У шапках на заняттях: Нерубайська громада не має коштів на опалення дитячих закладів, натомість виділила 1,5 млн гривень… для ДБР. ВІДЕО

26 січня на своїй сесії депутати Нерубайської сільської ради Одеського району Одеської області проголосували за виділення 1,5 мільйона гривень для Державного Бюро розслідувань (ДБР). Проект рішення на сесію вніс голова громади Олег Мишаглі, за його ухвалення проголосували 17 депутатів. Проте це питання вийшло за межі сесійної зали і почало активно обговорюватись публічно. Місцеві жителі, вважають, що керівництво громади таким чином намагається в ДБР “купити собі індульгенцію”, адже правоохоронне відомство порушило кілька карних справ на посадовців цієї громади.

Ситуацію досліджувала СИЛА ГРОМАД.

Перед початком голосування на сесії один з депутатів Нерубайської громади, Анатолій Скурчак, намагався висловити свою незгоду з виділенням коштів для правоохоронного відомства. І закликав депутатів не підтримувати це питання, тим більше, що воно не проходило обговорення на профільній комісії.

Він звернув увагу голови та депутатського корпусу на те, що у громаді є багато гострих і проблемних моментів, серед яких – непрацюючі садки, відсутність гарячого харчування у школах, обігріву у Будинку культури в с. Алтестово чи відсутність світла в закладі Холодної Балки. Між тим кошти для ДБР зазначив він, чомусь раптово “знайшлися”.

Проте його заклик зняти це питання з розгляду голова зібрання пан Мишаглі проігнорував, депутат у відповідь покинув залу засідань і пішов з сесії на знак протесту.

Ситуація, яка склалася, досить гнітюча ще й через те, що в офіційному зверненні, листі від ДБР до керівництва Нерубайської громади, йдеться про прохання виділити кошти на ремонт будівлі, яка розташована навіть не на території громади, а в місті Одеса:

“…З метою своєчасного реагування (…) та ефективного виконання покладених завдань, просимо Вас розглянути питання щодо виділення грошових коштів у 2024 році на загальну суму 1 500 000 гривень для створення належних умов праці для боротьби зі злочинністю”, – йдеться у зверненні ДБР на ім’я голови ради пана Мішаглі.

Проте, як зазначила місцева активістка Ірина Коновал, на ремонт приміщення цієї будівлі протягом 2023 року держава виділяла не менш як 20 мільйонів гривень, які в тендерних закупівлях проходять за статтями “поточний ремонт”. Тому незрозуміло: яким чином до покращення умов праці детективів ДБР має долучитися ще й Нерубайська громада?

ДБРМісцеві жителі підозрюють: все через те, що Державне бюро розслідувань якраз порушило справи проти посадовців Нерубайської сільської ради. Одна з них – пані Катанджан, заступниця чинного голови, справу на яку порушено за сфальсифікований диплом. Ця історія тягнеться вже четвертий рік поспіль, про неї СИЛА ГРОМАД розповідала перед початком війни.

У другій резонансній справі підозрюється ще одна працівниця, очільниця одного з підрозділів Нерубайської сільської ради, – за вчинення злочину, пов’язаного з ухилянням від мобілізацією не менш як 10 місцевих депутатів. Про цю справу незадовго до подій повідомляла пресслужба ДБР, чиновницю було поміщено під домашній арешт, проте це не завадило їй перебувати на тій самій сесії, яка відбулась 26 січня… з електронним браслетом на руці.

Як відбувалося обговорення скандального питання – у ВІДЕО:

Громадяни з Нерубайської громади обурені: стверджують, що їхні кошти витрачаються зовсім не для розвитку громади, – а призначаються на “допомогу” правоохоронному відомству, яке крім того, що підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, ще й розслідує кримінальні злочини, в яких якраз підозрюють посадовців громади.

“А як же репутаційні ризики та конфлікт інтересів? І головне, виділення державною установою ( чи органами місцевого самоврядування, де відкриті кримінальні справи) коштів іншій державній службі чи це вважається це корупцією? На яких правопорядок можна розраховувати, якщо ВИ, депутати вирішуєте підтримати утримання силових структур, в той час, як в клубі Алтестове діти займаються в гуртках без опалення, води та туалету на вулиці”, – написала Ірина Коновал на своїй сторінці.
Це шлях до корупції та безкарності. То ж за мої гроші чиновники будуть купувати собі індульгенцію. Це ж … Я навіть слів не маю висловити обурення!” – прокоментував публікацію місцевий житель Сергій Гриза.
Ситуація з виділенням коштів ДБР набула значного розголосу в соцмережах, а тому викликала реакцію кількох депутатів Нерубайської громади, які публічно звернулися до голови громади, пана Мишаглі, з проханням ветувати, тобто не підписувати рішення сесії. Серед них – Юрій Яремчук, Вікторія Вейса, Віталій Грубник.
Дехто навіть записав звернення на відео:

СИЛА ГРОМАД продовжує слідкувати за розвитком подій в Нерубайській громаді, а також планує звернутись за коментарем до Державного бюро розслідувань стосовно питання виділення їм коштів з місцевих бюджетів.

ДБР

One thought on “У шапках на заняттях: Нерубайська громада не має коштів на опалення дитячих закладів, натомість виділила 1,5 млн гривень… для ДБР. ВІДЕО

  1. Дуже хотілося би побачити відповідь ДБР, як вони пояснять , що беруть гроші з людей на яких відкрили кримінальні справи? будемо слідкувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *