Кулінарський батл: в Овідіополі відбувся Фестиваль голубців. ФОТО

До 30-річчя Незалежності в Овідіопольскій громаді підготували цілу низку яскравих масштабний подій. Уперше тут відбувся фестиваль голубців. Свято пройшло у формі змагання, в якому взяли участь колективи з дитсадків, шкіл, училищ, ЦНАПу, лікарні та старостинських округів. 

На святі побувала СИЛА ГРОМАД.

голубціНапередодні Дня прапора, 22 серпня, на центральній площі селища з’явилися заквітчані фотозони. Трохи далі за ними розмістили намети, на столах – горщики, тарілки і гори смаколиків. Аромат цієї націоналної української страви витає нд усією центральною площею. Виявляється, місцеві господині знають безліч рецептів голубців – з м’ясом, рибою, грибами, з бобів, тертою картоплею, ліниві голубці у формі котлет, відбивні голубці, і звичайно, поряд – традиційний український коровай, смачні канапки з сальцем та солоним огірком.

Найбільш вправні господині виготовили на честь свята ціле панно з голубців – на одній Тризуб, малий герб України, на іншому панно “30 років”, – саме стільки відзначає наша держава.

Кожна з команд не тільки пригощала гостей, а й підготувала оригінальну презентацію своїх голубців. На сцені співали, розповідали вірші, пригадали історію й походження цієї страви. Назва є похідною від слова “голуб”, а різновидів голубців існує безліч. Завертають фарш переважно у капустяне свіже або кисле листя, для начинки готують фарш з рису та м’яса. А от болгарські голубці, які ще називають “гушки” або “сарми”, завертають зазвичай у виноградне листя; по-іншому, на східний манер, ще називають “долма”. Усе це було представлене для дегустації овідіопольцям, – вони куштували, смакували і не скупилися на компліменти місцевим газдиням.

Усім учасникам фестивалю дісталися подарунки і цінні призи від Овідіопольської селищної ради. Очільниця громади Лілія Савельєва зізнається: про конкурс голубців мріяли давно, та вирішили провести його до ювілейного державного свята, аби охопити яскравим дійством більше людей.

“День Незалежності нашої країни – це дуже велике свято. Сьогодні є змога поспілкуватись, зустрітися з друзями, знайомими, згадати ті часи, коли все починалося. У це свято я хочу всіх привітати, побажати міцного здоров’я, довголіття, наснаги, удачі. Щоб всі вірили в те, що наша держава – могутня, сильна, гарна, вона наша рідна, іншої в нас нема і не буде!”, – привітала земляків пані Лілія.

Відпочити, привітати один одного зі святом та подивитись яскравий концерт, овідіопольці прийшли цілими родинами. Зі сцени привітав мешканців народний депутат Сергій Колебошин та голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко. Місцева влада відзначила своїх кращих освітян, медиків, спортсменів, також вшанували матір загиблого Героя, який не повернувся з війни… Проникливі слова, вітання, подарунки, – кожен виступ зі сцени овідіопольці зустрічали оплесками.

СИЛА ГРОМАД готує великий відеорепортаж з перебігу свята. Слідкуйте за оновленнями!

голубці

голубціголубціголубціголубці

 

 

 

 

 

 

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *