У Любашівському районі фермери планують зібрати 10 млн грн на боротьбу з коронавірусом

На Одещині створюють спеціальний фонд для збору контів на протидію коронавірусу. Ідея створення такого фонду належить місцевим агріям на чолі з депутатом Одеської обласної ради Анатолієм Артеменком.

Акція під назвою «Збережемо життя земляків!» стартувала в Любашівському районі.

Кошти Фонду накопичуватимуться на рахунку Асоціації сільгоспвиробників Любашівського району (голова Олександр Бондаренко) і витрачатимуться на закупівлю тестів, медикаментів, масок тощо. Також передбачається доплата медикам за роботу в кризових умовах.

За інформацією координатора відділення Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) в Любашівському районі Олександра Андрусика, серед перших, хто виявив свою небайдужість, — члени ВАР, які вже приєдналися до боротьби за збереження здоров’я та життя земляків, пожертвувавши кошти з розрахунку 10 грн. з гектара. На них вже закуплено частину засобів індивідуального захисту для медичних працівників. Якщо усі без виключення сільгоспвиробники приєднаються до цієї рятівної акції, то на протидію пандемії коронавірсу можна буде зібрати не менш як 10 млн. грн. Адже в обробітку хліборобів — фермерських господарств та одноосібників — знаходиться 100 тис. га ріллі. До цієї справи можуть долучитися не лише землероби, а й представники бізнесу та перерахувати кошти на спецфонд.

Як зазначив на зустрічі голова районної ради Сергій Паровик, що проти розповсюдження вірусу COVID-2019 потрібно об’єднати зусилля громади, бізнесу та влади для оперативного та ефективного реагування в цій екстреній ситуації.

В Іспанії кожні 6 хвилини помирає людина, а медицина там набагато краща ніж у нас.  Щоб убезпечити громадян від епідемії, їхній уряд запровадив жорсткі карантинні заходи, порушники караються штрафами від 30 до 70 тис. євро або тюремним терміном. Якщо епідемія таки дійде до нас, ми повинні максимально бути готовими до неї. Щоправда, можна спостерігати невтішну картину, коли наші люди (не лише, ті, хто повернувся з-за кордону) бездумно не дотримуються карантинних заходів, наражаючи цим себе і близьких на небезпеку”, — підкреслив Сергій Паровик.

Головний лікар Любашівської ЦРЛ Дмитро Фомін та головний сімейний лікар Григорій Ратушняк висловили занепокоєння з приводу ймовірного розповсюдження гострої респіраторної хвороби, поділившись невтішними спостереженнями.

Адже в села району з-за кордону уже повернулися 39 заробітчан і туристів. Їх зобов’язали дотримуватися режиму самоізоляції. Щоправда, на початку тижня трапився прикрий випадок: одна жінка з претензіями вимагала зробити їй тест на коронавірус. Вона нещодавно повернулася з Польщі, у лікарню її направили перевіритись працівники сільради. Коли їй тактовно порадили повернутися додому і не наражати оточуючих на небезпеку, вона з криками й лайкою доводила свою правоту…  Ображеній лікарці навіть довелося викликати наряд поліції, аби вгамувати пацієнтку. Також поліціянти  виїздили у Бокове за підозрою, що ще одна заробітчанка не дотримується індивідуальних карантинних заходів.

На переконання медиків, варто запровадити жорсткий карантин, щоб в Україні не повторилась така ситуація, як в Італії та інших європейських країнах.

З приємних новин: днями до Одещини надійшов спецборт із засобами медичного захисту, експрес-тестами та ПЛР-тестами для виявлення коронавірусної інфекції. Любашівський район  отримав 50 експрес-тестів, і невдовзі буде відомо, чи є серед місцевих жителів інфіковані.

Також на виділені райрадою 200 тисяч гривень закуплено 2 кілометри марлі, з якої будуть пошиті захисні маски.

Особисто Анатолій Артеменко придбав значну кількість захисних масок і роздав їх сільським амбулаторіям, де немає засобів протиепідемічного індивідуального захисту,  медикаментів та обладнання. Спільно з головою райради Сергієм Паровиком замовили 150 респіраторів для сімейних лікарів.

Нарівні з цим, Дмитро Фомін зауважив, що у квітні райлікарня недоотримає державне фінансування і не буде чим годувати пацієнтів. Тож він звернувся до аграріїв з проханням допомогти пацієнтам Любашівки з продуктами харчування.

Голова райдержадміністрації Геннадій Бамбура запевнив присутніх, що влада не претендуватиме на кошти агарного спецфонду, але надасть вичерпну інформацію про всіх землекористувачів. Зі свого боку, РДА вимагатиме, щоб певні господарства погасили борг з плати за землі в розмірі понад 2 млн. грн та вишукуватиме кошти на розвиток медичної галузі.

Джерело – https://znavsi.info/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *