Який порядок вилучення техніки у агропідприємств? Роз’яснення юриста

Нещодавно з’явились повідомлення від фермерів, яким прийшли «листи щастя» від ТЦК з вимогою мобілізувати техніку, повідомляють в Подільській районній військовій адміністрації.
Один з  читачів написав нам, що його господарство має на балансі всього один транспортний засіб і тому розгублений фермер не розуміє чи справді ця вимога є справедливою, що навіть одну одиницю техніки в нього можуть вилучити. З цим та іншими питаннями ми звернулись до керуючого партнера юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолія Косована, пояснюють в РВА.

ЩО Є ПІДСТАВОЮ ВИЛУЧЕННЯ ТЕХНІКИ АГРОПІДПРИЄМСТВ

«Закон передбачає, що це обов’язок підприємства — передати техніку на вимогу військових», — зазначає Анатолій Косован.

Вилучення може здійснюватись на підставі розпорядження Військово-цивільної адміністрації. Доводиться це розпорядження до підприємства співробітниками Територіального центру комплектування (ТЦК). Вони надсилають або безпосередньо вручають розпорядження з назвою «часткові наряди». Наряд має бути підписаний співробітниками ТЦК і ВЦА. В ньому має бути вказане місце доставки транспортних засобів. Відповідно компанія, яка його отримала, зобов’язана передати цей транспорт.

«Жодних норм чи підстав, щоб господарство уникнуло передачі техніки немає. Єдине — підприємство може обґрунтувати, чому краще взяти в них не зазначений трактор, а інший, який в діяльності підприємства менш важливий. Але думка підприємства не обовʼязково враховується», — пояснює адвокат.

ЯК ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПЕРЕДАЧА

Передача техніки відбувається на підставі тристороннього акту і підписується між підприємством, яке передає техніку, представником ТЦК та уповноваженим представником військової частини, яка візьме на баланс цей транспортний засіб.
Також в акті обов’язково зазначається вартість техніки. Це може бути балансова вартість зі звітності підприємства або власним коштом підприємство може провести експертизу з оцінювання. На підставі акту оцінки вписується вартість техніки.

ЧИ МОЖЛИВА ПЕРЕДАЧА ТЕХНІКИ БЕЗ АКТУ

Бувають ситуації, коли військові, які базуються поряд з підприємством, просять позичити техніку на певний час. І коли фермер цю техніку просто «позичає» військовим, то жодних гарантій не буде, якщо, наприклад, вона пошкодиться. Передаючи техніку ТЦК і військовій частині за актом передачі господарство матиме гарантії, що техніка або кошти будуть повернуті.

«Ми розуміємо, що таке бюрократія, і як довго іноді військові можуть чекати цієї техніки. І якщо є гаряча необхідність, то варто діяти усвідомлено. Оскільки навіть 2-3 доби можуть дуже істотно вплинути на обороноздатність країни та збереження в тому числі і самих аграрних підприємств та їх угідь. Але з юридичного погляду, на прохання без оформлених часткових нарядів фермери мають право відмовити», — зазначає Анатолій Косован.

ОБЛІК ТЕХНІКИ, ДОСТУПНОЇ ДЛЯ МОБІЛІЗАЦІЇ

Підприємства повинні надати інформацію, про те яку техніку вони мають на балансі. ТЦК веде облік майна, яке можуть мобілізувати. Саме військкомати збирають інформацію про нерухоме і рухоме майно підприємств. Зокрема, і наземні, водні та повітряні транспортні засоби.

ПРОЦЕДУРА ПОВЕРНЕННЯ ТЕХНІКИ

Анатолій Косован наголошує, що передача транспортних засобів і техніки є не безповоротною. Техніку повинні повернути.
Якщо техніка була пошкоджена або знищена, то підприємство може вимагати компенсацію, але тільки після спливу 30 днів після оголошення демобілізації

ЯКЩО В ПІДПРИЄМСТВА ОДИН ТРАКТОР ЧИ ЗАБЕРУТЬ ЙОГО?

Немає жодних обмежень щодо кількості техніки, яку можуть вилучити. На мобілізацію техніки не впливає ані кількість одиниць на балансі, ані земельний банк, ані заробітна плата чи сплата податків.

«Це все законно. Немає жодної градації. Ми мали практику, коли до клієнтів приходили й просили щось конкретне, а вони давали заміну. Наприклад, хотіли вилучити спеціалізований трактор для виноградарства. Представників ТЦК привезли на господарство і пояснили, що вони ним нічого не зможуть зробити, тому що це спецтехніка. До того ж вона потребує спеціальних запчастин, які вартують шалених коштів. Навіть якщо в нього залити звичайне масло, то він не працюватиме. На заміну в господарстві запропонували вантажівку і таким чином домовились», — розповідає Анатолій Косован.

Він додав, що в законі вказано лише єдине обмеження про заборону вилучення техніки у суспільно-важливих підприємств. Але роз’яснень, які це саме підприємства немає.

ЩОДО ПОВЕРНЕННЯ ТЕХНІКИ ДО ЗАКІНЧЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ

Військова частина, на баланс якої передали техніку, після виконання бойового завдання може повернути її ТЦК. Якщо ця техніка необхідна в іншому місці, то її можуть передати, а з вами повинні переписати акт прийняття-передання. Тобто зафіксувати, що техніку передали в іншу частину.

«Щодо того, чи можуть тимчасово техніку повернути на жнива чи посівну, то законом це не передбачено. До того ж чисто теоретично техніка може переміщатися разом з військовою частиною і логістично повернути її на певний час може бути незручно. Звичайно можна домовлятися, але це не регламентовано законодавством», — повідомив Анатолій Косован.

Тож, вилучення техніки у фермерських господарств для потреб армії є цілком законним. Ця норма діє від початку оголошення воєнного стану вже третій рік, хоча розпорядження багатьом господарствам почали приходити лише в останні кілька місяців.
Як це вплине на роботу агросектору — однозначно негативно. Але на іншу шальку терезів поставлена безпека країни, тому вилучення вантажівок, тракторів чи іншої техніки є необхідним.
Джерело – Подільська РВА

2 thoughts on “Який порядок вилучення техніки у агропідприємств? Роз’яснення юриста

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *