Пройшов АТО, та регулярно здає кров для військових: історія військового

Леонід Іванишко – одесит, який з 2021 року має звання почесного донора України. Вперше він здав кров ще у 2005 році, коли його родич опинився у реанімації. Тоді чоловік дізнався, що одна донація може врятувати аж три життя. Про його шлях донорства розповіли у «Суспільне Новини».

Тож, починаючи від 2005 року, Леонід регулярно здавав кров декілька разів на рік. Після початку війни у 2014 році, він вступив до лав Збройних Сил, де брав участь в АТО. Проте навіть під час військової служби чоловік не припинив рятувати життя: здавав кров у відрядженнях та між виконаннями завдань.

«В якому місті я б не був, у відрядженні, під час виконання бойових завдань, в Сєверодонецьку, коли були в АТО — перше, на що дивився, це де можна здати кров. В Краматорську дивився, чи можна здати було останнього разу, але, на жаль, там було закрито. Декілька разів мені вдавалося здавати плазму та кров під час відрядження в Івано-Франківськ», – розповідав він.

З початком повномасштабного вторгнення потреба у донорах в країні зросла в рази, і відповідні запити ми можемо бачити кожен день. У зв’язку з цим Леонід Іванишко почав здавати кров ще частіше.

«Рятувати легко», – пише у своєму дописі в Інстаграм Леонід.

Нещодавно, у грудні минулого року, він прийшов на свою соту донацію, узявши разом із собою 19-річного сина Андрія, який також хоче допомагати:

«Взагалі то я дуже боюсь цього всього процесу, крові і всього такого, але ж якщо моя кров піде на благодійне діло — я тільки «за», якщо вона допоможе іншим людям», – поділився Андрій.

Наразі, після сотої донації, Леонід може претендувати на звання заслуженого донора України. Загалом в Одеській області почесних донорів близько п’яти тисяч, а звання та нагороду «заслужений» отримали шість людей.

Для охочих стати донором є певні рекомендації: необхідно три дні утримуватися від вживання алкогольних напоїв, зранку випити чай із печивом та прийти на процедуру. Про це розповідала «Суспільному» медична директорка Марина Ткаченко:

«Повноцінна війна в Україні тримається на компонентах крові, тому що ми всі розуміємо, що під час поранення, коли людині потрібно рятувати життя, то без крові ніяк. Але не треба забувати, що в нас життя продовжується, і так само хворіють люди, йдуть операції, пологи, народжуються дітки, там теж потрібна кров. Тому актуальність донорства, вона ніколи не була забута, а на сьогоднішній час — це взагалі дуже важлива тема».

Варто зауважити, що донором крові в Україні може бути тільки людина віком від 18 років та вагою від 50 кг.

One thought on “Пройшов АТО, та регулярно здає кров для військових: історія військового

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *