Якість харчування в усіх школах Одеси контролюватимуть батьки

Головний орієнтир – на здоров’я. В  одеських школах продовжують запроваджувати нові форми організації харчування. І поки робоча група, створена муніципалітетом, ще погоджує останні варіанти приготування смачних, корисних і поживних страв школярам, – міська влада вирішила масштабно залучити батьків до перевірки сніданків і обідів. 

Ця ініціатива не нова, – каже директорка міського Департаменту освіти м. Одеси Олена Буйневич, – вона була передбачена раніше відповідними нормативними документами,  щоправда, як можливість, а не обовязок. Та вже з 3 березня усі охочі батьки зможуть долучитися до складу пришкільних рад, які перевірятимуть процес організації гарячого харчування у школах, які відвідують їхні діти.

Сьогодні ми приділяємо багато уваги цьому  з ініціативи батьків, оскільки батьки вже мають змогу контролювати продукти, які приїжджають до закладу, яким чином готуються, як зберігаються, як подаються, як прибираються їдальні. Тому щоб надати таку законну можливість, кожна школа зараз піднімає питання реорганізації цієї ради. Проблема залишається одна – медичні книжки у тих батьків, які хочуть брати участь, бо це є неодмінною умовою можлтвості допуску до харчоблоку”, – повідомила Олена Буйневич.

Крім батьків, до шкільних рад увійдуть педагоги, медична сестра, заступник директора школи з навчально-виховного процесу. Крім того, з 1 березня до кожного штату шкіл в м. Одесі включать окрему посаду – медичну сестру дієтичного харчування. До початку березня кожна така шкільна рада має провести установчу нараду, адже перевіряльникам доведеться ретельно попрацювати з нормативними документами.

Кожна партія продуктів має супроводжуватись документами, які засвідчують, що це є свіжі продукти, що їх перевозили в належних умовах, що це продукт, який відповідає тому гатунку, який зазначено в товарно-транспортній накладній. Далі – це умови зберігання, чи працюють холодильники, чи правильний температурний режим в холодильниках, наступне це приготування, зберігання добових порцій випробувальних, санітарно-гігієнічний стан харчоблоку. Бо зазвичай ми бачимо тільки їдальню, обідні зали, а там де готується їжа, батьки не бачать. І сервірування – що саме подається дітям”, – додала очільниця департаменту освіти.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *