Без тендеру: як Одеському військкомату морська рятувальна служба таємно купила “Ленд Крузер”?

КП “Морська пошуково-рятувальна служба” (МПРС) очолюване обвинуваченим у зловживаннях Віктором Сударевим, що підпорядковане Міністерству розвитку громад та інфраструктури, за 5,45 млн гривень придбала броньований позашляховик для Одеського обласного військкомату.

Про це повідомляє портал nikcenter.

Морська служба купила в Данії броньовану білу Toyota Land Cruiser 200 (2020). Підприємство придбало авто у датської оборонної компанії Bellevuebugt ApS, уклавши угоду через неурядову Конфедерацію датської промисловості. Служба імпортувала цей транспорт власним коштом.

Видатки на придбання майна передбачали у фінансовому плані МПРС на 2022 рік. Щоправда, за 8 млн гривень мали купити два автомобіля, каски, бронежилети та радіостанції, зокрема для потреб ЗСУ. Закупівля елітної Тойоти пройшла повз  Prozorro. При цьому пошуково-рятувальна служба публікувала навіть найдрібніші закупівлі, як чохли на кермо чи ремонт пікапа.

Датські журналісти з незалежного видання Danwatch запитали власника компанії Пітера Лаурітцена про умови угоди. Однак він лише сказав, що все було зроблено відповідно до правил. Компанія отримала необхідні дозволи на експорт від данської влади, а також декларацію кінцевого споживача – від української компанії.

Але джерела з Данії розкрили більше подробиць про покупку. Схоже, що броня цієї Toyota має лише балістичний захист від кулеметних пострілів та осколків гранат. Тож придбаний автомобіль є цивільним, а не військовим транспортним засобом. Відтак, приховувати цю закупівлю не було сенсу.

В одеській Морській пошуково-рятувальній службі запевняють, що позашляховик купували саме для того, щоб передати військовим. Однак авто вилучив територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

За даними Мінрозвитку, броньоване авто офіційно передали з балансу МПРС до Міноборони аж в квітні 2023 року. В цей період почав розгоратися скандал з корупцією в обласному ТЦК та незаконним збагаченням його очільника Євгена Борисова.

Витяг з реєстру МВС показав, що 19 квітня авто зняли з обліку. Відтоді вартісне авто «закріпили» за комендатурою охорони та забезпечення в Одесі.  Ця ж військова частина в червні замовляла послуги з техобслуговування та поточного ремонту автомобіля Toyota Land Cruiser 200.  Натомість підрозділи ЗСУ постійно потребують звичайних пікапів. Проєкти “Геройcar” та “Колеса перемоги” купують вживаний транспорт за кордоном та модернізують його в Україні. Волонтери розповідають, що в середньому після ремонту вартість авто складає 350 тис. грн. Найчастіше військовим поставляють Nissan Navara, Mitsubishi L200, пікапи Ford та Toyota Hilux.

військо

One thought on “Без тендеру: як Одеському військкомату морська рятувальна служба таємно купила “Ленд Крузер”?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *