Міст через Сухий Лиман пересварив мера та депутатів у Чорноморську

Схоже, проблема з завершенням будівництва мосту через Сухий Лиман зайшла в глухий кут. Стратегічний об’єкт, вартість якого в 2018-му здорожчала на 40%, розташований на міжнародній автомобільній дорозі у с. Малодолинське. Кошти на його зведення, залучалися як з державного, так і обласного та місцевих бюджетів. Незважаючи на те, що скандальний довгобуд у лютому 2020 р. було вирішено передати на баланс Держагентства автодоріг України в Одеській області, Одеська ОДА і мер Чорноморська домовились про “особливий” механізм виділення коштів на продовження будівництва.

Так, очільник Одещини Максим Куций спрямував письмове звернення до депутатів м. Чорноморська, в якому йдеться про досягнуті домовленості між мером міста Чорноморськ та головою ОДА. Так, під час зустрічі мер Чорноморська Валерій Хмельнюк виразив готовність виділити з міського бюджету 38 млн грн на добудову мосту, натомість з бюджету області ці кошти мали б повернутися в місцеву скарбницю.

«Оскільки Чорноморська міська рада не має фінансової спроможності самостійно завершити будівництво мостового переходу, обласною державною адміністрацією було досягнуто домовленості з Чорноморським міським головою про те, що обладміністрація направляє 38 мільйонів гривень на ремонт вулично-шляхової мережі м. Чорноморськ, а міська рада, у свою чергу, спрямує аналогічну суму на добудову  мостового  переходу», – йдеться у офіційному листі за підписом Максима Куцого.

Відмітимо, що вказані губернатором кошти мають цільове призначення і можуть бути використані виключно на ремонт вулично-шляхової мережі м. Чорноморська, відповідно до переліку об’єктів, на які виділяються субвенції з обласного бюджету.

Якщо рішення не буде прийнято до 15 березня 2020 року, кошти будуть перерозподілені на інші об’єкти області, вказано у зверненні ОДА.

Проте, депутати Чорноморської міської ради не згодні ні з сумою, яку має виділити місто, ні з запропонованим обласною владою взаєморозрахунками.

Своєю чергою, місцеві обранці мають інше бачення. Тому підписали власний лист до голови ОДА, в якому вважають неможливим виділити 38 млн грн для мосту, бо коштів у місцевому бюджеті недостатньо. Тим більше, що за попередніми розрахунками, для добудови мосту потрібно від 86 до 120 млн гривень.

Крім того, депутати обурені тим, що міський голова «не інформував нас про домовленості з приводу того, що з міського бюджету має бути виділено 38 млн грн». А кошти, які область пропонує компенсувати, можуть піти тільки на ремонт головних вулиць, які його не потребують!

До того ж, при прийнятті бюджету міста на 2020 рік, кажуть депутати у зверненні, доходи міста були вже розподілені на медицину, освіту, програми підтримки МНС, поліції, податкової, – і аж ніяк бюджетом міста не було передбачено виділення 38 млн грн на ремонт вулично-шляхових мереж.

Профінансувати готові виключно завершальну стадію мосту, – кажуть депутати міської ради, у сумі 20 млн грн з резервного фонду. Саме про це зазначалося ще 17 лютого 2020 року на засіданні депутатської комісії з фінансово-економічних питань Чорноморської міськради, на якій були  присутні представники Державного агентства автомобільних доріг України в Одеській області. Які, підкреслено у зверненні, готові прийняти мостовий перехід на свій баланс та здійснити його добудову на запропонованих умовах.

Тому депутати просять губернатора посприяти передачі мосту через Сухий Лиман з комунальної у державну власність.

Під зверненням до голови Одеської ОДА підписалися голови депутатських фракцій та груп. Серед них – Юрій Бузько, Андрій Левченко, Василь Бугайчук. Таким чином, питання, хто ж добудує багатостраждальний міст, – знову «зависає» в повітрі.

 «Ми як депутати міської ради, готові проголосувати за виділення з резервного фонду міської ради 20 мільйонів гривень, які були закладені раніше. Вони будуть направлені виключно на фінансування заключної стадії  будівництва мостового переходу. Нам невідомо про якісь домовленості між губернатором та міським головою про виділення коштів місту в розмірі 38 млн гривень з наступною передачею їх на завершення робіт. Бюджет міста не має таких коштів. Тому враховуючи все це, потрібно в найближчий час посприяти передачі мосту у власність держави , а саме на баланс «Укравтодору», – прокоментував ситуацію  депутат Чорноморської міської ради Юрій Бузько:

«Мені особисто була неприємна риторика – якщо депутати не проголосують за виділення коштів у розмірі 38 млн гривень на будівництво мостового переходу, то область не виділить кошти на ремонт доріг. Мета влади – не шантажувати один одного, а знаходити компроміс. Тим більше на зустрічі за участю представників області були досягнуті певні домовленості про те, що ми передаємо міст, вони його добудовують, а ми виділяємо з бюджету міста по можливості певну суму коштів. Така відповідь буде надана губернатору Одеської області», – депутат Чорноморської міської ради Андрій Левченко.

Нагадаємо, будівництво мосту через Сухий Лиман почалося в 2016 році, завершити його планувалось за 11,5 місяців. В тому ж році вартість усіх робіт оцінили у 131 мільйон 639 тисяч гривень. Вже у 2018-му вартість раптом зросла на 40%, і сягнула 217 мільйонів. Станом на 1 січня 2020 року профінансовано робіт на 130 мільйонів 212 тисяч гривень.

Автор – Роман Петровський

One thought on “Міст через Сухий Лиман пересварив мера та депутатів у Чорноморську

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *