Хворі на Covid-19 в Сараті лікуються за власні кошти

Минулого тижня через ускладнення, викликані коронавірусною інфекцією, пішла з життя секретарка Саратського селищної ради Світлана Єрьоменко. Жінці був 61 рік, в понеділок її вже поховали. Про реальну ситуацію з COVID-19 у центрі майбутньої громади розповів голова Саратської селищної ради Анатолій Негодяєв.

Після смерті Світлани Єрьоменко обов’язки секретаря взяла на себе депутатка Вікторія Запорожченко, яка займається соціальними питаннями. Причиною того, що Світлана Єременко захворіла і померла, Негодяев називає той фактор, що рада не закривалась на карантин.

«Навантаження, нервове напруження і спалах короновірусу у великому молдавському селі Новоселівка поруч з Саратою, де люди самі пішли на самоізоляцію, зробили свою справу», – поскаржився селищноий голова.

Він говорить про те, що статистика щодо захворювання дещо занижена: не всі приходять здавати тести, вважають за краще лікуватися вдома. Внаслідок чого багато хто потрапляє до лікарні вже з COVID-19 у важкій формі – коли необхідне серйозне лікування і підключення до апарату ШВЛ.

Сам Анатолій Негодяєв  запрофесією – лікар-стоматолог, перехворів коронавірусом і лікувався дуже важко. Каже, що один день на крапельниці та інші ліки потрібно від 1300-1500 гривень, лікування тривале, мінімум два тижні. Вікторія Запорожченко також перехворіла COVID-19, а ось Світлані Єременко не пощастило – вона переносила хворобу в тяжкій формі, потрапила в лікарню вже в запущеному стані, тож жінку не встигли врятувати.

«Саратська лікарня давно перестала приймати таких пацієнтів, бо переповнена. З коронавірусом везуть тепер в Арциз, а раніше в Ізмаїл, а й там тепер не беруть – немає місць. З весни смертність зросла – тільки у нас в Сараті від COVID-19 загинули два-три десятка людей, але багато хто з них не робили тести, тому в свідоцтві від смерті причиною коронавірус не названий», – розповів Негодяев.

Він додав, що чимаоло людей хворіють вдома, сидять на самоізоляції і про реальні цифри хворих чиновники МОЗ вважають за краще мовчати. У Сараті за «ковідне» лікування доводиться платити зі своєї кишені.

«Можливо, в опорних лікарнях є базовий пакет від держави, але в Арцизі хворі основні препарати купують за свій рахунок. І це проблема не тільки нашого міста і району – у всіх районах так. Немає підтримки, немає забезпечення, немає персоналу – в Сараті тільки три лікарі лікують дорослих з COVID-19 і один – дітей. Практично немає обладнання, а те, що є – воно не справляється з навантаженнями, його просто елементарно не вистачає. Люди не розуміють, як можна було витратити гроші з антіковідного фонду на дороги і ремонт лікарень», – обурюється Негодяєв.

Як лікар і водночас очільник селищної ради пан Анатолій додає, що поки не виробиться загальний імунітет, ситуація не покращиться, – на вакцину надії мінімальні.

«Треба рятувати людей з груп ризику, треба займатися медициною, а не думати тільки про свій піар, тому в боротьбі з COVID-19 українці можуть розраховувати тільки на себе і не слухати чиновників, що піаряться», – підсумував Анатолій Негодяєв.

2 thoughts on “Хворі на Covid-19 в Сараті лікуються за власні кошти

    1. Мають лікувати в опорних лікарнях, де приймають хворих з Covid-19: вони отримують від держави гарантовані кошти, на кожного пацієнта. Щоправда, треба дізнатись, де є вільні місця, дуже велика завантаженість, вже мало де беруть і в Одесі, і в Ізмаїлі, а лікарів все менше…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *