В Україні через суд намагаються заборонити “Партію Шарія”

Окружний адміністративний суд Києва на засіданні у п’ятницю, 28 травня, призначив «комплексну психолого-лінгвістичну експертизу» за позовом Міністерства юстиції щодо заборони діяльності «Партії Шарія».

Про це повідомила пресслужба ОАСК.

Як зазначається в повідомленні, про експертизу попрохав Мін’юст. Здійснювати її буде Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. M. Бокаріуса. До завершення експертизи провадження у справі буде призупинене.

Провадження щодо заборони діяльності «Партії Шарія» ОАСК відкрив ще в березні 2021 року. У ньому Мін’юст просить суд домогтися у Служби безпеки висновків експертів щодо протиправної діяльності політсили та заборонити її.

Тоді міністр юстиції Денис Малюська заявляв, що дані СБУ свідчать про незаконну діяльність «Партії Шарія», яка «грубо порушує законодавство». А Анатолій Шарій відповідав, що партія діє згідно з Конституцією, а вироку суду немає.

1 березня СБУ повідомила, що виявила порушення під час реєстрації «Партії Шарія», зокрема факт внесення свідомо неправдивих даних під час перереєстрації політсили. Провадження відкрили за ст. 358 Кримінального кодексу, яка передбачає штраф або обмеження волі до двох років.

Зі свого боку, «Партія Шарія» у квітні 2021 року подала до ОАСК позов проти Служби безпеки України, де просить визнати протиправними дії СБУ щодо складання та надсилання до Міністерства юстиції листа про порушення партією законодавства. Рішення про відкриття справи ОАСК ще не оголосив.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, в Одеську обласну раду від “Партії Шарія” увійшли 6 депутатів. Наразі вони відзначились лише блокуванням трибуни силовим методом спільно з партією “Опозиційний блок – За життя” під час перших сесійних засідань. В Одесі обранці від цієї сили дивним чином діють в одному ідейному блоці з ОПЗЖ.

«Пригоди» Анатолія Шарія в Україні

Ще в жовтні 2020 року українець Віктор Шарій (однофамілець) звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою заборонити «Партії Шарія» не лише використовувати своє ім’я, а й заборонити діяльність цієї політсили взагалі. Однак у грудні чоловік від позову відмовився.

В інтерв’ю hromadske Віктор Шарій розповів, що погодився «позичити» своє прізвище за 500 доларів для назви партії.

16 лютого 2021 року Служба безпеки України оголосила проросійському відеоблогеру Анатолієві Шарію про підозру в учиненні державної зради. У відомстві припускають, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур, а його дії були спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні.

Відеоблогеру загрожує до 15 років позбавлення волі. 25 лютого СБУ оголосила  Шарія в розшук. Згодом Міністерство внутрішніх справ записало Анатолія Шарія до переліку людей, які переховуються від органів влади.

Зараз Шарій, імовірно, перебуває в Іспанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *