У Доброславі оновили “артезіанки” і збираються перенести очисні споруди у промзону

З розвитком територій Доброслава, – центру Лиманського району на Одещині, – раніше прилеглі території очисних споруд опинились майже в центральній частині селища. Це не тільки негарно, вважає Доброславський селищний голова Людмила Прокопечко, але й суперечить санітарним нормам.

Тому місцева влада готує проєкт перенесення споруд в промислову зону, відповідно до свого нового генплану. Як очікується, реалізація такого коштовного проєкту буде поступовою.

Максим Калюжний, заст. Доброславського селищного голови з питань благоустрою та ЖКГ.

Відповідний інститут розробив нам документацію та надав свої пропозиції. Все це ми передали до Одеської обласної державної адміністрації та сподіваємося, що у 2020 році в першу чергу нам виділять кошти на проєкт перенесення очисних споруд. Після цього буде розглянуто питання щодо їх будівництва”, – розповів Максим Калюжний, заступник Доброславського селищного голови з питань благоустрою та ЖКГ.

Друга проблема населеного пункту – водопостачання. У 2019 році Доброслав витратив 5 млн грн на покращення водозабезпечення коштом районного та місцевого бюджетів. Була зроблена ціла низка нових артезіанських свердловин та заміна частини мереж водопостачання. Але наразі залишилася проблема ремонту водонапірної башти. За словами представників влади, є питання й по селу Зоринове – там люди чекають на налагодження якісного водопостачання. Особливо недостатність напору відчувається у літню пору  року, бо воду добувають з під землі зі свердловин на глибині 140 метрів. Але депутатські комісії на своїх засіданнях обговорюють план найближчих дій задля того, щоб з 1 травня усі жителі були забезпечені водою.

Аудит всієї системи водогону, резюмують в селищній раді, дозволив переглянути слабкі місця та зробити своєчасний апгрейд обладнання артезіанських свердловин. Крім того, були введені в експлуатацію дублюючі системи на час можливих аварій. В цілому систему водозабезпечення Доброслава вдалося “оздоровити” на 80% шляхом повної заміни труб та бурінням додаткових свердловин. Нині, забезпечення водою є пріоритетним й для інших пунктів Доброславської громади.

Як передбачається, кошти на перенесення очисних споруд, як і на будівництво водогону з Одеси шукатимуть у бюджетах різних рівнів. Стосовно будівництва водогону – реалізація проєкту стане можливим при умові спільної взаємодії Красносільської, Визирської та Доброславської громад.

Джерело – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *