Валиться карниз: у центрі Одеси руйнується пам’ятник архітектури

Один з найбільш примітних в Одесі пам’ятників архітектури – прибутковий будинок Маврокордато на вулиці Грецькій, 20 – почав руйнуватися. Шматок кутового карниза обвалився на тротуар, випадково не травмувавши нікого з пішоходів.

ОдесаЯк повідомляють місцеві ЗМІ, одеська пам’ятка знаходиться в аварійному стані більше п’яти років, однак місцева влада досі не поставила питання про її ремонт. При цьому комунальні служби не встановили загородження на тротуарі, тоді як карниз може обвалитися в будь-яку хвилину.

Тим часом, громадськістю та журналістами питання ремонту будівлі вже неодноразово піднімалося. Ще в 2014 році з цієї будівлі зірвалася частина балкона, травмувавши підлітка, який проходив повз. А в березні 2020 в будинку сталася пожежа на третьому поверсі, що в підсумку погіршило технічний стан споруди.

Відомо, що прибутковий будинок Маврокордато є пам’ятником архітектури та історії місцевого значення. Це один з найбільших і розкішних дохідних будинків в Одесі, який відомий своїм периметральним балконом. За одеським мірками він відносився до досить фешенебельних житлових будівель, і не в останню чергу завдяки вишуканій і яскравій архітектурі, добре продуманому плануванню і розташуванню в самому серці Одеси.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, в Одесі це далеко не перший неприємний випадок з пам’ятками архітектури, які руйнуються без належної уваги місцевої влади. Схожа ситуація сталась з будвілею на вулиці гогля, 19.  Там фрагменти фасаду і частини балконів теж падають прямо на тротуар.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *