Лікарню в Татарбунарах будуть співфінансувати чотири ОТГ колишнього району. ВІДЕО

Керівництво Татарбунарської ОТГ прагне зберегти місцеву лікарню для потреб своїх мешканців. Але щоб надавати медичні послуги, потрібно самотужки утримувати приміщення. Лише на енергоносії у 2021 році доведеться викласти 4,2 млн гривень. Ці кошти Татарбунарська громада планує сплатити разом з сусідніми Дивізійською, Лиманською та Тузлівською громадами.
Про це мер міста Андрій Глущенко розповів СИЛІ ГРОМАД.
Татарбунарська ЦРЛ уклала контракти з Національною службою здоров’я України, згідно з якими зможе отримувати кошти за надання фахової медичної допомоги. Тут залишається загальне  поліклінічне відділення, хірургія – з операційним втручанням і без, дитяче відділення, інфекційне і, – сподівається голова громади, пологове відділення. У квітні планують отримати ще 10 видів (пакетів) медичних допомог, згідно з якими татарбунарці зможуть лікуватись за місцем проживання, а не їхати до великих міст.
ТатарбунариА от утримання Татарбунарської лікарні тепер залежить від жителів. Саме вони, а не держава як раніше, утримують медзаклад, – своїми податками. Адже оплата енергоносіїв повністю лягла на місцеві бюджети.
“Потреба Татарбунарської ЦРЛ – 4,2 мільйони, ми виділили тільки 2,7 млн. Наша лікарня обсслуговує ще Тузли, Лиман і Дивізію об’єднані громаD0и, – на жаль, наразі жодної копійнки не надійшло відл цих громад. Люди приїжджають, ми обслуговуємо, ми нікому не відмовляємо, наша лікарня повинна і буде обслуговувати жителів цих громад. Ми сподіваємось на виділення коштів від цих громад на утримання Татабунарської ЦРЛ”, – повідомив Андрій Глущенко.
Наразі в Татарбунарах складна ситуація у зв’язку з пандемією коронавірусу. Через “червону зону”, до якої віднесено Одещину, місто і вся громада працюють в умовах посиленого карантину. Щодня виявляють по 10-20 нових хворих, з підтвердженим аналізом відправляють в опорну лікарню до Арциза – щоправда по дорозі, якої практично немає.
Крім того, місцева влада прагне поборотися за те, щоб у Татарбунарській лікарні залишилось і відділення реанімації, – для цього треба мати відповідний персонал і якісне медичне оснащення. А ще планують на базі медзакладу відкрити відділення палеотивної допомоги, щоб надавати медичні послуги і догляд людям на останніх стадіях захворювання. Таким хворим не обійтися без сторонньої допомоги і умов стаціонару. Розглядають можливість створити додаткове таке відділення і в селі Нерушай, що у складі Татарбунарської громади.
Коментар голови Андрія Глущенка – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *