Інновації: як в Одесі збирають сміття під землею і для чого там сонячні батареї? ВІДЕО

“Розумний” збір відходів: в Одесі встановили нові сміттєві баки – вони розміщені під землю, а підживлюються електроенергією від сонячних батарей. 14 квітня 2021  у рамках реалізації проєкту із встановлення підземних ємностей для збору твердих побутових відходів в Одесі запрацювали додаткові 4 системи по три контейнери в кожній. Обидві інноваційні системи встановлені на Соборній площі. 

Як наголошують в Одеській міській раді, системи – антивандальні, обладнані гідравлікою і електроприводом.

За рахунок коштів депутатського фонду виконано капітальний ремонт майданчиків для розміщення контейнерів на вул. Центральний аеропорт, Овідіопольської дорозі і вул. Святослава Ріхтера.

«Минулого року ми встановили перші такі блоки, у яких може бути по два або чотири контейнери. Зараз з настанням гарної погоди продовжуємо цю роботу в центрі міста», – розповів мер Одеси Геннадій Труханов.

контейнериНові системи для збору твердих побутових відходів є антивандальними, але поряд з гідравлікою, обладнані ще і електроприводом. Комплекс має автономну платформу на 3 контейнери для відходів обсягом 1.1 куб.м, системою контролю наповнення контейнерів, датчиком оповіщення про наповнюваність і спорожнення контейнерів, а також пультом дистанційного підйому. Надземна частина включає розміщення 3 ба%Bів-приймачів, обладнаних Led-підсвічуванням, інформа%Dійними наклейками про вид відходів, 4 сонячними батареями і системою Wi-Fi. Контейнери використовуються повністю автономно.

Коли контейнер заповнений, Led-підсвічування змінює зелений колір на червоний, а кришка блокується.
Для спорожнення контейнера водієві сміттєвоза необхідно просто натиснути кнопку пульта або керувати системою через спеціальну програму в телефоні. Після надходження сигналу платформа з контейнером, розміщена під землею, підніметься вгору, а після вивантаження сміття контейнер ставиться на місце і також натисканням кнопки опускається в підземну камеру.

Така система істотно скорочує час спорожнення контейнерів, тим самим покращуючи логістику компаній, що вивозять сміття.
Ще одне нововведення – встановлені поруч з системами збору відходів сонячні батареї. Заряду такої панелі сонячних батарей вистачає на 50 спусків і підйомів платформи.

Встановлення сонячних батарей дозволило виключити роботи з прокладання електромереж до контейнерів.

«Надалі, поряд з боксами для роздільного збору сміття, такі системи «розумного» збору твердих побутових відходів будуть встановлюватися як за бюджетні, так і за позабюджетні кошти. Ми ведемо переговори з підприємцями та забудовниками. При будівництві житлових комплексів ми просимо забудовників звертати на це увагу і встановлювати саме такі контейнери. Тільки так ми наведемо порядок», – зазначив Геннадій Труханов.

Це пілотний проект муніципалітету. Перші такі системи встановили влітку 2020 го року на Приморському бульварі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *