Будинок Гоголя в Одесі ділки збирались перетворити на готель

В Одесі, на вулиці Гоголя, 11, розташована пам’ятка архітектури – будинок Трощинського, що був споруджений у 1849 році.  Будівля більш відома як «Будинок Гоголя», бо раніше, у 1850-1851-х роках тут жив і працював відомий письменник Микола Гоголь. У зв’язку з цим свою назву отримала й вулиця, на якій розташована пам’ятка. Причиною припинення робіт з відновлення цієї пам’ятки архітектури поділився міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Як зазначив Геннадій Труханов, до повномасштабної війни з власниками Будинку Гоголя було досягнуто повне порозуміння, розпочато процес відновлення пам’ятки архітектури: за процедурою оформлений необхідний пакет документів на протиаварійні роботи, які мали на меті зупинити руйнування будівлі, зміцнити її конструкції та підготувати до подальших реставраційних робіт зі збереженням автентичного вигляду:

«І дійсно, уповноважена особа власників ТОВ «Хілс Інвест» у 2021 році виконала основний обсяг протиаварійних робіт. Але на цьому гарна історія, на жаль, скінчилася».

Міський голова повідомив, що вже у 2023 році під виглядом продовження протиаварійних робіт на будівлі розпочалися незаконні роботи з пристосування її під нову функцію, як припускається – готель. У будівлі було добудовано третій поверх з боку двору та розпочалося влаштування нових балконів. Наразі роботи на пам`ятці архітектури зупинено.

Тож, Геннадій Труханов наголосив, що забудовник має погоджувати з уповноваженими органами та отримувати дозволи у встановленому законом порядку:

«Нам всім потрібно раз і назавжди усвідомити: місто не допустить беззаконня та свавілля. Всі свої дії забудовник має погоджувати з уповноваженими органами та отримувати дозволи у встановленому законом порядку. А не вводити в оману і виконувати несанкціоновані роботи в надії, що вони залишаться непоміченими».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *