В ізмаїльских лікарнях не зможуть проголосувати хворі на Covid-19

Ізмаїльська міська територіальна виборча комісія звернулася за роз’ясненнями до Центральної виборчої комісії.

Як  повідомили в ОПОРІ, у місті Ізмаїлі, що на півдні Одещини, не змогли утворити дільничні виборчі комісії на двох дільницях – у «Дунайській обласній лікарні» Одеської обласної ради та в Ізмаїльській районній лікарні, які перепрофілювали для розміщення та лікування пацієнтів, хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Місцеві організації політичних партій не подали кандидатури до ДВК, територіальна виборча комісія також не змогла знайти кандидатури, щоб утворити дільничні виборчі комісії хоча б у мінімальному складі.

«Хворі на COVID-19, які знаходяться у стаціонарних закладах, обмежені у своїх правах згідно з законодавством про введення карантинних обмежень, тому проводити вибори на цих дільницях, піддаючи ризику зараження членів комісії недоцільно», – йдеться у зверненні ТВК до Центральної виборчої комісії, прийнятому на засіданні 8 жовтня.

Члени ТВК при цьому посилаються на постанову Кабінету міністрів України Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Згідно з ч. 16 «Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів», затвердженим Кабінетом Міністрів, на спеціальних виборчих дільницях можуть встановлюватися додаткові протиепідемічні заходи відповідно до встановленого режиму перебування закладу чи установи, на території яких розташована виборча дільниця. До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих  ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським, іншим особам, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції та брати участь у роботі виборчої комісії за умови отримання негативного результату.

Згідно з ч. 15 цього ж Порядку, члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, інші особи, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток.

За коментарями звертайтеся:
Анастасія Матвієнко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області
тел.: (048) 716 40 18
e-mail: odesa@opora.org.ua

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *