На життєдіяльність Южного коронавірус не вплинув – мер Новацький

Місто Южний вже зовсім скоро стане центром нової територіальної громади: до її складу увійдуть села Сичавка і Нові Біляри. Про соціальні проекти, будівництво, місцеві вибори, а також, чи вплинула світова пандемія коронавірусу на життєдіяльність містян, розповів голова Южненської міської ради Володимир Новацький в інтерв’ю виданню  InterVizor.TV.

Зокрема, як зазначив пан Володимир, епідемія коронавірусу не надто зачепила економічний та соціальний стан міста.

Місто працює, розвивається, немає ніяких збоїв в роботі. Але, безумовно, всі переживають з цього приводу. Станом на сьогодні маємо 98 підтверджених випадків з початку року. Наразі хворіє 45 осіб. Проте, на наповнення бюджету, наприклад, ця ситуація ніяк не вплинула. Хоча я чую дуже багато, що колеги, мери інших міст говорять, що карантин негативно вплинув і в бюджетах є дефіцити. У нас цього проблемного питання нема. У нас бюджет перевиконується, місто працює. Цього літа було більше 100 тисяч туристів. Дуже непогано працював малий і середній бізнес, тому питань по соціально-економічному розвитку на сьогодні нема”, – сказав він.

Крім того, Южне – курортне місто, а тому туристи в його розвиток вносять величезний вклад. Кількість людей, які сюди приїжджають,зростає з кожним роком, оскільки з”являється інфраструктура: збудована набережна, коштом міського бюджету з”явилося 4 тематичних сквери, щороку з’являються нові ресторани та готелі. Проте, це зовсім незначна частина южненського бюджету, відзначає мер. І пригадує, як під час візиту делегації зі Львова запитали “А чим живе місто в “несезон?” (бо сезон же у Львові практично не завершується). На що пан Новацький відповів, що для міської влади головний наповнювач бюджету – це не море, а крупний бізнес. Вже зараз третину коштів, за які розвивається Южне, дає уже й малий і середній бізнес, що є досить гарним показником.

Адже ще 10-15 років тому ми майже 100% залежали від роботи Одеського припортового заводу, а мати одне джерело фінансування для міста – вкрай небезпечно. І зупинка майже на 1,5 роки цього підприємства яскраво це показала. Але важливо, що навіть і в ці роки економіка міста не перебувала в стагнації, не було жодної затримки з виплатами зарплат бюджетникам та іншими соціальними виплатами. Тому що у мене і моїх колег завжди є “план Б”. Один з пріоритетів – це робота з крупними інвесторами. Сьогодні ми вийшли на рівень тендера землі по яхтеній марині (спеціально обладнаній гавані для яхт, катерів та інших невеликих суден). Це інвестиції біля 300 мільйонів євро. І на сьогодні вже є бажаючі, є заявки на право оренди будівництва такої яхтенної маріни. Безумовно, це один із напрямків. Якщо ми побудуємо таку яхенну маріну, то буде розвиватися і сегмент туризму VIP-класу. Але вже зараз люди, які побували у нас хоча б один раз, обов”язково приїжджають ще раз і привозять з собою родичів і друзів. Я пишаюсь тим, що попри молодість Южного і його 43-річний вік, не було не те що року, а навіть місяця, коли місто було в стагнації і не розвивалося”, – розповів Володимир Новацький.

Серед проектів, які він вважає найуспішнішими, – соціальні питання.

Коли я говорю над чим ми сьогодні працюємо, і те, чого ми досягли, то мало хто навіть в це вірить. Якщо на рівні держави виникають питання про те, що треба підняти заробітну плату медичним працівникам. У нас цього питання не виникає. Ми ще влітку ухвалили рішення з бюджету доплачувати лікарям. На сьогодні по нарахуванням лікар отримує не менше 19 тисяч гривень, медична сестра – не менше 12 тисяч, санітарні, технічні працівники – не менше 7 тисяч гривень. Або, наприклад, чую про те, що необхідно встановити доплати людям, які народжують дітей. В Южному такі доплати введені на рівні міського бюджету. Зараз у нас є доплати на народження першої, другої і третьої дитини на рівні 10, 15 і 20 тисяч гривень відповідно”,  – поділився голова.

Так само і з питанням утворення ОСББ.  Ще 4 роки тому у Южному перевели усі будинки на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У місті немає будинків у комунальній власності. Але муніципалітет не просто віддав будинки, а з бюджету практично кожному ОСББ виплачуємо близько 800 тисяч в рік (згідно з міською програмою підтримки ОСББ).

Якщо у інших містах – це 300 тисяч на все місто, то у нас – 800 на одне ОСББ (якщо вони, звісно, подали і захистили свій проект по капітальних ремонтах, заміні ліфтів, реконструкції дахів і підвалів і тому подібне. Співфінансування від міста йде на рівні до 97%. Таким чином ми сьогодні робимо усі капітальні ремонти і будинків, і під’їздів. Або взяти, наприклад, опалення. У нас сьогодні елеваторні вузли своять в кожному будинку. І керівник ОСББ з телефону регулює подачу тепла в кожному під’їзді, де б він не перебував, навіть закордоном. Чи безкоштовний проїзд по місту. Уже цілих п’ять років і досі це єдиний прецедент на всю Україну”, – розповів він.

Секрет успіху міста, на думку Володимира Новацького, полягає у його потужних інвесторах.

Як я уже згадував, ми мали простой на Одеському припортовому заводі 1 рік і 4 місяці, а там працювало 4 тисячі людей, більше, ніж 10% населення Южного. Всі, хто це знав, мої колеги, говорили – “ну от і все. Тепер не буде бюджету і почнуться проблеми в усіх сферах”. Але, навіть тоді, коли завод стояв, ми збільшили бюджет міста на 60 мільйонів за рахунок взаємозамінності. Якщо проблеми виникли на заводі, то ми підтягнули малий і середній бізнес – сьогодні він дає 29%, а 30% – це європейські стандарти. Якщо 10 років тому Одеський припортовий завод давав 80-90%, то сьогодні порт, припортовий і “Дельта Вілмар” – найбільш крупні підприємства дають 50%, а решту ми заробляємо за рахунок інших напрямків. Над цим треба працювати і працювати кожен день”.

Вже за місяць місто Южне, Сичавка і Нові Біляри офіційно утворять нову громаду. Вже зараз муніципалітет будує стратегію її розвитку.

Ми завжди завищуємо планку нашого стратегічного розвитку міста. В цьому році ми підводили підсумки роботи і мені дуже приємно, що нам з командою вдалося на 80% виконати все заплановане. Ми поміняли водогони, теплотраси, каналізаційні мережі. Більше 40% повністю замінили на нові ці мережі, які життєвоважливі для міста. Багато збудували спортивних майданчиків, стадіонів. Все місто закільцьовуємо пішохідними і велодоріжками. На 50% готовий центр реабілітації людей з інвалідністю. Це буде один із найсерйозніших центрів в Україні. Ми починаємо будували автовокзал європейського зразка за німецьким проектом. Але, звісно, основне питання – це буде об’єднання громад. Ми сьогодні об’єднуємось з двома населеними пунктами – Сичавкою і Новими Білярами і, звісно, тепер уже плануємо стратегічний розвиток не лише Южного, а й цих сусідніх сіл. Зараз у нас є можливість допомогти їм вирішувати усі їхні питання. Якщо громада об’єднується, то всі соціальні вигоди, які мають зараз южненці, будуть поширюватися і на жителів сіл – і на медичних працівників, і на вихователів, вчителів. Ми усім вихователям і вчителям виплачуємо все, що можна зараз виплатити на рівні бюджету, згідно закону. Тож це поширюватиметься і на Біляри та Сичавку також. Якщо сьогодні є безкоштовний проїзд по Южному, то він буде і по усій території громади, включно з селами. Люди будуть безоплатно пересуватися з села в місто і навпаки. Оскільки це буде вже не допомога, а єдиний бюджет. Тому ми вже сьогодні розробляємо програму розвитку не Южного, а Южненської ОТГ на найближчі 7 років. Відпрацьовуємо зараз це разом із керівниками сіл. Але ж ми місто-донор. Держава забирає у нас близько 70 мільйонів, а оскільки зараз збільшиться кількість людей у громаді, то, очевидно, що у державний бюджет вилучатимуть трохи менше грошей і тільки за рахунок цих коштів ми зможемо вирішити низку питань, які є в сільській місцевості”, – 

Серед найбільших перемог за останні 15 років пан Новацький назвав будівництво цілого нового мікрорайону в Южному, а також збільшення приросту населення, адже тут народжуваність постійно перевищує смертність.

“Одна з великих перемог – це будівництво за бюджетні кошти лікарні і біля неї – будинку на 36 квартир, які безоплатно віддали лікарям. Люди сім’ями приїхали, щоб працювати. Дуже важливим кроком був капітальний ремонт усіх шкіл та дитячих садків, спортивних і актових залів, поміняли вікна, поутеплювали фасади. Пишаюся тим, що збудували багато спортивних об’єктів, стадіонів, останній відкривав президент України. До Дня міста здаємо Проспект Миру з 5-ма фонтанами. Не збиратимемо людей, з огляду на карантин, але усі заплановані до цього часу об’єкти поздаємо”, – підсумував Володимир Новацький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *