Україна-Болгарія: міжнародний кінофест, що народився у Болграді, запрошує митців до участі

З 20 січня команда Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» оголосила прийом заявок на участь у цьогорічній едиції. Вже вдруге фестиваль пройде у двох державах одночасно: Україні та Болгарії. І вп’яте – в офлайн- та онлайн-форматі.

Про це розповіла організаторка заходу Тетяна Станєва.

За її словами, цього року глядачі та шанувальники «ОКО» зможуть зануритися у всесвіт жанрового і видового різноманіття стрічок.

«ОКО» – це симбіоз вшанування традицій, пізнання нового та пошуку актуальних форм і тенденцій, як у національних культурах України та Болгарії, так і в культурах цілого світу. Тому вже традиційно фокусом кінофестивалю буде етнографія, фольклористика, антропологія, історія, побут, проблеми та сподівання, культура, національні традиції та звичаї, визначні події та персоналії тощо.

«Цього року ми вирішили розширити обрії, і, окрім документальних, включити до програми фільми будь-яких видів (ігрові та неігрові) та жанрів, створених у будь-якій техніці, які відповідають вказаній тематиці. Ми чекаємо на фільми, які допоможуть зазирнути в потойбіччя красивого «туристичного фасаду» певного народу, з усіма болями і «облущеною фарбою», щоб більше зрозуміти один одного. Ми шукаємо фільми, автори яких прагнуть розповісти світу своє наболіле і не соромляться своїх ран і подряпин. Ми хочемо показати різноманітність нашого світу і те, чим дихає людство, та як бʼється серце нашої планети», – ділиться очікуваннями щодо майбутньої програми Тетяна.

П’ята едиція «ОКО» в офлайн-форматі відбудеться з 8 по 15 вересня 2024 року в місті Болград (Україна) та з 8 по 15 листопада 2024 року – місті Софія (Болгарія).*

«ОКО» в онлайн-форматі пройде у ці ж дати за підтримки та з використанням технічних потужностей та ресурсів партнерів Кінофестивалю – VOD- та OTT-сервісів MEGOGO (Україна) та Neterra.TV (Болгарія) Показ фільмів буде узгоджуватися з авторами та правовласниками окремо, а самі стрічки під час онлайн-демонстрації будуть захищені від копіювання, дублювання та іншого неправомірного розповсюдження контенту.

Програма та секції

Програма V едиції охопить такі секції, як: OKO GLOBAL (повнометражний міжнародний конкурс та короткометражний міжнародний конкурс), НАШЕ «ОКО» (короткометражний українсько-болгарський конкурс) і OKO VISION (покази фільмів поза конкурсом).

OKO GLOBAL – Повнометражний міжнародний конкурс. Приймаються фільми з хронометражем від 41 хвилини (включно з титрами). До процесу селекції допускаються стрічки, вироблені будь-якою країною світу (включно з Україною та Болгарією).

OKO GLOBAL – Короткометражний міжнародний конкурс. Приймаються фільми з хронометражем до 40 хвилин (включно з титрами). Українські та болгарські стрічки, а також фільми, створені у копродукції, теж можуть брати участь в міжнародному конкурсі. У цьому випадку робота не може бути представлена одночасно і в конкурсній секції НАШЕ «ОКО».

НАШЕ «ОКО» – Короткометражний українсько-болгарський конкурс. Приймаються фільми з хронометражем до 40 хвилин (включно з титрами). До участі допускаються короткометражні фільми, створені українськими та болгарськими продакшнами та/або режисерами/режисерками, що є громадянами/громадянками або резидентами/резидентками України чи Болгарії; фільми, виготовлені в копродукції, або фільми, чиї автори та правовласники офіційно вказують країною виробництва Україну або Болгарію.

OKO VISION – позаконкурсна секція, яка може охоплювати підсекції OKO RETROSPECTIVE (ретроспективні покази), ОКО FOCUS (фільми, об’єднані тематичним складником) та OKO SPECIAL (позаконкурсні покази). Кінофестиваль запрошує фільми до участі в позаконкурсній секції за власною ініціативою, а також може запропонувати такий варіант стрічкам, що подавалися до конкурсних секцій, але з тієї чи іншої причини не пройшли відбір до конкурсних секцій та програм.

Політика прем’єрності та спеціальні умови для фільмів в конкурсних секціях

Для участі в конкурсі приймаються фільми, які були створені або перший публічний показ яких відбувся не раніше 1 січня 2022-го року.

Апліканти можуть мати будь яку фестивальну і кінотеатральну дистрибуцію та публічні покази, зокрема розміщуватися на VOD- та ОТТ-сервісах та бути в публічному доступі на стрімінгових платформах та вебсайтах потокового відео. Однак перевага надається фільмам-аплікантам, для яких показ у межах Кінофестивалю буде прем’єрним в Україні та/або Болгарії, та/або які не мали кінотеатральної та іншої форми дистрибуції чи публічних показів, окрім кінофестивалів, чи обмеженої кількості публічних показів.

Не допускаються до участі в конкурсних секціях фільми, виробництво яких є незавершеним до дати проведення заходу, частини фільмів, окремі серії серіалів (окрім випадків, коли частина серіалу є окремим фільмом та має дистрибуцію як окремий аудіовізуальний твір), аудіовізуальний контент, призначений для соцмереж, музичні кліпи. Однак в екстраординарних випадках програмний відділ може зробити виняток із цього правила.

Також не розглядаються роботи, створені за участі представників країни-агресора (російської федерації), у тому числі особами (чи з залученням осіб) резидентами країни-агресора, особами що підтримують російську військову агресію проти України, виступають проти територіальної цілісності Україні, тощо, а також твори, показ яких порушує національне законодавство України та Болгарії.

Заявка на участь та ключові дати для приймання та розгляду

Загальний термін приймання фільмів через платформу FilmFreeWay триває з 20 січня 2024 року до 1 липня 2024 року.

* до 20 березня подання фільмів безкоштовне для всіх секцій та програм;

* з 21 березня до 1 липня за приймання фільмів фестиваль може встановити festival fee з урахуванням градації «Regular» та екстра дедлайну «Last Call».

Програмний відділ Кінофестивалю розглядає подані заявки до 20 липня.

До 20 серпня апліканти мають надати Кинофестивалю всі необхідні матеріали.

В окремих випадках організатори можуть запропонувати інші терміни та альтернативні способи подачі/прийому, отримання матеріалів, фільмокопій тощо за взаємною згодою всіх зацікавлених сторін, що узгоджується в кожному випадку індивідуально. Кінофестиваль залишає за собою право використовувати альтернативні способи приймання заявок, пошуку та запрошень до участі в кінофестивалі у будь-яких програмах та секціях.

Детальніше з правилами проведення V Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» можна ознайомитися в Регламенті та Положенні на офіційному вебсайті.

One thought on “Україна-Болгарія: міжнародний кінофест, що народився у Болграді, запрошує митців до участі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *