест” залучають до розробки родовища провідних фахівців та сучасні технології. Так, уперше тут були застосовані буріння на вуглеводневій основі, заколонні пакери, які набрякають, сучасні комплекси промислових і фізичних досліджень, вторинна розробка на вуглеводневих рідинах новітніми перфораційними системами.

Під час презентації Мирон Фірман відзначив, що геологічна будова одеського нафтогазоносного регіону є одним з найскладніших на території України, тому під час проектування, буріння, випробування та дослідження свердловин компанія застосовує нові технології та підходи.

У компанії завіряють, що особливу увагу приділяють екологічній безпеці видобутку нафти, так що бессарабські аграрії  від сусідства з нафтовими вишками не постраждають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *