Юрій Димчогло: “Гагаузію сьогодні віджали”

Гагаузька влада в особі башкана Євгенії Гуцул та голови Народних зборів Дмитра Константинова за останні два місяці вже двічі приїздила до москви з «робочими візитами». Крім цього, деякі гагаузи почали спілкуватися у пропагандистських російських каналах на тему, як їм можна «допомогти». На жаль, в автономії перебуває чимало людей, які подібні розмови сприймають з ентузіазмом і чекають на «російський мир». 

Про це повідомляє Nokta.md.

Наші гагаузькі колеги попросили прокоментувати ці тенденції та надати оцінку сьогоднішній владі в автономії голову Асоціації гагаузів України Юрія Димчогло.

«Незважаючи на політичні сили та еліти, які були у Молдові та Гагаузії, «башкан» завжди звучало гордо, але сьогодні це ганьба. Я вважаю, що те, що сьогодні творить інститут башканства, та інститут виконкому Гагаузії, це ганьба для гагаузького народу. Це зрада інтересів і гагаузького народу і зрада інтересів тієї країни, де сьогодні існує Гагаузія — Республіки Молдова. Це зрада та ганьба.

А щодо [цих] поїздок частих до росії, до росіян… Знаєте, як у нас в Одесі жартують з приводу «допомоги» росії? Знаєте, Одеса – таке гуморне місто. «Щоб ви жили так, як ви нас рятуєте», – відповів на запитання голова Ассоціації.

Політик також додав, що йому ставили дуже багато питань щодо цих візитів, особливо першого місяця, після першої поїздки башкана.

«Дуже неприємно, ви знаєте. <…> Я всім говорю, що сьогодні Гагаузія захоплена злочинним угрупованням. В Одесі кажуть «віджати». Сьогодні влада Гагаузії, виконком Гагаузії, телебачення Гагаузії віджаті. Говоритимемо їх же термінами злочинними. Злочинне угруповання живе за поняттями.

Ось сьогодні Гагаузію віджали. Шляхом підкупу, шантажу. Ну, знаєте, злочинне угруповання завжди купувало чиновників. Те саме воно сьогодні зробило в Гагаузії. І це вдалося, на жаль, [бо] пропустила центральна влада Молдови. Не думали, що так все серйозно обернеться», – озвучив своє бачення Юрій Димчогло.

Нагадаємо, за переписом Молдови 2004 року населення Гагаузії становило 155 646 осіб, з яких 58 190 мешкало в містах і 97 456 у селах.

Адміністративний центр АТУ Гагауз Єрі — муніципія Комрат.

Гагаузія була створена як особливий регіон – автономія в рамках унітарної Молдови; цей статус був результатом болісного компромісу на початку 90-х років.

На папері ідея та мета цієї автономії – захист гагаузької мови та гагаузького народу, представники якого справді формують переважну більшість мешканців Гагаузії.

Але по факту цей регіон перетворився на оплот РФ та російської мови у Молдові.

Ви майже не побачите тут написів ані державною, румунською мовою, ані гагаузькою. В органах влади, на засіданнях місцевого парламенту тощо всі спілкуються винятково російською.

А русофілія перейшла тут на рівень майже релігії: у Росію вірять, і ця віра не потребує доказів. ЄС та Туреччина вкладають у Гагаузію мільйони та є безальтернативними основними іноземними спонсорами регіону, однак населення вірить у допомогу РФ, навіть коли тієї майже не помітно, як зараз.

Як наслідок, Гагаузія перетворилася на регіон, який політико-соціально максимально відірваний від Кишинева. Це звучить дико, але факт: навіть сепаратистське Придністров’я більш пов’язане з політичними процесами у країні, аніж гагаузька автономія. Найліпша ілюстрація – результати президентських виборів у Молдові 2020 року. Тоді на дільницях для мешканців Придністров’я, попри тиск та пропаганду, 14,2% виборців проголосували за проєвропейську Маю Санду, а в Гагаузії таких знайшлося тільки 4,5%.

І навіть зараз, за рік після початку повномасштабної війни, не мають шансу на участь у політичному житті ті сили, які не є відкритими прибічниками дружби з Росією.

Для РФ, яка стрімко втрачає вплив на Молдову, збереження контролю над Гагаузією є важливим.  Але діяти для цього там почали украй безглуздо.

One thought on “Юрій Димчогло: “Гагаузію сьогодні віджали”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *