У селі Градениці встановили рекорд з кількості начинок для плачинд. ВІДЕО

Українсько-молдавське село Градениці відсвяткувало 231 річницю від дня заснування. Урочистості уперше пройшли на відкритому просторі, з ярмарком та смачним частуванням. Місцеві газдині, які вміють готувати традиційну молдавську випічку, – плачинди, – долучились до встановлення Національного рекорду України. 

На святі побувала знімальна група СИЛИ ГРОМАД.

ГритенкоСвятковою ходою під марш запорізьких козаків розпочали святкувати день народження села Градениці. Головною вулицею пройшли діти, школярі, народні колективи, пронесли прапори та символи, зображені гербі села. Виноград і черешня – цими ягодами славиться мальовничий край на березі Дністра. Жителі й запрошені гості прямують до центру села, а тут вже облаштовані яскраві фотозони, ярмарка та велика сцена. Такий масштаб свята у Граденцях уперше, розповідає староста Анатолій Гритенко. Цього року святкування Дня села перенесли з жовтня на вересень – поки тепло і сонячно, зручно зібратися усій громаді разом.

“До цього часу не проводилися такі заходи, завжди проводилися в будинку культури. Зараз спілкуюся з людьми, люди задоволені кажуть все получилося і мені приємно коли малеча, і батьки поряд сидять, спілкуються”, – поділився Анатолій Гритенко, староста села.

Біляївська громада На урочистості завітали численні гості. Від обласного департаменту охорони здоров’я граденицькій амбулаторії презентувала нове авто Наталія Одарій-Захар’єва. Також привітали граденичан голова Одеської обласної ради Віталій Барвінено, голова Біляївської громади Михайло Бухтіяров, депутатка облради Марина Зінченко, яка звідси родом.

плачиндаЗгадали у цей день і про захисників, що боронять Україну на сході. Вшанували пам’ять загиблого рятувальника Сергія Шатохіна, який допомагав рятувати з пожежі студентів одеського коледжу, у нього залишилась дружина і троє дітей. Сергій Шатохін був родом саме звідси, з Градениць, отримав звання Героя України вже посмертно.

А найголовнішою подією свята стали справжні молдавські гостини. Адже на ярмарку окремий стіл присвятили традиційній місцевій страві, молдавським плачиндам. На вході зустрічали почесних гостей і частували їх смачною випічкою. Із сиром, зеленню, яйцем, капустою,грибами, картоплею,вишнею, кабаком, яблуком, – та ще базліч начинок знають граденицькі хазяйки.

плачинда“Печу постійно, рецепт ще від моєї матері, вона родом з Молдавії, там традиції такі. Стільки років тут живу, печу і на продаж, і друзям. Солодкі, солені, бринза, яблука, зелень, – хто що хоче, на будь-який смак”, – розповідає Надія Жирова, жителька села Градениці

Умілі місцеві господині напекли до свята стільки плачинд, що встановили національний рекорд за кількістю різноманітних начинок, про це зі сцени повідомив голова громади Михайло Бухтіяров. Село Градениці віднедавна приєдналось до складу Біляївської громади. Тут мешкає майже 5 тисяч жителів.

А порадували глядачів і гостей яскраві виступи народних колективів як місцевих, так і з сусідніх громад. Свято вийшло колоритним, смачним і незабутнім.

Детальніше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *