Моряк з Любашівки, що вижив з затонулого судна, розповів деталі трагедії

Мабуть, немає людини, яка б не чула про загибель судна Bourbon Rhode, яка забрала життя 11 моряків. І немає людини, яку б залишила байдужим ця страшна трагедія. Через рік після катастрофи журнал «Морський» взяв інтерв’ю в одного з моряків, яким вдалося врятуватись – матроса Євгена Ніколова, уродженця Любашівки з Одеської області, щоб, відсіявши домисли і чутки, розповісти, як все було насправді.

судноУніверсальний буксир Bourbon Rhode (IMO 9356359, прапор Люксембургу) йшов через Атлантичний океан з Канарських островів в порт Джорджтаун, Гайана, коли його шлях перетнув нищівний ураган «Лоренцо». Маленький 50-метровий буксир не міг протистояти невгамовної стихії. 26 вересня 2019 року Bourbon Rhode затонув в центральній частині Атлантики.

Французька компанія-власник судна Bourbon Offshore Supply Investissements (Bourbon Group) мобілізувала всі ресурси, в тому числі звернулась до національних військово-морських сил Франції, щоб врятувати екіпаж судна.

Увесь світ із завмиранням серця спостерігав за пошуково-рятувальною операцією, співпереживаючи рідним і близьким моряків. З 14 членів команди Bourbon Rhode вдалося врятуватися лише трьом морякам.

У боротьбі за своє життя два українця і росіянина провели три доби без їжі, води та сну, з останніх сил намагаючись втриматися на рятувальному плоту.

Тіла ще чотирьох членів екіпажу були знайдені через кілька днів. Сімох моряків так і не відшукали…

Невиправдані очікування

– У липні 2019 року я вирушив в Іспанію, щоб сісти на судно Bourbon Rhode в Лас-Пальмасі. У цей рейс я потрапив за посередництва крюїнгу TideMarine і, начебто, рейс повинен був бути хорошим: відома французька компанія, хороші судна. Як тільки я ступив на судно, я, м’яко кажучи, був шокований побаченим: всюди іржа, діри, запустіння, бруд.

Перед рейсом нас поставили в док на ремонт і виділили два тижні, щоб привести судно в порядок. Однак для ремонту не було ніяких матеріалів і запчастин: все доводилося замовляти і чекати. Що казати, у мене навіть роби не було – два тижні я працював в футболці, шортах, кросівках і касці.

Але ми старалися, працювали. Треба віддати належне, екіпаж підібрався дуже хороший.

Перший тиждень справлялися своїми силами, потім приїхала рембригада, але їм точно так само для роботи не вистачало матеріалів і запчастин.

морякФінансові труднощі компанії вже не були секретом ні для кого. Кожен день простою Bourbon Rhode «влітав» судновласнику в копійку, що й стало причиною поспіху. Суперінтендант нас постійно підганяв, проте старший механік тягнув час, щоб встигнути полагодити якомога більше. Так, замість двох тижнів ми простояли в ремонті півтора місяці.

Проте, навіть після тривалого ремонту технічний стан судна, як і раніше, лишався незадовільним: перехід через Атлантику був виключно ризикованим заходом. Компанія планувала провести решту ремонтних робіт за місцем прибуття, в Джорджтауні, де на той момент судно мало б працювати вже два тижні.

– За пару днів до відходу на судно прибув новий старший помічник капітана, одесит. Він постійно повторював, що судно не мало б виходити в океан, що воно не дійде. Цієї думки дотримувалися й інші члени екіпажу.

Старший помічник відмовився виходити в рейс на Bourbon Rhode і повернувся додому, що, з великою часткою ймовірності, врятувало йому життя. Залишаючи борт судна, він сказав: «Дай Бог вам дійти до Гайани».

А буксир, тим часом, «успішно» пройшов всі перевірки і готувався до виходу в море. Про те, що на шляху проходження судна зріє потужний ураган, команда не була попереджена ні береговими службами, ні оператором компанії.

– Пам’ятаю, перед відходом у нас не працював судновий інтернет, і ми всі сиділи на мобільному: обдзвонювали рідних, коханих. Я написав два повідомлення – мамі і татові, але вони не встигли їх прочитати; поки інтернет працював, повідомлення так і не були доставлені адресатам.

Фатальний збіг обставин

Вночі 19 вересня, незважаючи на гнітюче технічний стан, Bourbon Rhode взяв курс на північно-східне узбережжя Південної Америки. В цей же час в Атлантичному океані почав формуватися ураган, що пізніше отримав ім’я «Лоренцо». Незабаром він посилився до максимальної п’ятої категорії за шкалою ураганів, коли швидкість шквального вітру перевищує 70 м/с.

моряк– Закінчивши бункерування і підготовку до переходу, судно вийшло з порту. Йшли, в принципі, нормально – зі швидкістю 9 вузлів. Екіпаж працював, не рахуючись з часом, роботи було багато, вільного часу практично не залишалося.

Ми намагалися, хотіли, щоб нас згадували добрим словом і показати, що ми професіонали; ми навели порядок, створили затишок. У машинному відділенні хлопці постійно усували неполадки.

Нам стало відомо про загрозу, що насувається, за три дні до трагедії. Як мені сказали, у нас був один вихід – обігнати ураган. Ми повинні були проскочити його за день, але почалися неполадки з двигунами: у одного грівся підшипник, другий просто працював дуже погано. Швидкість судна впала до 5-6 вузлів, в той час як ураган нісся нам навперейми на 15 вузлах.

Вранці 25-го вересня судно почало відчувати сильну кільову і бортову качку, а ввечері вже ніхто не їв, не пив і не спав. Корпус судна здригався від постійних ударів потужних хвиль, не даючи ні хвилини перепочинку.

– Я перебував на містку з капітаном і старшим помічником і десь близько години ночі почув, як старший механік по рації кричав капітанові, що нас затоплює, а система відкачування води не працює. Капітан відправив мене в машинне відділення, де мені назустріч вилетів 3-й механік. На моє запитання, що відбувається, третій закричав: «Треба подавати сигнал SOS! Ми тонемо!»

Я не знаю, скільки часу все це тривало, бо в такі моменти ти не дивишся на годинник. Останній раз, коли я був на містку, швидкість вітру на анемометрі зупинилася на позначці 75 м/с; вона так і зависла і вже не змінювалася, хоча потім нам сказали, що максимальна швидкість урагану перевищувала 150 м/с.

На той момент я не знав, чи вдалося комусь із команди зв’язатися з компанією. Знаю, що супутниковий телефон точно не працював, як і інтернет.

Незабаром з містка був поданий сигнал лиха. Зроблений нашвидкоруч ремонт давав про себе знати: вода просочувалася крізь усі латки, ні про яку герметичність не йшлося. Вода постійно надходила в корпус судна.

– Я не знаю, чи відключили двигуни, чи вони перестали працювати самі, але судно втратило хід і почало дрейфувати.

Кожен член команди боровся за живучість судна, за своє життя і життя колег. З містка лунав крик «Mayday! Mayday! »

– З машинного відділення піднявся моторист В’ячеслав і сказав нам: «Це кінець, потрібно готуватися до гіршого». На той момент прийшло усвідомлення того, що незабаром нам всім доведеться полишити судно. Капітан дав команду готувати рятувальні плоти. Судно вже мало досить великий крен на правий борт, тому скористатися плотами з правого борту було неможливо. Спроба звільнити плоти з лівого борту також ні до чого не призвела, плоти щільно сиділи на штатних місцях. Як би ми не намагалися, механізм роз’єднання плоту і судна не спрацював. Матрос Дмитро, впираючись спиною в надбудову, а ногами в пліт, намагався його звільнити, але нічого не виходило.

Коли я знову піднявся на місток, мені сказали, що на наш сигнал лиха відповіло судно в п’яти годинах ходу від нас, і треба протриматися, поки не настигне підмога. І ми намагалися, ми боролися. Будь-яка віра сильніше, ніж страх.

Час минав, і все ясніше ставало, що Bourbon Rhode не протягне на плаву ні п’ять годин,  – ні вдвічі менше. Велика була ймовірність, що судно, яке поспішало до нас на підмогу, і саме не зможе подолати величезні хвилі і дістатись до моряків, які попали в біду.

Настав день. Вода все прибувала, аварійний генератор почав виходити з ладу, в суднових приміщеннях блимало світло. Через вируючу стихію видимість була практично нульовою – все навколо було чорне, як вночі.

Стрибок

– Ми розуміли, що стрибати доведеться, інакше не врятуватися. В очах одного з членів екіпажу я побачив страх. Я побачив, що він вже здався, і, напевно, змирився. Він сказав: «Так вмирати не хочеться, так не хочеться потрапити в пекло».

Першим в воду стрибнув старший механік. Перед стрибком він прокричав мені: «Треба стрибати, Жека, що ти стоїш? Треба стрибати, тому що помремо».

Хапаючись за штормтрап, ми спускалися по лівому борту нашого буксира в киплячі води.

Найстрашнішим на той момент було розуміння того, що ми так і не змогли скинути пліт, і там, в нещадній воді, без плота нам не врятуватися.

Було дуже страшно стрибати, але я все ж стрибнув. Пам’ятаю пульсуючу думку в голові, що, головне – це відплисти подалі від судна, щоб хвиля не кинула мене на гвинти Bourbon Rhode.

Я стрибнув і став плисти щосили. Хвилі обрушувалися на мене одна за одною, не даючи вдихнути. Недалеко від мене плив матрос Дмитро, який стрибнув у воду практично одночасно зі мною. Раптом Дмитро закричав: «Пліт, Женя! Пліт! » Діма поплив до плоту, а я став свистіти в свисток, прикріплений до рятувального жилету, намагаючись привернути увагу інших хлопців.

Рятувальний пліт кріпиться до судна тросом, який автоматично розривається спеціальним механізмом, коли судно, що тоне, йде на глибину понад 4,5 метрів. Якщо цього не відбулося, на плоту є спеціальний ніж, щоб трос можна було перерізати з плоту. Однак, найімовірніше, ніж вибило, коли пліт відокремився від судна, так як моряки так і не змогли його знайти.

26 вересня 2019 року о 12:28 буксир Bourbon Rhode останній раз вийшов на зв’язок з офісом. Як з’ясувалося пізніше, судно затонуло за 13 хвилин.

– Не знаю, скільки часу ми тонули, але води напилися добре. Я подумав, що це – кінець … Згадав маму, рідних і близьких. І тут раптово відчув, що тяга ослабла; судно відпустило пліт, і ми буквально вилетіли з води. При підйомі пліт перекинувся догори дном, але ми хоча б могли залишатися на плаву, тримаючись за нього. Вітер бив і мучив пліт, але ми вп’ятьох чіплялися за нього і за свої життя щосили: я, стармех Олександр, матроси Євген і Дмитро, і Фіттер Ігор.

Вітер був такої сили, що з стармеха постійно зривало рятувальний жилет, і ми, міцно тримаючись за троси, допомогли Сашкові зафіксувати його. Черговим поривом вітру трос, за який трималися я і Саша, відірвало. Саша не зміг втриматися, і його віднесло вітром в темряву.

У серці бурі

Неясно, скільки часу пліт з чотирма моряками то піднімало вітром над хвилями, то кидало в безодню. Моряки відчайдушно трималися за пліт; вони обв’язали себе тросами, які впивалися в тіло, роздираючи шкіру. Океанська солона вода палила рани, завдаючи болю. Ураганний вітер, зриваючи гребені хвиль, створював над рівнем моря щільний шар водяного пилу – дихати практично було нічим. Але бажання вижити було сильніше за будь-який біль.

– Навколо повна темрява, відчуття кінця світу, розпач. Здавалося, надії вже немає, сили покидають. В голові проносились як картинки спогади про рідних і близьких. Приходило усвідомлення того, що більше я їх не побачу. Я молився, просив у Бога прощення.

Через якийсь час пліт потрапив в око урагану – область прояснення і відносного затишшя.

– У центрі урагану ми були приблизно півгодини, думали, що все закінчилося, хвиля маленька, десь два метри. Навколо темнота, гул.

Нам вдалося піднятися на всі ще перевернутий пліт. Ми лягли хрестом, щоб зберегти рівновагу. Я ще не потрапляв в такі шторми. Запитав у матроса Жені, який був досвідченішим за мене: «Можна тепер говорити, що я бувалий? Знаєш таких, як я?» Він відповів: «Крутіше тільки хмари». Це були його останні слова.

Матроса Євгена Мелгунова віднесло раптово налетіла хвилею. На плоту залишилося троє. Пліт пройшов через око урагану і знову опинився у вирі стихії.

Вітер знову бив і мучив пліт, підкидав і крутив його в повітрі, але моряки щосили трималися за рятівні троси.

– На другу добу пішов дощ. Це був єдиний раз, коли ми попили води. У якийсь момент трохи розпогодилося, і ми побачили великий літак. Він розвернувся прямо біля нас, і ми вірили, що він нас помітив, і дуже скоро нас врятують.

Найімовірніше, це був розвідувальний метеорологічний літак, який збирає дані для аналізу погодних умов. Тим часом погода знову почала погіршуватися: до дощу додався шквалистий вітер, почали бити блискавки. Гуркіт оглушав моряків. Незабаром стало ясно, що з літака пліт не помітили, і порятунку чекати нема звідки.

– Вночі на третю добу нас початок морозити, самопочуття було жахливе; нас весь час заливало холодною водою, з’явилися галюцинації, і іноді ми були не в змозі відрізнити реальність і примару. Десь близько третьої години ночі ми раптово побачили яскраве світло, світло прожектора. Це не був міраж – повз нас проходило судно. У Ігоря на жилеті залишився невеликий маячок, і ми зробили кілька спроб встати на плоту і помахати маячком. Але нас не помітили.

На третю добу, коли шторм трохи стих, морякам вдалося перевернути пліт і забратися всередину.

– Ми просто лежали. Не знаю, скільки годин минуло, але раптом ми почули гул літака, що наближався. Він пролетів прямо над нами. Таке вже було. Але раптом чуємо, літак пішов на друге коло, третій, четвертий, п’ятий. Нас помітили! Потекли сльози радості. Ми зняли жилети і почали махати ними.

Довгоочікуваний рятунок

На допомогу морякам прийшов балкер PIET (IMO 9568574, прапор Ліберії) з українськими офіцерами і філіппінськими рядовими на борту. Екіпаж балкера спустив трап, і першим по ньому самостійно піднявся матрос Дмитро.

Фіттер Ігор був слабшим, і його підняли сіткою разом з матросом Євгеном. Команда балкера надала потерпілим першу медичну допомогу і допомогла зв’язатися з рідними.

А через кілька днів за моряками Bourbon Rhode прилетів вертоліт. Він доставив їх на військовий фрегат ВМС Франції, де їх уже чекала окрема велика каюта. На борту фрегата моряки продовжили отримувати медичну допомогу: за три доби перебування у воді їхні рани почали гнити. Зі знеболюючого на борту фрегата був тільки лідокаїн, однак він не давав потрібного ефекту: рани промивали і пошкоджені тканини висікали практично наживо.

– Хочу окремо відзначити, що екіпажі обох суден ставилися до нас з величезною повагою, підтримували, співпереживали і всіляко намагалися допомогти нам. Хлопці з балкера підшукали нам одяг, приносили солодощі. Військові моряки відвідували нас, приносили книжки, правда французькою мовою, пригощали напоями та круасанами. Я дуже їм вдячний.

Фрегат продовжував пошукову операцію, під час якої були знайдені тіла чотирьох членів екіпажу Bourbon Rhode і зламана шлюпка. Ті, хто вижив, змогли впізнати лише одне тіло. Решта тіл опізнати було неможливо.

Фрегат доставив трьох врятованих на острів Мартініка, де їх поклали в медичну клініку. У клініці почалися численні допити: з боку поліції, представників компанії Bourbon Group. Щоб підтримати моряків, компанія привезла на острів їхніх родичів – до Євгена прилетіли його мама і дівчина.

– Приїхав пан Буше, другий номер у Bourbon Group, а ще співробітник компанії, безпосередньо відповідав за Bourbon Rhode.

Сказали, що будуть допомагати, що після отримання необхідної медичної допомоги можна буде переїхати до готелю, а далі – за станом. Якщо здоров’я дозволить, і дозволять лікарі, можна буде повернутися додому. Нас оточували дуже хороші лікарі, відмінний психолог; вони переживали за нас, напевно, більше, ніж ми самі.

Нас приймали за героїв

– Після пережитого мені все ще було важко ходити, але я намагався зрідка вибиратися з готелю, щоб прогулятися і освіжити голову. Звичайні люди, зустрічаючи нас на вулиці, дивувалися: «Це ви, хто врятувалися? Хлопці, ви – герої!». Вони тисли нам руки, фотографувалися з нами.

Спочатку компанія сказала, що все харчування – за її рахунок. Пізніше компанія обмежила щоденний раціон певною сумою. Я пару раз випадково перевищив встановлений компанією ліміт і хотів доплатити, але співробітники готелю відмовилися брати з мене гроші.

Страхова компанія постійно перебувала на зв’язку з моряками, запевняла, що про все подбає. Вище керівництво компанії обіцяло надавати будь-яке сприяння. Однак реальність разюче відрізнялася від обіцяного. А по поверненню додому, в Одесу, відразу почалися проблеми зі страховими виплатами.

– По поверненню компанія направила мене в приватну медичну клініку Odrex для лікування і реабілітації. Сказали збирати чеки, що підтверджують понесені мною витрати.

Однак, коли я спробував отримати компенсацію витрат, виявилося, що відповідальні співробітники не знають, хто за що повинен платити, і хто за що відповідати. Страховики відправляли мене до представника компанії Ольги Іванової, представник компанії перенаправляла назад у страхову.

В результаті, всі чеки за лікування я відправив номінованому судновласником юристу Євгену Сукачову, який обіцяв компенсацію моїх витрат. Однак після кількох електронних листів він просто пропав, перестав відповідати. Точно так само з’являлися і зникали інші юристи. Я зв’язався з Фіттер Ігорем, які проживає в Російській Федерації, у нього така ж ситуація – компанія не реагує на його звернення.

Ти ж вижив – радій!

морякВсе, що отримав Євген – це чотиримісячну зарплату згідно контракту, а також оплату тримісячного лікарняного на суму близько тисячі євро. Все спілкування з компанією йде через страховиків, які лише збирають документи і продовжують щось обіцяти.

– Юрист компанії Євген Сукачов мені відразу сказав: «Ти вижив, і тобі нічого не належить». Але якою ціною я вижив! Це не просто стрибнути в воду і вижити, я три доби вмирав. Я бачив, як помирають інші, бачив, як помирають ті, хто намагався врятуватися разом зі мною.

За рік, що минув з моменту загибелі судна, компанія Bourbon Group ні разу не зв’язалася з врятованими моряками, щоб дізнатись про стан їх здоров’я. Досі не були опубліковані результати розслідування. Так само не були встановлені і покарані винуватці трагедії.

Екіпаж, який вирушив у цей нещасливий рейс, і не припускав, якою трагедією обернеться ця подорож. Відповіді на свої питання досі не можуть отримати родини загиблих і зниклих безвісти моряків.

Між тим, моряки, які вижили в трагедії, прагнули отримати належну увагу з боку компанії. Вони хотіли, щоб перенесені ними потрясіння і труднощі знайшли хоча б певне відображення в матеріальній винагороді, яка проте, не передбачена трудовим договором компанії. Матрос Ніколов ще нескоро зможе повернутися до своєї професії, а, можливо, фатальні події вересня 2019 го року покладуть край і морській кар’єрі Євгенія.

Спогади про трагедію не покидають матроса.

– Те, що відбулося неможливо просто викреслити з життя. Рік пройшов, а я до сих пір не можу забути цей жах, цей липкий паралізуючий страх; ту глибоку безвихідь, яку кожен з нас трьох відчував усіма клітинами свого тіла.

Там, в бурхливих хвилях Атлантики, залишилися наші товариші. Десь на холодному дні лежить відважний буксир, відправлений кимось байдужим на вірну смерть. Я хочу добитися справедливості. Я хочу, щоб істина була встановлена, а винні понесли заслужене покарання.

І я буду за це боротися, чого б мені ця боротьба не коштувала.

Джерело – журнал “Морський”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *