“Намагаємось випереджати час: як Бородінська громада розвиває свої території? ВІДЕО

Нові стандарти відкритості і підзвітності місцевої влади започатковано в Бородінській громаді, що у Болградському районі на Одещині. Очільник цієї громади Іван Кюссе став ініціатором розгорнутої прес-конференції, запросивши на неї представників різних медіа регіону. Голова розповів про своє бачення розвитку територій, відповів на питання журналістів та місцевих жителів, окреслив плани на 2024 рік.
На зустрічі побували кореспонденти СИЛИ ГРОМАД.
Це не зовсім звіт голови громади, ділиться Іван Георгійович, – відзвітував перед мешканцями він раніше. А от які перетворення вдалося зробити Бородінській громаді, як вона живе і які долає перешкоди – відверто нам розповів. Якби не війна, яка завадила виконати багато запланованого, місцева влада змогла б показати ще кращі успіхи, продовжує голова.
Визначальним для розвитку кожної громади є два показника: перший – це рівень доходів на одного мешканця; другий показник – скільки з цих доходів витрачається на кожного громадянина і на розвиток громади. 2023 рік для нас був дуже вдалим. Ми планували отримати 63 мільйона, доходів, отримали 87. Тобто першочергові показники ми виконали на 143% бюджету. І з усієї цієї суми власних доходів, майже 50%, ми витратили на зміцнення матеріально-технічної бази нашої громади, тобто 36 мільйонів ми закупили техніку, абсолютно всю техніку, яка нам на сьогодгі потрібна для комунальних підприємств, а у нас їх п’ять, грейдери, ескаватори, та інше”, – повідомив голова.
Бородінська громада розташована на південному заході Одеської області: вона – одна з багатьох, кому довелося постати буквально з нуля у 2020 році, після остаточного завершення реформи адміністративно-територіального устрою. Її велика територія об’єднує 13 сіл, 15 тисяч мешканців і вже межує з сусідньою Молдовою.  
Проте, щоб дістатись до адмінцентру, селища Бородіне, доведеться здолати кілометрів 10 бездоріжжя. Ремонтним роботам завадила війна, тому проект відклали до кращих часів.
У селах громади стан доріг не кращий, ділиться керівник: практично неможливо рухатись транспортом у дощову погоду від Бородіно до Надрічного до Височанки.
 
Першочергове своє завдання голова Іван Кюссе вбачає у розвитку місцевої економіки.  Упевнений: громаді потрібен малий та середній бізнес, залучення інвестицій, бо тільки це принесе нові доходи у місцеву скарбницю і створить нові робочі місця:
 
“В Європі робиться ставка на малий та середній бізнес. У нас на жаль, з 90-х років утворювались агрохолдинги, але я завжди кажу : в льодовиковий період вимерли мамонти. І тенденція великих підприємств відходить в минуле. Наше завдання – зробити якомога більше підпримців на селі. На мене ображаються керівники великих підприємств. Але я чітко розумію, що коли ми станемо повноправними членами Євросоюзу, то наші землеробники, землекористувачі захочуть отримувати дотації, як працює вся Європа. Але Європа дасть кошти підприємствам, де не більше 100, 200, 300 гектарів. І тоді всі великі розпочкуються, стануть маленькими”, – пояснює Іван Кюссе.
Виробництво бринзи, вина, м’яса, крафтової продукції з маленьких господарств – за цим майбутнє сільської території, переконаний Іван Георгійович. Успішні приклади в Бородінській громаді вже є, це відома винарня компанії “Колоніст” та продукція етнокомплексу “Фрумушика нова”, завдяки яким про цей куточок Бессарабії дізналася вся Україна.
 
Голова громади Іван Кюссе продовжує боротися за землі Міністерства оборони, бо колишній військовий полігон продовжують обробляти аграрії, які проте не сплачують податки в бюджет.
Окрім того, місцева влада готується вже в березні відкрити власну лікарню, чекає отримання ліцензії від НСЗУ, принагідно запрошують працювати молодих медиків.
А ще тут винайшли власну стратегію,  як може екологія працювати на бюджет. Мова йде про створення Нацпарку Буджак, ініціатором якого виступив Іван Георгійович.
 
Під час війни місцева влада має випереджати час, переконаний голова Бородінської громади. Можливостей є дуже багато, і кожну ідею, якщо захотіти, можна перетворити на історію успіху.
Детальніше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна, монтаж – Зоя Бродська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *