Маєток Ярошевича у Білгороді-Дністровському повернуть у власність громади в 2020 році

Старовинний маєток Ярошевича, який розташований в центрі Білгорода-Дністровського, в 2020 році може повернутись у власність громади. Про це розповів секретар міської ради Віктор Грозов.

Сьогодні цей старовинний маєток є власністю Міністерства юстиції України і за довгий час прийшов у недбалість. Довгий час місто намагається повернути будівлю у свою власність. Наразі міська влада готується до повернення маєтку.

«Був в Києві, забрав довідку з Міністерства культури з приводу нашого маєтку Ярошевича, який знаходиться на балансі Міністерства юстиції. Там ми також рухаємось і якщо все буде добре, в наступному році це міністерство нам його передасть. Проблема в чому? В 2010-2011 роках це приміщення було передане міністерству, але передане без землі. Коли ми в цю каденцію звернулись з тим, щоб нам маєток повернули, піднялось законодавство, і нам не можуть повернути приміщення, якщо там немає землі. Тому сьогодні ми йдемо в рамках оформлення землі на них, з тим, щоб далі вони нам передали приміщення разом з землею», – розповів пан Грозов.

Нагадаємо, старовинний маєток Ярошевича був збудований в 1980-х роках князями Волконськими. Потім будівлю викупив великий підприємець Алоїзій Ярошевич. В роки Другої Світової війни тут розташовувався румунський королівський банк, після війни – дитяча лікарня, робота якої була припинена на початку Незалежності України. В 2012 році маєток передали у власність Міністерства юстиції, яке планувало створити тут Палац одружень. Однак ці плани не були втілені в життя.

Нині маєток Ярошевича поступово руйнується. Деякі з частин будівлі вже тримаються лише за допомогою підпорок.

Автор – Дмитро Феняк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *