Олександр Слобожан: «Те, що у громад багато грошей, – міф”

29 травня 2021 року відбулись загальні звітно-виборні збори Одеського регіонального відділення Асоціації міст України за участі виконавчого директора Олександра Слобожана, регіональної дирекції АМУ, мерів міст та громад, які входять до складу Одеського відділення та керівників громад, які розглядають можливість приєднання.

СлобожанНа початку зустрічі Олександр Слобожан розповів про ключові напрямки, якими сьогодні займається Асоціація міст України. Він наголосив, що завдяки дієвому захисту органів місцевого самоврядування в місцевих бюджетах вдалося зберегти 306 млрд гривень: це й кошти за оренду землі «Укразалізниці», якій центральна влада намагалась пролобіювати пільгу; і акциз на пальне, який АМУ відстояла на парламентському рівні. Але зараз перед громадами стоять нові виклики: серед них – пільговий проїзд для вразливих категорій громадян, який «впав на голову» місцевим бюджетам, і  не компенсується державною субвенцією. Або, приміром, недофінансування колишніх ЦРЛ, які перейшли у спадок громадам, але утримувати вони їх не в змозі, так само як і дофінансовувати зарплати лікарів. Ще одне кричуще нововведення, – забюрократизоване проведення тендерних закупівель. Ці та інші питання озвучили на зборах мери одеських громад.

вісник«Постійно перед нами стоять нові виклики. Чомусь розганяється міф про те, що нібито у територіальних громад зараз повно грошей! Насправді ж той обсяг повноважень, запланований нами в 2014 році, не співпадає з видатками, які мають фінансувати громади зараз, – після завершення реформи децентралізації вони зросли в рази. Тому потрібно шукати додаткові джерела фінансування. Асоціація міст наполягає на законопроєкті, який має розглянути Верховна Рада про підвищення частки зарахування ПДФО в місцеві бюджети з 60 до 65%», – повідомив пан Слобожан.

Ще одна стаття наповненн бюджету – 5% акцизу з тютюну, який урядовці хочуть у громад забрати. Сукупно це 2,9 мільярдів гривень по Україні, – їх також відстоює Асоціація міст України.

«Ми про це вчора говорили в Дніпрі, позавчора в Офісі Президента, що неможливо допустити, щоб у громад забирали місцеві акцизи, тому що вони наповнюють місцеві бюджети» – наголосив виконавчий директор.

Тим часом мер Одеси Геннадій Труханов розповів про сьогодніші виклики Одеської громади. Зокрема, зазначив, що завдяки співпраці з сусідніми ОТГ вдалося зробити перші кроки у напрямку вирішення освітніх питань. Так на околицях Одеси, де сконцентроване масштабне житлове будівництво на суміжних територіях Фонтанської, Красносільської, Таїровської ОТГ, зовсім відсутні соціальні об’єкти, – внаслідок чого школи й садки Одеси переповнені «сусідськими» дітьми. І це в той час, коли черга в дитячі садки Одеси сягає 3 тисяч.

гімнЩе одна тема, на якій мер Одеси зупинився окремо – вироблення спільної позиції Асоціації міст стосовно протидії політично-силовому тиску на лідерів на місцях. На його думку, безпідставні звинувачення в корупції, 600 годин у судах, і як виправдальний вирок суду стосовно запереченн звинувачень, не дали результатів. Справа повернуа під тиском НАБУ на повторний розгляд, і це є намагання дискредитувати сильну місцеву владу. Голос органів місцевого самоврядування має бути дієвим у захисті один одного, враховуючи політичну ситуацію в державі, вважає мер Одеси.

«Приймаючи кожен на своєму місці рішення в інтересах громад, ми також повинні розуміти, наскільки ці рішення захищені. Відповіддю цьому може стати наша єдина позиція. Я хочу чути голос Асоціації міст України не тільки на звітно-виборних зборах, а й по кожному проблемному питанню, тому що це стосується кожного з нас», – резюмував мер Одеси.

Мер Южного Володимир Новацький вніс пропозицію збирати правління Одеського РВ частіше, – прийнамні, раз у квартал.

Про надважку ситуацію з медициною, яка складається в колишніх містах і селищах районного значення, розповів мер Біляївки Михайло Бухтіяров. Через недофінансування МОЗ оплата за енергоносії лікарень та зарплатня лікарів лягла на місцеві бюджети, які їх «не витягують».

«Потрібно проаналізувати наслідки децентралізації, які ми отримали на сьогоднішній день. Бо дійсно, 30% територіальних громад сьогодні неспроможні, але треба зрозуміти, чому. Я такий приклад наведу: якщо взяти автомобіль «Жигулі» , який може перевезти тонну вантажу, навантажити на нього півтори тонни, він не стане іншим! Але ж люди приходять і кажуть: ми почули що реформа децентралізації – це чудово! Завтра чекають що будуть відремонтовані дороги, вуличне освітлення і все інше. А в нас –  нема коштів в бюджеті розвитку, хоча це стратегічний напрямок громади», – повідомив пан Бухтіяров, голова Біляївської ОТГ.

шовкалюкТаку позицію розділяє й голова Роздільнянської міської громади Валерій Шовкалюк.

«Ми на зарплату працівників лікарні замість 500 тисяч отримали 10, і так було в квітні, у травні, і буде в червні. В нас цих коштів немає. Нам кажуть – у вас є місцеві бюджети, платіть їм ви. Це призведе до великого соціального вибуху, конфлікту населення і медичних працівників, і це ситуація не тільки в нас, а й в інших громадах. Вважаю, що це робиться умисно, щоб зробити нашими руками «оптимізацію» лікарень», – сказав мер Роздільної Валерій Шовкалюк.

прокопечко Про нове майно, будівлі в занедбаному стані, і бездоріжжя, як отримала у спадок від колишнього району Доброславська селищна рада, розповіла голова Людмила Прокопечко. Крім того, районну лікарню, яка обслуговує кілька наколишніх ОТГ, Доброславській раді доводиться утримувати самотужки. Громада пише численні заявки на різні проєкти, проте вони залишаються без відповіді, а кошти на розвиток громад з Одеської обласної ради не завжди розподіляються справедливо. І на це варто було б впливати, сильною місцевою позицією Асоціації міст України.

Крім того, на зборах Одеського РВ Асоціації міст України були ухвалені й важливі організаційні моменти. Як і раніше, головою Одеського РВ АМУ залишається мер Одеси Геннадій Труханов, заступники голови – Новацький Володимир Миколайович, Южненський міський голова та  Шовкалюк Валерій Олекандрович, Роздільнянський міський голова.

Уперше створили окреме Правління Одеського РВ у складі 9 осіб, враховуючи голову Одеського РВ та його заступників, та обрали до складу ще 6 осіб:

  • Абрамченка Андрія Вячеславовича, Ізмаїльського міського голову,
  • Гуляєва Василя Олександровича, Чорноморського міського голову,
  • Граждана Віталія Вікторовича, Білгород-Дністровського міського голову,
  • Райчеву Вікторію Дмитрівну, Саратську селищну голову,
  • Стоілакі Валерія Володимировича Визирського сільського голову
  • Григораша Валерія Валерійовича, Березівського міського голову.

ДемченкоПогодили на посаді виконавчого директора Одеського РВ Демченка В’ячеслав Григоровича.

Запропонували до складу правління від Одеського РВ делегувати трьох представників: Труханова Геннадія Леонідовича (за посадою), Новацького Володимира Миколайовича, Южненського міського голову – як голову Палати середніх міст АМУ , а також Гуляєва Василя Олександрович Чорноморського міського голову,

Крім того, учасники одеського зібрання звернулися до правління АМУ з рекомендацією продовжити Київському міському голові Віталію Кличку термін на посаді голови Асоціації міст України, підтримавши це рішення одноголосно.

Також голова Одеського РВ АМУ Геннадій Труханов і Олександр Слобожан підписали Меморандум про співробітництво між Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Одеською міською радою у питаннях впровадження сучасних освітніх технологій та модернізації навчально-методичної бази дошкільної та загальної середньої освіти.

Наприкінці зустрічі Олександр Слобожан вручив виконавчому директору Одеського РВ АМУ Грамоту від Верховної Ради «За заслуги перед українським народом». Ще один приємний подарунок дістався Балтській міській раді: меру Сергію Мазуру вручили сертифікат на обладнання сучасними електронними освітніми ресурсами 15 кабінетів на суму 1,2 млн гривень.

мерія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *