“Ukraїner” зняв унікальні кадри про життя рибалок у Вилково і лимані Шагани. ВІДЕО

Команда відомого проєкту «Ukraїner» побувала в українській дельті Дунаю і показала життя вилківських рибалок і риболовлю на лимані Шагани.

Ukraїner – відомий медіа-проєкт, що розповідає захоплюючі історії про найвіддаленіших куточках України, людей, мистецтво, місцеві страви. Його мета – зрозуміти і сформулювати, хто ми є, грунтуючись на детальних дослідженнях. Вирушаючи в експедиції по Україні, вони відкривають всьому світу і самим українцям унікальні місця і знайомлять з дивовижними людьми.

Басейн Дунаю охоплює 17 країн Європи, його води омивають чотири столиці. На кордоні між Україною та Румунією Дунай впадає у Чорне море. Українська частина дельти, що на території Бессарабії, є домівкою для однієї з найбільших у світі колоній пеліканів. Їх сюди приваблює велика кількість риби. Людей, що живуть тут, також годує риба. Багато господарів утримують сім’ю завдяки рибному промислу. У цій історії ми розповідаємо про їхню роботу та особливості риболовлі в дельті Дунаю”, – анонсували свій новий випуск автори проєкту.

В «українській Венеції», Вилково, автори розкрили тему рибальства в дельті Дунаю на прикладі Анатолія Губіна – місцевого рибалки, який все життя мешкає у Вилковому. Тут жили його діди і прадіди, весь його рід. Діди і батько Анатолія були рибалками. Згадує, що уперше сів в рибальський човен, коли йому ще не було й десяти.

«Я й токарем працював, і кухарем працював. Я цегла клав, і даху перекривав, я все вмію. Потроху, але вмію все. А рибалка – це моя основна робота, мені вона подобається», – розповідає рибалка.

рибалка
Експедиція Ukrainer. Бессарабія. ©Artem Galkin

У Вилковому рибу ловлять переважно за допомогою сіток. За радянських часів їх виготовляли з товстого капронової нитки, а тепер, кажуть рибалки, чим тонша сітка – тим краще туди заходить риба. Промисел дуже залежить від погодних умов. Сітки ставлять переважно в прохолодну погоду, тому що коли температура повітря і води підвищується, то риба потрапляючи в сітку і заплутуючись у ній, може загинути від перегріву.

Найприбутковіший рибальський сезон для вилківчан – весна, коли в Дунаї з’являється оселедець. Його чекають увесь рік, щоб заробити грошей. Сезонний оселедцевий промисел – основний заробіток для бессарабських рибалок. Тут звичною є фраза: «Займи мені грошей, я в «оселедець відпрацюю». Втім, рибалка – це як збір врожаю, який залежить від ряду факторів, і кожен раз точно передбачити, яким буде улов, неможливо.

Про риболовлю на лимані Шагани, який також є частиною дельти Дунаю (разом з групою інших лиманів входить до складу НПП «Тузлівські лимани»), учасникам експедиції розповів Роман Чебан – рибалка з села Приморського Татарбунарського району на Одещині. Колишня назва села – Шагани, як спрадавна називається місцевий лиман.

Роман народився і виріс в цій місцевості. Як і більшість рибалок, пристав до цієї справи ще в юності. Каже, що рішення було досить спонтанним. Уперше в 18 років вийшов в Чорне море ловити калкана. Відтоді рибалку не залишає.

«Для нас найважливіше зараз – відкрити канал. Восени однозначно будемо це робити, щоб сюди початку підходити риба. Тому що лимани дуже сильно пересихають. Тузловські лимани зараз сильно обміліли. Рівень води настільки малий, що немає риби, з цим потрібно щось робити», – ділиться Роман.

Повне ВІДЕО – від Ukraїner:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *