Без опалення: у Болградській громаді продовжується дистанційна освіта

Через низьку темпаратуру у класах і кабінетах, яка не відповідає санітарним нормам (нижче 18 градусів), у школах Болградської міської територіальної громади продовжили дистанційне навчання. Така ж ситуація і в установах дошкільної і позашкільної освіти.

З поясненнями до жителів громади звернулася очільниця нещодавно створеного відділу освіти Болградської міської ради Алла Оріховська. Вона зазначила, що ситуація, яка склалася, пов’язана зі змінами у адміністративно-територіальному устрої і неможливістю вчасно укласти договори на газопостачання.

З 1 січня 2021 року в закладах освіти (дошкільного, загального середнього і позашкільного) громади змінився засновник. З 6 січня 2021 року створений новий орган управління освіти – відділ освіти Болградської міської ради, змінилися статутні документи, штампи, розрахункові рахунки та інше. За Законами України, закупівля товару, продуктів харчування і послуг здійснюється тільки проведенням процедури закупівлі через відкриту платформу ПРОЗЗОРО. Термін проведення відкритих торгів складає 56 днів. Управління освіти Болградської міської ради вийшло на процедуру закупівлі на товар – “природний газ” на початку січня цього року. На сьогодні, в приміщеннях навчальних закладів температура повітря складає 5-8 градусів. Це робить неможливою організацію освітнього процесу в умовах очної форми. Тому ми вимушені продовжити освітній процес з елементами дистанційної освіти”, – відзначила очільниця відділу освіти Болградської громади.

За роз’ясненнями СИЛА ГРОМАД звернулася до департаменту освіти Одеської ОДА. Його директор Олександр Лончак пояснив, що проблема торкається 12 навчальних закладів на території колишнього Болградського району. Так, через низькі температури зачинені 8 шкіл у Болградській міській громаді, по дві школи – в Кубейській і Василівській. 

“Після того, як у цих громадах відбулися вибори, найперше, що вони мали зробити – утворити власні органи управління освіти, які мають окрему бухгалтерію, а тому самостійно можуть фінансувати послуги, проводити тендерні процедури тощо. Про це усіх ми повідомили заздалегідь, ще в грудні 2020 року, проте до порад Департаменту не дослухались, а чекали поки “розпадеться” відділ освіти в РДА, тому дуже пізно затверджували статут, положення, чекали щоб почати отримувати освітню субвенцію… На жаль, дехто більше дбає про себе і гроші, а в останню чергу – про інтереси дітей”, – зазначив Олександр Лончак. 

Крім того, як пояснює головний освітянин Одещини, місцева влада має змогу укладати угоди на газопостачання на дотендерних процедурах, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень. Таким чином школи й садки могли б обігріти свої класи і спальні хоч на перший час, поки пройдуть заплановані тендери на великі суми.

В інакшому випадку малеча з дитсадків і шкіл зможе повернутись до навчальних закладів не раніше кінця лютого.

Зазначимо, що проблеми з неналежним наданням освітніх послуг на території Болградського району виникають не вперше. 15 січня представники Одеської ОДА виїжджали на місце, аби розібратися з ситуацією зі звільненням колективів дитячих садків на території Кубейської сільської громади.

Наразі, за повідомленням Олександра Лончака, за парти після карантину повернулися школярі 788 освітніх закладів Одеської області, крім однієї філії опорної школи, де карантин продовжено через спалах коронавірусу та неопалених шкіл у Болградського районі.

Авторка – Оксана Піднебесна

НА ФОТО – школа у селі Баннівка, Василівської сільської громади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *