“Багаті та знамениті”: ТОП-5 найзаможніших нардепів від Одещини

Наприкінці березня декларації про статки та витрати мали подати депутати усіх рівнів. Цього разу серед народних обранців, пов’язаних з Одеською областю фінансові звіти подали усі 15 політиків. Центр публічних розслідувань проаналізував їх декларації за 2023 рік й зробив власний рейтинг найбагатших нардепів, які пов’язані з регіоном.

Найбільша сума доходів торік була в Олексія Леонова. Нардеп отримав 4 мільйони 577 тисяч гривень. З них 3,9 мільйона – дохід від продажу нерухомості – будинку й земельної ділянки. Решта — заробітна плата.

Нардеп Іван Шинкаренко отримав 2 мільйони 443 тисяч гривень. Мільйон 779 тисяч йому заплатила дружина й він вказав це як дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

Антон КіссеОлег Колєв та Олександр Ткаченко отримали у 2023 році майже однаково – 1 мільйон 633 тисяч гривень, 1 мільйон 615 тисяч гривень та 1 мільйон 607 тисяч гривень відповідно. Кіссе, крім заробітної плати у 671 тисячу гривень, отримав 723 тисячі за оренду майна та 181 тисячу склала пенсія нардепа. У Колєва та Ткаченка – це заробітна плата 644 та 643 тисячі гривень відповідно, 644 тисячі – відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, 90 тисяч – компенсація вартості проїзду територією України та 237 тисяч у Колєва й 230 тисяч у Ткаченка – компенсація оренди житла.

Працювали, заробляли, утримували

Якщо дивитись на загальний дохід родин нардепів, то картинка виходить дещо інша. Спойлер: народні обранці заробляють менше, ніж члени їхніх родин. Наприклад, Тетяна Плачкова (у липні 2023 року нардепка від “ОПЗЖ” достроково припинила свої повноваження) торік заробила лише 337 тисяч гривень, тоді як її партнер отримав 33,4 мільйона гривень.

Олексій Гончаренко отримав один мільйон гривень, а його дружина –  8,7 мільйона гривень. Так само й у родині Урбанських: нардеп заробив 667 тисяч гривень, тоді як його дружина отримала 5,4 мільйона.

Степан Чернявський заробив 1,5 мільйона гривень, а його дружина – 2 мільйони. Заробіток Олександра Горенюка склав 604 тисячі гривень, у той час, як дружина отримала 1,4 мільйона.

Працювали, заробляли, накопичували

При тому, що річна заробітна плата нардепів складає більш як 600 тисяч гривень, родини деяких з них накопичили по кілька десятків мільйонів. Так, актив родини Плачкових становить 89,1 мільйона гривень. У самої екснардепки 9,5 мільйона заощаджень, а в її партнера – 79,6 мільйона гривень. Загалом це готівкові кошти.

Родина Кіссе заощадила 48,9 мільйона гривень: 29,8 – у нардепа й 19,1 – у його дружини. Кіссе також домашньому сейфу довіряють більше банківського, адже зберігають гроші готівкою.

Олексій Гончаренко накопичив 3,9 мільйона гривень, а його дружина – 21,2 мільйона. Тож разом у родині 25,1 мільйона гривень.

У Степана Чернявського – 22,5 мільйона заощаджень: 19,4 у самого нардепа й 3,1 – у дружини.

Й на останньому місці нашого рейтингу — Юлія Діденко. Подружжя накопичило 15,3 мільйона гривень: 6,8 мільйона у депутатки й 8,4 мільйона у її чоловіка — голови Одеської облради Григорія Діденко.

Працювали, заробляли, житло купляли або орендували

Житловим магнатом у нашому рейтингу однозначно можна назвати Антона Кіссе, адже родина депутата володіє 1285 квадратними метрами житлової площі. У власності самого нардепа — домоволодіння в Ізмаїлі, два житлові будинки під Одесою, дві квартири в Одесі й одна – в Болгарії. У дружини нардепа по одній квартирі в Києві та Одесі й три – в Болгарії.

У Миколи Скорика на двох з дружиною – 862 квадратних метрів житла. В нього квартира в Одесі, а в дружини квартира в Одесі й дача (до речі, площа будиночка 629 квадратів) під Одесою.

Тетяна Плачкова має дві квартири у Києві на 160 та 217 квадратних метрів, а в її партнера – ⅓ частина від батьківської квартири у Києві, тобто 21 квадрат житла. Тож разом в них 398 квадратних метрів.

Трохи менше житла у Степана Чернявського – 310 квадратів: будинок в Одесі в дружини, квартира в Одесі й в Чорноморську та ½ будинку в Гулянці на Одещині в нардепа.

У подружжя Гончаренків – 305 квадратних метрів. У нардепа одна квартира в Києві й півтори (одна квартира у співвласності з мамою) в Одесі, а у дружини — одна квартира в Одесі й ⅓ у співвласності з батьками в Миколаєві.

Нардепи Дмитрук та Ткаченко житла у власності не мають. Дмитрук орендує дві квартири в Одесі, одна квартира — там же з правом користування. Його колега Ткаченко орендує квартиру в Києві.

Працювали, заробляли, землю купляли або ні

Найбільший землевласник серед нардепів від Одеської області — Степан Чернявський. В обранця – 19,08 гектара землі в селі Олександрівка на Херсонщині.

В родині Кіссе – 15,58  гектара землі. У нардепа по одній ділянці в Ізмаїлі та Авангарді й три — в Євгенівці. Дружина має дві ділянки в Овідіополі.

Дружина Олександра Горенюка має 2 гектари землі, а партнер Тетяни Плачкової – 1,96 гектара.

Депутати Гончаренко, Дмитрук, Колебошин, Колєв, Леонов, Урбанський й Шинкаренко ані самі, ані члени їхніх родин землі не мають.

Працювали, заробляли, магазини, павільйони, гаражі купляли

Нежитлової нерухомості більше в родині Плачкових: екснардепка разом з партнером володіють приміщеннями загальною площею 2 тисячами 204 квадратних метрів.

У власності Степана Чернявського два торговельні павільйони, колишній пташник у співвласності та приміщення на 576,55 квадратного метра.

В родині Кіссе 477,46 квадратного метра нежитлової нерухомості: магазин, гараж, паркомісце та приміщення.

І на останній сходинці нашого рейтингу Іван Шинкаренко з 158,78 квадратного метра нежитлової площі. В нардепа гараж, а в дружини три приміщення.

Не мають жодного приміщення нардепи Бобровська, Горенюк, Дмитрук, Колебошин, Колєв, Леонов й Ткаченко.

Працювали, заробляли, автівки купляли й не тільки (й не всі)

По чотири “коня” мають  родини Чернявських та Кіссе. У власності дружини Чернявського легкова автівка Volkswagen Polo Match Edition S-A,  вантажний тягач й напівпричіп фургон. В нардепа – вантажний тягач MAN L 2000. В Кіссе Porsche Cayenne й водний засіб УКА- 6585-К, а в його дружини – Renault Kadjar та вантажівка Toyota Hilux.

По дві автівки в родинах Шинкаренків та Урбанських. У Шинкаренка ВАЗ 2107 та Mazda CX-5 Sport, а в дружини Урбанського Bentley Bentayga та  Mercedes-Benz G 63 AMG. При чому Mercedes жінка придбала у 2023 році за 7,9 мільйона гривень.

По одному транспортному засобу мають Олександр Горенюк, Артем Дмитрук та Олександр Ткаченко. Дружина Горенюка має Volvo S90, в Дмитрука ВАЗ 2101, а в Ткаченка лише причіп контейнеровоз.

Жодного “колеса” не мають Бобровська, Гончаренко, Колєв й Леонов. Нардепи Діденко, Колебошин, Плачкова та Скорик у деклараціях вказують, що транспорту не мають. Однак мають право безоплатно користуватись чужими автівками. Наприклад, Діденко може їздити на Audi SQ8, Колебошин на Hyundai Santa FE, Плачкова на BMW X6, а Скорик або на Toyota Highlander, або на Mercedes-Benz GLE 350D 4 Matic.

Працювали, заробляли, коштовності купляли

Найбільше коштовностей задекларував народний обранець Урбанський. У нардепа п’ять годинників, серед яких Rolex, Breguet та Patek Philippe. В дружини обранця три годинники, кольє, сережки та каблучки з золота та діамантами, чотири шуби, три сумки – дві Hermes та одна Fendi. Також подружжя володіє творами мистецтва, а саме картинами.

Екснардепка Плачкова має ювелірні вироби – три набори й кольє, дві шуби та дві сумки – Hermes й Louis Vuitton та годинник.

Юлія Діденко задекларувала ювелірні гарнітури виробництва Італія, Rolex й пальто з хутра норки. В чоловіка нардепки чотири годинники, вартість одного з них 457 тисяч гривень.

Артем Дмитрук вказав, що володіє одним годинником й трьома іконами. У нардепа Кіссе — два годинники й один — у дружини.

Джерело – Центр публічних розслідувань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *