Енергія вітру: на території Старокозацької громади запрацювала Дністровська ВЕС. ВІДЕО

Цього місяця в Одеській області ввели в експлуатацію Дністровську вітроелектростанцію (ВЕС) потужністю 40 МВт. Про це повідомила Українська асоціація відновлюваної енергетики. За даними УАВЕ, Дністровська ВЕС компанії Elementum Energy розташована на плато над Дністровським лиманом у Білгород-Дністровському районі Одеської області.

вітрякиЦе – територія Старокозацької сільської територіальної громади, бюджет якої наповнювали раніше податки з сонячної енергетики, а відтепер – і з вітроелектростанції. Першу чергу станції запустили 1 травня. А 22 травня нову ВЕС на Бессарабії відвідали 10 народних депутатів міжфракційного об’єднання Верховної Ради України “Чиста енергія — здорове довкілля”.

Як повідомили організатори зустрічі, основу під фундамент, під’їздні дороги і підстанції монтували українські підрядники, усе зробили дуже якісно. Головна відмінність відновлювальної енергетики – екологічність: перш ніж вирішити місце розташування майбутніх вітряків, навіть вимірювали шляхи перельоту міграційних птахів, аби не нашкодити флорі й фауні тутешньої природної зони.

До речі, поряд з вітряками збережені фермерські поля, на яких росте пшениця, поряд – персикові сади.

Загальна потужність Дністровської ВЕС складає 100 мегават. 1 травня запустили першу чергу ВЕС на 40 мегават. Також стартувало будівництво другої черги ВЕС на 60 мегават, яку планується ввести в експлуатацію в першому півріччі 2022 року.

вітрякиВЕС має потужний вітровий ресурс. Кожна з 10 вітротурбін першої черги має потужність 4 МВт, а 11 вітротурбін другої черги – по 5,3 -5,5 МВт. Як зазначається, вартість однієї турбіни становить 5,5 млн євро, а максимальна швидкість на кінці лопаті – 200 км/год.

Так, вітрові турбіни проєкту є найбільшими встановленими в Україні станом на сьогодні. Завдяки інвестиціям у 59 мільйонів євро, вітроелектростанція є одним із найбільших проєктів ПІІ, реалізованих в Україні у 2020 році.

Загалом Дністровська ВЕС вироблятиме 360 млн кВт/год на рік, і цього досить, щоб забезпечити електроенергією 180 тисяч домогосподарств протягом року. Використання цієї відновлювальної енергії дасть можливість уникнути викиду в атмосферу еквівалента 280 тисяч тонн СО2.

Будівництво першої черги було розпочато у березні 2020 року, саме в той час, коли світ захопила пандемія Covid-19. Проєкт здійснювався з дотриманням усіх протиепідеміологічних вимог, і, незважаючи на карантинні обмеження, був реалізований вчасно і в межах бюджету. Загалом компанія Elementum Energy проінвестувала у відновлювальну енергетику в Україні 1 мільярд доларів США. 

Аналітики Міжнародного енергетичного агентства прогнозують, що дві третини зростання відновлюваних джерел енергії забезпечуватиме вітрова та сонячна енергетика.

ВІДЕО – зі сторінки Олексія Гончаренка:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *