Новим прем’єром Франції став нащадок роду Курисів, маєток якого відновлюють на Одещині

Новим прем’єр-міністром Французької Республіки став 34-річний політик Габріель Атталь — наймолодший керівник уряду в історії цієї країни, а на поточний момент і наймолодший прем’єр на планеті. Народився Габріель Атталь 1989 року в Кламарі. Його батько, Ів Атталь — єврей, виходець із Тунісу. Мати — Марі Атталь, уроджена де Курісс (Марія Олександрівна Куріс), представниця знаменитої української сім’ї Курісів, чиї садиби в селах Ісаєве і Курисове (Петрівка) Одеської області

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на Le Monde.

Габріель Атталь — представник соціал-ліберальної партії «Відродження» (раніше іменувалася «Вперед, Республіко!»), створеної нинішнім президентом Франції Еммануелем Макроном. Політичну кар’єру розпочав як соціаліст.

Мати Атталя виховувала його у православній вірі. У 2019 році в інтерв’ю виданню Libération, яке наводить The Guardian, Атталь заявив: “Мій батько сказав мені: “Можливо, ти православний, але все життя будеш відчувати себе євреєм, головним чином тому, що будеш страждати від антисемітизму через своє ім’я”.

Згідно з родинною легендою, предки Курисів прибули в Україну в XVI столітті з Греції й осіли в Ніжині. Першим відомим представником роду був кінний козак Полтавського полку Петро Куріс, який 1718 року мешкав у селі Ханделеївка (нині Вільховатка Кобеляцького району Полтавської області). Його онук Іван Онуфрійович Куріс став генералом і отримав за військові заслуги землі в нинішній Одеській області, де заснував містечко Курисове-Покровське (нині Курісове Березівського району). У 1824 році він побудував там Свято-Покровський храм.

Куріси розселилися по росії та Україні, поріднившись із представниками іменитих українських та російських родів: Ханенків, Апостолів, Голинських, Нілусів, Альбрандтів, Гіжицьких.

Після революції, громадянської війни та встановлення більшовицької влади Куріси втекли за кордон. Частина їх осіла у Франції. Мати нового прем’єра цієї країни — праправнучка Івана Іраклійовича Куриса, таємного радника, шталмейстера імператорського двору, ватажка дворянства Херсонської губернії, великого землевласника, мецената, колекціонера і бібліофіла. При ньому і перебудували садибу в Курісовому, перетворивши її на справжній палац у східному стилі.

Заснував поселення начальник канцелярії Суворова Іван Куріс. Нащадок козацької старшини, багаторазовий губернатор різних територій, дуже небідний чоловік, назвав поселення Курісово-Покровське. В радянські часи воно називалося Петровське і Петрівка.

Заснував поселення начальник канцелярії Суворова Іван Куріс. Нащадок козацької старшини, багаторазовий губернатор різних територій, дуже небідний чоловік, назвав поселення Курісово-Покровське. В радянські часи воно називалося Петровське і Петрівка.

Габріель Атталь — другий прем’єр Франції, безпосередньо пов’язаний з Одесою. Першим був Арман-Еммануель Софія Септімані де Віньєро дю Плессі, граф де Шинон, герцог д’Егійон, герцог де Фронсак, п’ятий герцог де Рішельє, якого одесити більше знають як Дюка. Градоначальник Одеси й генерал-губернатор з 1803 по 1815 роки. Після реставрації монархії Бурбонів очолив уряд своєї батьківщини, проявивши себе грамотним і милосердним управителем, який намагався зупинити вал репресій проти республіканців і бонапартистів.

Як писала СИДА ГРОМАД, маєток Курисів на Одещині кілька років тому почали відновлювати меценати. Зараз у нього нове покриття, відновлена частина фасаду, реконструйовані вежі. Унікальна споруда, де поєднаний класичний і мавританський стиль, є головною туристичнрою перлиною Курисівської громади на Одещині.

замок Куриса

One thought on “Новим прем’єром Франції став нащадок роду Курисів, маєток якого відновлюють на Одещині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *