Мер Чорноморська вважає, що дотаційні громади будуть приєднані до потужних центрів

Міський голова Чорноморська Василь ГУЛЯЄВ переконаний, що реформа територіальних органів влади не  завершена, бо нема розуміння, які функції отримали нові укрупнені райони. Усі повноваження колишніх районних рад мають бути передані громадам на місцевий рівень. Крім того, на його думку, чимало дотаційних громад рано чи пізно приєднаються до більш спроможних центрів.

ЧорноморськПро це йшлося під час зустрічі з представниками Одеського регіонального відділення Асоціації міст України, які завітали для надання виїзної консультації в рамках Проекту ПУЛЬС “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування”.

Як зазначив Василь Гуляєв, під час своєї парламентської роботи він очолював Комітет з питань місцевого самоврядування Верховної Ради, члени-нардепи якого об’їздили майже половину держав Європи, аби дізнатись про досвід побудови сильної місцевої влади у сусідів. І якщо за його каденції мова йшла про добровільне утворення громад та успіхи децентралізації, то на останньому етапі реформу “поламали через коліно”.

“Найперше завдання було – приберемо райони, приберемо цей прошарок. А що ми зробили? Ми опинились у півторамільйонному районі, Одеському, – і не розуміємо нащо?”, – дивується мер 58-тисячного міста.

Чорноморськ є містом обласного значення, має великий економічний, культурний і туристичний потенціал. Проте під час об’єднання громад не збільшило свою територію, бо сусіднє Молодіжне “відійшло” до ОТГ з центром у Великодолинському. Але вже зараз, каже Василь Гуляєв, територіальні громади бачать вигоду від впровадження спільних проектів з містом, адже давно користуються освітніми, медичними закладами, а їхні жителі працюють в Чорноморську.

Об’єднання громад починається із співпраці. Ми в місті Чорноморськ створюємо комунальне підприємство з вивезення сміття, і кажемо – а Молодіжному, Великій Долині вигідно бути з нами? Напевно вигідно. Коли ми рік-два повивозили сміття, нам це вийшло дешевше. Давайте почнемо разом працювати. А через років 5 побачимо, так ми вже спільно працюємо, давайте об’єднаємось”, – сказав пан Гуляєв.

Нове скликання народних обранців, каже голова Чорноморська, не спішать довести реформу до логічного кінця, адже досі не спромоглися прийняти низку важливих законів, а саме “Про місцеве самоврядування”, “Про місцеві державні адміністрації” та затвердити зміни до Конституції, які врегульовують і розмежовують повноваження на місцях.

“Зараз нема закону, щоб об’єднувались вже створені громади, алі він з’явиться, повірте мені. Тому що будуть закриватись маса дитячих садків, я вже не кажу про клуби. А що таке громада, в якій об’єднались 10 сіл, а в них у всіх був бюджет не нульовий, – мінусовий? До прикладу, Овідіопольський район, у ньому були недотаційними Молодіжне, Чорноморськ, Таїрове, Авангард, Велика Долина. З 20 населених пунктів було 12-13 дотаційних. Що далі робитиме Овідіополь, який вже не є районним центром? Зараз поліцію реформували, податки не надходитимуть, це раніше люди їхали в район, могли зайти на базар, купити каву, – а сьогодні він лишився на узбіччі, багато хто їде в Кароліно-Бугаз і Затоку, проїжджаючи мимо… А як приміром, сільська громада (дотаційна – Авт.) зможе утримувати освіту? От звичайний дитячий садок на 200 осіб вимагає 7-8 млн в рік на утримання. А в цієї громади буде всього 5 мільйонів доходів? Тому ми стоїмо на межі того, що ми, звичайно, будемо змінювати закони і когось приєднувати”, – прокоментував мер Чорноморська.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *