Як один ансамбль: кращу музичну освіту можна здобути в Одесі. ВІДЕО

СИЛА ГРОМАД продовжує знайомити своїх читачів з Одеською Національною музичною академією імені А.В. Нежданової. Величезна роль в становленні та розвитку народно-інструментального мистецтва на півдні України належить кафедрі народних інструментів. ЇЇ створення спиралося на передісторію та певні виконавські та педагогічні традиції нашого міста та півдня України. Історія кафедри нараховує понад 70 років (рік заснування 1949). Першим завідуючим кафедри, її засновником та фундатором стала Віра Петрівна Базилевич, учні якої з часом склали педагогічне ядро кафедри.

Одеська консерваторіяНа сьогодні кафедра народних інструментів – це потужний високопрофесійний колектив, в якому працюють як наші видатні корифеї, так і талановита, прогресивна молодь.

Колектив знаходиться в постійному творчому пошуку: відбувається безперервне удосконалення методики викладання, підняття рівня виконавства, наукової роботи.

За останні роки членами кафедри підготовлено і видано низку фундаментальних науково-методичних праць: це навчальні посібники, монографії, дисертації, численні статті викладачів кафедри, які опубліковані у наукових фахових виданнях України, у тому числі, включених до міжнародної наукометричної бази Web of Science Core Collection.

Нині на кафедрі працюють 7 професорів, 5 доцентів; 3 народних артисти України, 3 заслужених діяча мистецтв України, 4 заслужених артисти України; 1 доктор мистецтвознавства, 5 кандидатів наук.

Одеська консерваторіяВажливим двигуном по вдосконаленню творчих завдань завжди була і залишається концертно-виконавська діяльність педагогів, яка також є стимулом для молоді в оволодінні професійною майстерністю.

Активну сольну концертну діяльність ведуть народні артисти України І. Єргієв, В. Мурза, заслужені артисти України В. Кириченко, О. Мурза; лауреати міжнародних конкурсів В. Чефранов, І. Форманюк;

На кафедрі яскраво представлено ансамблеве виконавство, викладачами створені колективи, які є відомими не тільки у нас на півдні, а й у всій країні. Це тріо бандуристок «Мальви», філармонічний колектив, засновницею якого є заслужений діяч мистецтв України, Морозевич Н. В. Ансамбль веде активну концертну діяльність.

Унікальним за своїм складом є ансамбль баяна зі скрипкою «Каданс» у складі викладачів нашої академії, подружжя Єргієвих. В репертуарі цього ансамблю класичні та оригінальні твори, твори сучасного авангарду та авторські композиції Івана Єргієва. Дует є лауреатом міжнародних конкурсів в Німеччині, Італії. Ансамбль – учасник міжнародних фестивалів в Україні та Європі (Бельгія, Нідерланди, Франція).

Ще один творчий колектив, який народжений на нашій кафедрі – ансамбль «МУРЗА», колектив був створений у 1990 році Володимиром Мурзою (баян), Світланою Мурзою (домра) та Олександром Мурзою (балалайка). Ансамбль є учасником багатьох фестивалів та успішно веде активну концертну діяльність (гастролював в Україні, Німеччині, Фінляндії).

Дует домра-гітара у складі заслуженої артистки України, Кириченко В. П. та лауреата міжнародних конкурсів Хорошавіної О. А. Дует бере участь у міжнародних фестивалях в Україні, Болгарії, Сербії.

Одеська консерваторіяАнсамбль бандуристів «Млада» під керівництвом заслуженої артистки України, Чернецької Л. Т. Колектив концертує, таким популяризуючи виконавство на наших народних інструментах.

Також це дует лауреатів міжнародних конкурсів, викладачів нашої кафедри Ірини Форманюк (домра) та Івана Косинця (гітара). Ансамбль утворився в 2014 році в результаті спільних творчих пошуків. Колектив займається концертною діяльністю та є учасником різноманітних концертних програм і фестивалів.

В результаті активної співпраці наших педагогів з сучасними композиторами (Власов, Гомельська, Цепколенко, Самодаєва, Косорич, Польовий ….) з’являється новий репертуар, який значно сприяє розвитку народного академічного виконавства.

На кафедрі діють два студентських колективи – це оркестр народних інструментів (худ. керівник та головний диригент проф. Олійник О. Л., диригент проф. Козак Р. М.) та капела бандуристів «Ордана» під керівництвом доц. Чернецької Л. Т.

За період існування оркестру народних інструментів, а це з самого початку заснування кафедри 1949 рік, його керівниками були видатні педагоги Єфремов В. В., Касьянов В. В., Євдокимов В. М. За цей час значно розширився інструментарій, одеські композитори пишуть оригінальні твори для оркестру, педагогами диригентських класів ведеться велика робота по створенню партитур для цього колективу. Сьогодні оркестр займає помітне місце в концертному полі музичного життя Одеси: регулярні виступи у філармонійних абонементах, участь у концертах та культурних заходах, у тому числі міжнародного рівня.

Важливу роль оркестр народних інструментів відіграє у підготовці фахових диригентів. Наші студенти мають можливість стояти за диригентським пультом, пробувати себе в якості диригента, керувати таким масштабним колективом та удосконалювати свої диригентські здібності.

Одеська консерваторіяЩе один студентський колектив – капела бандуристів ОНМА «Ордана» під керівництвом доц. Чернецької Л. Т. – володар Гран-Прі міжнародного фестивалю-конкурсу виконавців на народних інструментах «Золота струна». Як окрема творча одиниця, так і в тандемі з оркестром народних інструментів, камерним оркестром Одеської обласної філармонії, з оркестром оперного театру гідно представляли Одеську область у Палаці «Україна» в Києві, неодноразово брали участь у концертах в Одеській опері, Одеській обласній філармонії та на багатьох інших концертних майданчиках Одеси та України.

Важливим досягненням та визначною подією є проведення кафедрою Міжнародного фестивалю академічного народно-інструментального мистецтва «Південна Пальміра», який вперше відбувся у грудні 1999 року. В рамках фестивалю проходять серії концертів провідних виконавців з різних країн, викладачів, студентів, колективів нашої кафедри, науково-практичні конференції, майстер класи відомих діячів народного інструментального жанру.

З 2015 року нами проводиться вузівський конкурс виконавців на народних інструментах імені В. В. Касьянова, в якому беруть участь наші студенти. Ми плануємо розширювати географію цього конкурсу, виводити його на всеукраїнський рівень.

 Також у нас проходять гітарні конкурси та фестивалі – це міжнародний молодіжний фестиваль класичної гітари «GuitarSpringFest» та міжнародний конкурс ансамблів «Гітара + ».

Кафедра постійно дбає про виховання молоді – майбутніх молодих фахівців, продовжувачів славнозвісних традицій народно-інструментального жанру Півдня України.

За час свого існування кафедра підготувала понад 1000 фахівців. Студенти лише за останні 5 років стали лауреатами понад 250 всеукраїнських та міжнародних конкурсів, серед них престижних конкурсів, які проходили в Італії, Німеччині, Франції, Китаї, Литві, Сербії, Боснії та Герцеговині, Болгарії тощо. Студенти постійно виступають на сцені Одеської обласної філармонії, приймають участь у міжнародних молодіжних наукових конференціях.

КНІ готує бакалаврів, магістрів, асистентів-стажистів та аспірантів – виконавців на народних інструментах. Наші випускники працюють у вищих навчальних закладах України, концертних організаціях, музичних школах, інших закладах музичної культури.

Отже, хотілося б звернутися до талановитої молоді, до наших майбутніх абітурієнтів, до тих, хто вирішив продовжити свою музичну освіту на нашій кафедрі. Ви зробите абсолютно правильний вибір, вступивши до нашої славнозвісної кафедри. Педагоги кафедри чекають на вас всіх, хто відданий своїй професії і бажає стати справжніми професійними музикантами.

ЧЕКАЄМО НА АБІТУРІЄНТІВ!

Наша адреса: м. Одеса вул. Новосельського, 63

(063) 746 10 25, E-mail: muse@odma.edu.ua, Сайт: http://odma.edu.ua

Матеріал виготовлено на партнерських умовах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *