Без зросійщеного минулого: в Ізмаїлі демонтують меморіальні дошки з пам’ятника морякам Дунайської флотилії

У містечку Ізмаїл, що на півдні Одеської області, з пам’ятника морякам Дунайської флотилії демонтують меморіальні таблички, які пропагують російську імперську політику. Також в місті замінять ряд дощок, написи на яких зроблені російською мовою. Про це  розповів заступник мера Сергій Лузанов.

За словами чиновника, демонтаж меморіальних дощок з пам’ятника морякам-дунайцям проведуть відповідно до закону “Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії”. Одну табличку демонтують, ще дві — оновлять.

Ми оперуємо пунктом 4-В статті 2 Закону. Згідно з нею, демонтажу підлягають пам’ятні знаки присвячені особам, які обіймали керівні посади в органах влади, політичних організаціях, партіях та збройних формуваннях Російської імперії, Радянського Союзу тощо. Тому дошка, присвячена постаті адмірала Горшкова, буде демонтована, а таблички з двох боків пам’ятника морякам-дунайцям будуть з новими написами”, — сказав Сергій Лузанов.

На півдні Одещини демонтують меморіальні дошки з пам'ятника морякам Дунайської флотилії
Меморіальна дошка, яку демонтували з памʼятника морякам Дунайської флотилії в Ізмаїлі. Суспільне Одеса
На півдні Одещини демонтують меморіальні дошки з пам'ятника морякам Дунайської флотилії
Меморіальна дошка на памʼятнику морякам Дунайської флотилії в Ізмаїлі. Суспільне Одеса

Він додав, що ще 14 пам’ятних табличок у місті підлягають заміні через те, що написані російською мовою. Відповідні роботи вже тривають.

Наразі завершені роботи по пам’ятному знаку землякам, які загинули під час Другої світової війни. Під час ремонту ми замінили дошки з написами. Також замінено пам’ятний знак на вулиці Станційне селище, де в роки Другої світової війни відбулися розстріли мирних громадян”, — зазначив чиновник.

Також, за словами Сергія Лузанова, в Ізмаїлі демонтують пам’ятник Сергію Тучкову. Його приберуть з громадського простору та зберігатимуть на території одного з комунальних підприємств.

На півдні Одещини демонтують меморіальні дошки з пам'ятника морякам Дунайської флотилії
Пам’ятник російському генералу Сергію Тучкову в Ізмаїлі. Суспільне Одеса

Пам’ятник присвячений постаті генерала армії Російської імперії, командувача всіх фортець на Дунаї, людини, яка виконувала адміністративні та військові функції для російської монархії в цьому регіоні. Тому цей пам’ятник має бути прибраний з громадського простору. Відповідно до рішення виконкому це буде зроблено найближчим часом”, — розповів заступник міського голови.

Крім цього, в Ізмаїлі додатково перейменовані ряд об’єктів топонімії, зазначив чиновник. Назви 12 вулиць і провулків були повністю змінені, ще п’ять з них приведені до вимог законодавства про державну мову та стандартів української мови.

Ілля – місцевий житель, в Ізмаїлі проживає з дитинства. Хлопець зазначив, що повністю підтримує ідею демонтажу пам’ятників та меморіальних знаків, які пропагують російський імперіалізм.

Нарешті наш народ та влада прийшли до того, що почали демонтувати таблички, дошки, пам’ятники, які колись нав’язала нам російська влада. Ці меморіали не несуть нічого окрім ідеї “великої Росії”. Вони прославляють псевдогероїв, тому негайно мають бути знищені”, — прокоментував Ілля.

Ізмаїлець Андрій додав, що позбавитися від всього російського і розбудовувати своє Україна мала давно.

Я дуже добре відношуся до того, що демонтують та зносять все російське. Це потрібно було зробити ще 10 років тому. Ми застрягли у минулому. Нам треба розбудовувати українське, знати і поважати своїх героїв, а не поклонятися російським”, — сказав Андрій.

Джерело – Суспільне Одеса

One thought on “Без зросійщеного минулого: в Ізмаїлі демонтують меморіальні дошки з пам’ятника морякам Дунайської флотилії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *