Фермери чекають від парламенту Закону про аграрні розписки

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній раді ухвалити законопроект №2805 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок».

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР, інформує AgroPolit.com.

Зазначається, що прийняття документу дозволить підвищити простоту у користуванні, ефективність, надійність аграрних розписок, а також розширити сферу їх використання. Це своєю чергою сприятиме покращенню доступу агровиробників до виробничих ресурсів та фінансування.

Зокрема, передбачається нове визначення аграрних розписок (вони визначаються як боргові неемісійні цінні папери у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок або в бездокументарній формі у вигляді облікових записів на рахунках у цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів); розширюється перелік суб’єктів, які можуть видавати аграрні розписки; оновлюються обов’язкові реквізити аграрних розписок тощо.

«Комітет за результатами розгляду прийняв рішення рекомендувати Верховній раді прийняти законопроект за основу», — вказано у повідомленні.

Нагадаємо, законопроект у Верховній Раді зареєстрували наприкінці січня. Співавторами законопроекту є народний депутат Олег Тарасов та голова аграрного комітету Микола Сольський.

Завдання законопроекту:

  • визначити правову природу аграрної розписки як цінного паперу;
  • розшити коло суб’єктів, які мають право видавати аграрні розписки;
  • уточнити теперішнє правове регулювання аграрних розписок;
  • спростити порядок видачі, обігу та припинення аграрних розписок;
  • підвищити оборотоздатність аграрних розписок через механізми фондового ринку;
  • розширити можливі варіанти застави за аграрною розпискою, в тому числі передбачивши можливість і правила застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продукти їх первинної переробки і тим самим створивши умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства;
  • створити правові умови видачі багаторічних аграрних розписок, виконання за якими відбуватиметься частинами;
  • посилити гарантії прав кредиторів на випадок примусового виконання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *