Колишнього губернатора Максима Степанова вважають причетним до розколу одеського футболу – ЗМІ. ВІДЕО

Поки Андрій Павелко, колишній голова УАФ, перебуває під слідством, його колишній заступник Костюченко та інші члени команди продовжують зберігати свої посади та збагачуватися, пише Стопкор. Серед них журналісти називають і колишнього міністра охорони здоров’я та екс-губернатора Одещини Максима Степанова. 

Костюченко, відомий своїми непрозорими схемами, такими як завищення вартості будівельних робіт і виведення коштів в офшори, може спробувати залишитися “сірим кардиналом” Шевченка. Його ім’я часто згадується у зв’язку з підозрілими транзакціями і корупцією.

Вибори нового президента УАФ, заплановані на 25 січня, можуть привести до змін у керівництві асоціації. Однак, склад нової команди Шевченка поки що залишається невідомим, і існує ризик, що при владі залишаться ті ж функціонери, які були причетні до корупційних скандалів.

Костюченко, зокрема, може бути одним з тих, хто спробує утримати свої позиції в УАФ і впливати на рішення Шевченка. Його ім’я з’являлося в контексті підозрілих транзакцій, зокрема у справах, пов’язаних з купівлею землі для будівництва бази для національних збірних.

Вадим Костюченко хоче злетіти вище з призначенням Шевченка: вже має лакшері будівництво та справу на 2,5 мільйони

Таким чином, ситуація в УАФ залишається напруженою та непередбачуваною. Попереду – вибори нового президента, які можуть внести зміни у розстановку сил в асоціації.

Роль Костюченка в УАФ дійсно важко недооцінити. Але як він її здобув?

“Контроль арбітрів, вплив на клуби, змови з місцевими федераціями – усі ці питання, як запевняють інсайдери, контролював пан Костюченко. Можливо, тому колишні очільники регіональних федерацій футболу досить категорично ставляться до віцепрезидента УАФ”, – зазначає Діана Ловська.

Відомо, що Вадим Костюченко приєднався до Української асоціації Футболу (колишня Федерація футболу України або ФФУ) у березні 2015 року. Тобто саме тоді, коли Андрія Павелка обрали президентом. А Костюченко одразу отримав одну із найвищих посад в організації – першого віцепрезидента. До 2015 року він, хоч і не працював безпосередньо в асоціації, але мав значний досвід у спортивних питаннях та вів чиновницьку діяльність з 1999 року.

Вадим Костюченко хоче злетіти вище з призначенням Шевченка: вже має лакшері будівництво та справу на 2,5 мільйони

Ось найпомітніші посади Костюченка до ери УАФ: віцепрезидент ФК “Динамо” із зв’язків з громадськістю; заступник голови, а потім віцепрезидент федерації футболу Києва; перший заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту; заступник директора Департаменту освіти, науки, молоді та спорту КМДА.

Як на цих позиціях функціонер заробив собі на коштовний маєток під Києвом?

Як зафіксували розслідувачі СтопКору, елітний котедж Вадима Костюченка, розташований у селі Вишеньки на Київщині, тільки набирає обертів будівництва під час повномасштабного вторгнення.

На відзнятих репортерами кадрах можна побачити покинуту на дорозі техніку, а саме бетонозмішувальний апарат та лопати, які, ймовірно, залишили наймані працівники. І також нещодавно тут проводили роботи з оформлення фасаду. А ще варто звернути увагу на дорогу до маєтку – її не так давно грейдерували, тобто готували до вкладаня асфальтного покриття.

Але і це ще не все. За даними медіа, на додаток до будинку перший віцепрезидент УАФ імовірно “прихопив” ще й кілька соток державного лісу – так само, як і його керівник Павелко.

Але відомими прізвище Костюченка стало завдяки конфліктам, пов’язаним з діяльністю УАФ.

Один зі скандалів вибухнув під час чергового відбору футбольних клубів до Української Премʼєр-ліги у національних клубних змаганнях сезону. Тоді, як вважали експерти, три призових місця розіграли так би мовити “поза грою”.

“Я можу казати, що циркулюють чутки, дуже серйозні чутки, що нібито в Премʼєр-лігу мають зайти за якихось дивних обставин три команди”, – припустив спортивний журналіст Константин Андріюк.

Ідеться про Львівський ФК “Рух”, ФК “Волинь” з Луцька та ФК “Минай”. Доказами цьому називають готовий документ, який можна побачити на екрані, зі списками команд вищої ліги на наступний сезон. Саме цей папірець нібито лежав на столі Вадима Костюченка задовго до завершення відбору.

Ще у 2017-18 роках відбулися кардинальні зміни у кількох регіональних федераціях футболу України. Тоді замість чинних організацій створювалися нові юридичні особи, які згодом включалися до колективних членів УАФ, а попередників звідти виключали.

Від гучних скандалів лихоманило й регіональні федерації: Одеса, Київ, Полтава

Зокрема, так на користь нової організації блокували і роботу “неугодної” Федерації футболу Одеської області. Замість неї тоді створили Одеську обласну футбольну асоціацію, яку сьогодні очолює колишній міністр охорони здоров’я, а тоді – губернатор Одещини Максим Степанов.

І судячи з офіційної сторінки цієї місцевої асоціації, пан Степанов лишається діючим очільником. Хоча за даними НАБУ, пана Степанова заочно заарештували за справою про заволодіння коштами держпідприємства “Поліграфічний комбінат “Україна” на понад 450 мільйонів гривень.

Аналогічним чином “реорганізували” і Федерації футболу міста Києва та Полтави.

“Якщо вони бачили, що хтось має свою думку, критикує і не погоджується з тим, що вони коять. Все вони за ніч могли зареєструвати у тому чи іншому регіоні іншу асоціацію там, яка нічого могла не проводити. Там три чоловіки зареєстрували і на слідуючий день переламати людей, переходити туда колективні члени будь якими послугами. Залякуванням у них був такий важіль, як суддівство. Вони заставляли суддів перейти туди і все. Тобто вони розколювати регіональний футбол. Вони так зробили у Києві, в Одесі, в Полтаві, в Тернополі”, – стверджує президент АФ Києва Ігор Кочетов.

Не менш гучний скандал за участі Вадима Костюченка пов’язаний із будівництвом футбольних майданчиків.

Гроші на них виділяла УЄФА – 6 мільйонів євро щорічно у рамках соціальної програми “Хет-трик”. Але інколи кошти “зникали” в таємничих фінансових схемах.

Я посварився з першим віцепрезидентом ФФУ Костюченком. Він відповідає за розподіл коштів за програмою “Хет-трик” спортивних майданчиків по регіонах. І кожен виконком, вже 2,5 роки за головування Павелка, я піднімаю це питання. Давайте ми чесно розподілимо ці майданчики. Ми вже знаходили місце, а нас продовжують годувати обіцянками. Відбувається нечесний розподіл цих майданчиків. Як з’ясувалося згодом, все це робили для того, щоб використовувати ці майданчики в політичній боротьбі”, – розповідає голова федерації футболу Тернопільщини Володимир Мариновський.

Зрештою, у листопаді 2019 року Генпрокуратура повідомила, що проти президента УАФ Андрія Павелка відкрито п’ять кримінальних справ. Усі вони пов’язані з підозрою у розкраданні коштів на будівництві футбольних полів. А вже у листопаді 2022-го Печерський суд постановив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до Павелка та генсека УАФ Юрія Запісоцького на два місяці з заставою 9,88 млн грн.

А як же Костюченко? Чому його не притягнули до відповідальності?

Адже саме Вадим Костюченко був підписантом договорів про купівлю земельних ділянок для бази національних збірних у Княжичах, де за договором сума була 8 млн грн, а у FIFA на ці потреби просили… всього 2,5 мільйони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *