Дністровська вода для потреб Одеси й Кишинева забруднена фекаліями – молдовські експерти. ВІДЕО

Видання NewsMaker з Молдови розбиралися, що потрапляє у водогони мешканців України та Молдови, які п’ють воду з Дністра. Щодня близько 26,8 млн кубометрів йде на забезпечення майже 8 млн жителів таких великих міст, як, зокрема, Одеса й Кишинів. Адже це річка, яка постачає питною водою цілі реліони сусідніх країн. На думку молдавських експертів, ця вода може бути непридатною для пиття. Так, у молдавському райцентрі Сороки щодня без очищення понад 2,5 тисячі тонн фекалій потрапляє у Дністер.

Проблема забруднення Дністра фекаліями в Сороках існує вже протягом 20 років. Там фактично немає очисних споруд, єдиний фільтр для каналізації — резервуар, де відстоюються великі фракції. Решта потрапляє в річку, вода з якої надходить у водопроводи 10 великих молдавських і українських міст на обох берегах нижче за течією, зокрема в Кишинів та Одесу, пишуть у NewsMaker.

Фортеця XV століття на правому березі Дністра. Сороки, Молдова

У 70-ті роки минулого століття очисні споруди для Сорок побудували на території українського села Цекинівка. Стічні води туди надходили трубопроводом, який після розпаду СРСР поступово вийшов з ладу. З 1993 по 2001 рік неочищені стоки з Сорок періодично потрапляли в ґрунт, підземні й наземні води, колодязі, розташовані біля колектора, а також у річку Дністер. Грошей на ремонт не було, і з 2001 року використання комплексу було призупинено. Стоки з Сорок після первинного оброблення почали скидати просто в Дністер.

У період 2001–2006 років Україна та Молдова вели переговори про ліквідацію забруднення басейну річки Дністер та експлуатації очисних споруд. Домовилися про ремонт або будівництво в Сороках очисних споруд і вивезення молдавською стороною забрудненого мулу з території України. Однак вивезення так і не організували, посилаючись на відсутність коштів.

Протягом цього часу в місті шість разів змінилося керівництво. «Ця проблема переходить від одного керівництва Сорок до іншого. Питання потрібно вирішувати на національному рівні. Мерія не має достатньо фінансових ресурсів, щоб впоратися самостійно з цією проблемою», — говорить прессекретарка мера Сорок Стеліана Соловей.

У мерії уточнили, що йдеться про суму близько 5 млн євро. Але поки що в держбюджет на 2021 рік на техніко-економічне обґрунтування очисних споруд в Сороках заклали лише 192 тис. леїв (9,1 тис. євро).

ВІДЕО – NewsMaker:

Джерело – Біляївка.Сity

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *