У Любашівському районі знімають фільм про туристичну привабливість. ВІДЕО

Наприкінці травня на його території відбулися відеозйомки фільму з робочою назвою “Перлини Любашівщини”. Згідно з програмою розвитку туризму на 2018-2020 роки в районі розроблено шість туристичних маршрутів.

Ініціатором та головним натхненником творчого проекту виступила очільниця відділу культури Любашівської РДА Алла Гайдайчук. Розповідає: на ідею створення роботи її наштовхнув фестиваль “Букет лаванди”, який проходитиме 27-30 червня в етнопарку Фрумушика Нова, що в Тарутинському районі. Але творчий доробок потрібен як місцевій громаді, так і тим, хто ніколи не був тут раніше. Головна цінність і завдання фільму – розвиток і пропагування нових туристичних маршрутів та історичної спадщини краю.

“Ми визначили для себе пріоритетною тему туризму, бо маємо що показати і хочемо щоб до нас приїздили. Моя ідея була в тому, щоб створити сюжет художньо-документального фільму, тому ми залучили акторів, і спробували поєднати минуле з сучасністю. Через головну героїню, Ірину (до речі, так її  звати і в справжньому житті), яка приїздить до Любашівки з далеких мандрівок, і родину, яка її зустрічає вдома, – ми показуємо пізнання нашого чудового краю, стародавніх обрядів, знайомимо з гарними людьми, зустрічаємо піснями, проводжаємо схилом сонця на Кодимі… Це наша прекрасна земля, яку варто всім побачити”, – поділилася Алла Гайдайчук.

Любашівка

ЛюбашівкаЗа сценарієм, головна героїня Ірина відвідує старовинний храм у селі Покровка, який збудований з червоної цегли, а в суміш, якою скріплювали цеглини, селяни, за переказами, додавали курячі яйця. Далі дівчина знайомиться з Будинком народної творчості видатного художника Ростислава Палецького в селі Троїцькому, заходить до Ясенівського історико-краєзнвчого музею, а вже обідає у етносадибі “Медові роси”, де дізнається про місцеві традиції, пізнає обряди, куштує славнозвісні хрустики, приготовані в домашньому казані.

Вечір переносить героїв фільму на садибу на Кодимі, де вони можуть погомоніти над вечірньою рікою, насолодитися затишком рідних місць, – вже в сучасному оздобленні.

В організації зйомок фільму прийняла участь наша землячка, журналістка Оксана Піднебесна. Вона давно живе й працює в Одесі, але з задоволенням долучається до важливих ініціатив.

Знаєте, передивлялась вже після повернення відзняті кадри, і знову пережила той незабутній день. Усе настільки емоційно і яскраво, актори в національних костюмах, їхні імпровізації, які деколи народжувались на ходу, наша місцева любашівська вимова, веселощі й сльози, унікальна історія, знайомі з дитинства страви, уквітчані хатки, солом’яні стріхи, ясенівська полуниця – цього мені так не вистачає у місті! Щаслива, що можу завдяки цій роботі повернутись до місця свого дитинства”, – розповіла вона.

Фрагмент відзнятого матеріалу з етносадиби “Медові роси”, де до речі, влітку відбудеться ще один фестиваль, можна переглянути тут:

Прем’єрний показ фільму відбудеться на фестивалі Фрумушика Нова влітку 2019 року. А далі буде доступний до перегляду всім охочим. Але вже зараз, – наголошують у відділі культури, – триває підготовка до свята Трійці, що мине в селі Троїцькому. Заплановані заходи і на березі ріки у Гвоздавці.

Тому переконують не відкладати мандрівку любашівськими стежинами, – а відвідати ці незрівнянні місця вже у найближчі вихідні.

Любашівка

Алла Гайдайчук

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *