Національний рекорд: найдовший стіл з бессарабськими стравами накрили в Тарутинській громаді. ВІДЕО

XV Бессарабський ярмарок, який відбувся 28-29 серпня у селищі Тарутино, став найяскравішою подією в культурному Одещини. Організаторами ярмарку стали Бородінська й Тарутинська громади, запросивши гостей з різних куточків України, міжнародних партнерів, підприємців, виробників сільськогосподарської продукції. Захід пройшов велелюдно, гучно і яскраво.
гагаузкиІсторія Бесарабського ярмарку бере витоки з часів, коли цей край населяли німці. Щороку вони накривали щедрі столи і частували своїми стравами гостей. Традицію ярмаркувати відновили у 2004, тож цього року Бесарабський ярмарок пройшов вже 15-те (у 2020-му свято пропустили через світову пандемію коронавірусу). Народні драдиції українців, болгар, молдован, німців, поляків, гагаузів та інших народів, які з давніх-давен проживають на цій території, відобразили у сільських садибах з піснями, танцями і національними стравами.

Тут вітали гостей старовинними піснями, частували традиційними стравами, розповідали про історію предків. Особливу історію німецьких колоністів, які освоювали ці місця, розповіли голові  ОДА Сергію Гриневецькому у німецькій садибі. Село Казбаг – нинішня назва Лужанка відзначило цього року рівно 200 літ від дня заснування.

Про історію Тарутино написав свою книгу місцевий мешканець, історик Володимир Кубякін, її поларував на згадку губернатору, бо Сергій Рафаїлович, виявляється, має звідси коріння, звідси родом його мама.

савва чернєвУ свою чергу для мешканців Лужанки були подарунки від обласного департаменту охорони здоров’я, а місцева влада підготувала грошові сертифікати, аби відзначити успіхи своїх земляків.

Дуже цікавими стали колоритні експозиції у національних садибах. Гостинно запрошувала на своє обійстя молдавська хата: тут ми дізнались, як колись жили молдавани на півдні Одещини: дитяча колиска, прадавні образи, музичні  інструменти, предмети побуту, а ось так перетворювали виноград на вино. Не менш цікаво було і в болгарському, українському, гагаузькому обійсті.

Організаторами проведення Бессарабського ярмарку стали Тарутинська і Бородінська громади. Їхні старостинські округи і підрозділи підготували садиби, фотозони, виставки картин, виробів,

дипломНайцікавішим моментом Фестивалю стало встановлення Національного рекорду України, адже організатори накрили найдовший стіл, цілих 150 метрів, сервірований бессарабськими стравами! Це – ідея Тарутинського селищного голови Сави Чернєва, команда якого любить яскраві творчі експромти, тому вирішила здивувати тарутинців і цього разу.
До масштабного дійства долучились господині з кожного населеного пункту: це справжній мікс із різних національних кухонь, фаршировані перці, каварма, плацинди, бринза, мамалига, ще й у кожної страви – власний рецепт приготування. На “Бесарабському ярмарку” ми дізналися, що традиційна болгарська меліна, або банніца, є і в сусідів-гагаузів, тісто, розкачане у кілька шарів, а всередині з начинкою із сиру, – гагаузькою називається кірма!
Та крім випічки, на столах було дуже багато справжніх шедеврів дбайливих господинь. Величезний стіл довжиною 150 метрів, спільно накрили Бородінська і Тарутинська громади. І ось, – представники Книги рекордів на сцені. Національний рекорд зафіксовано!
Хто з гостей завітав на свято? Які незвичайні рецепти давніх страв знають тарутинські господині? Що аж до сліз зворушило голову ОДА Гриневецького? Та хто запалив нічні зорі над тарутинським стадіоном? Про все це –  в ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *