Вірус не страшний: православна церква Московського патріархату у розпал карантину проводить масові заходи

Незважаючи на введення суворих обмежувальних заходів, які Уряд запровадив з 11 березня по всій Україні через поширення нового коронавірусу Covid-2019, серед яких – припинення занять у школах, садках і вишах, закриття ресторанів, супермаркетів, скасування концертів, конференцій, кіносеансів , обмеження у транспорті, – свої храми в Одесі не зачинила Українська православна церква Московского патріархату. Вона відбуває масові богослужіння, і навіть здійснює… хресні походи.

Про це повідомила сама Одеська єпархія УПЦ Московського патріархату на своїй сторінці у Фейсбук.

Так, 20 березня ієрарх Агафангел провів хресний хід навколо своєї резиденції на 16-ій станції Великого Фонтану і об’їхав Одесу на мікроавтобусі з Касперовською іконою Божої Матері, зупиняючись біля каплиць і поклонних хрестів. В єпархії це назвали “двогодинною молитовною подорожжю”, яка мала на меті окропити святині святою водою і помолитися заради “позбавлення від згубної пошесті і смертоносної зарази”.

У кожному місці зупинки на преосвященство чекали численні віряни. На світлинах – жодної людини в медичній масці, – ні у прихожан, ні в духівництва.

Упродовж усієї протиепідеміологічної кампанії (так в оригіналі, – Ред.) храми залишатимуться відкритими і доступ до святинь здійснюватиметься безперешкодно при дотриманні рекомендованих лікарями санітарних норм. Прошу кожного з вас, при появі перших ознак простудних захворювань у себе або ближніх, щоб уникнути зараження оточуючих, утримуватися від відвідування богослужінь, дотримуючись рекомендації Міністерства охорони здоров’я України. Пам’ятайте, що для молитви немає перешкод і відстаней. Святоотецькі настанови навчають нас, що без належного лікування душі неможливе тілесне здоров’я”, – говориться в заяві митрополита одеського і ізмаїльського Агафангела.

Крім того, ієрарх закликає вірян не припиняти таїнство причастя під час богослужінь у храмах. На думку Агафангела, не варто піддаватись паніці:

Тому я закликаю вас, навіть в умовах тимчасових складнощів для здійснення богослужебного життя Церкви, як можна частіше приступати до Святих Таємниць Тіла і Крові Христових “в зцілення душі і тіла”, які щодня викладатимуться в храмах нашої єпархії, згідно з рішенням Священного Синоду УПЦ. Стосовно цього найважливішого питання духовного життя віруючих людей мною викладено особливе благословення нашому духовенству. Ми повинні пам’ятати, що молитва – найреальніша і дієвіша сила у нашому світі”, – йдеться у зверненні від 19 березня 2020 року.

Тим часом, згідно з правилами від 18 березня, в Україні запроважено жорсткий карантин: зачинені торгівельні центри, бари, кафе, ресторани, діють обмеження в громадському транспорті, зачинені метро в містах-мільйонниках та припинено міжміське та міжобласне пасажирське сполучення. Крім того, діють заборони на зібрання чи перебування в одному місці більше ніж 10 осіб. Зросли штрафи й покарання, зокрема за порушення санітарних норм та правил.

У той час, як інші релігійні організації обмежили свою діяльність, аби не наражати людей на небезпеку, – зокрема, повністю закрили свої двері дві синагоги в Одесі, ісламська мечеть, а інші церкви зобов’язали вірян носити медичні маски, тримати безпечну дистанцію під час богослужінь, не допускати більше 10 людей на літургії, – Одеська єпархія Московского патріархату обмежувальні заходи не взяла до уваги. На фото, які викладені на сайті церкви, можна помітити велику чисельність людей під час масових заходів, іцінійованих духівництвом. У місцях скупчення люди без масок стоять тісно, один біля одного.

Чи можна розцінювати такі дії керівництва православної церки в Одесі як порушення правил карантину – питання до правоохоронців. Але факт нехтування здоров’ям і життям людей – питання, скоріше, етики, моральності і здорового глузду.

ФОТО – Одеська єпархія

Агафангел

Агафангел

Агафангел

 

 

2 thoughts on “Вірус не страшний: православна церква Московського патріархату у розпал карантину проводить масові заходи

  1. Агафангелу закон не писаний! Його потрібно притягнути до відповідальності. Обов”язково! Але ніхто не знімає відповідальності і з вірян. Їх поведінка не має нічого спільного з Божою мудрістю. Їхні дії можна кваліфікувати, як непокору владі. Хоч у Біблії написано, що уся влада вівд Бога. Молитися за поліпшення ситуації з пандемією потрібно удома, у тиші своєї кімнати, а не влаштовувати показові виступи з розбрискуванням св. води. Люди, схаменіться!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *