Як на Одещині відновлюють будівлі, зруйновані російськими обстрілами?

Впродовж повномасштабного вторгнення в Одеській області постраждало 29 територіальних громад. На отримання державної допомоги для відновлення житла громадянами подано 999 заявок до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій спричинених збройною агресією рф проти України.

Детально про хід відновлення будівель усіх форм власності та призначення, які отримали ті чи інші руйнування в наслідок російських обстрілів, сьогодні на брифінгу в Одеській ОВА розповів начальник відділу організації будівництва та відновлення управління капітального будівництва Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської ОВА Олександр Кочетков.

Посадовець зазначив, що на Одещині продовжується відбудова соціальних та житлових об’єктів пошкоджених внаслідок ворожих атак, триває робота з громадянами, які постраждали в наслідок військової агресії російської федерації проти України, щодо необхідності подання заявок через застосунок «Дія» на отримання державної допомоги для відновлення житла.

Олександр Кочетков зазначив, що за даними системи Офісу Президента України «Відновлення країни (rebuild.help.gov.ua)» в Одеській області пошкоджено 1 358 об’єктів, з яких уже відновлено 336.

“Це 4 об’єкти державного управління, 47 – енергетики, 921 – житлового фонду (з яких 260 – багатоповерхові будинки, 2 гуртожитки, 651 будинок на одну сім’ю, 8 господарських будівель, 52 – інших об’єктів). 125 – культурної спадщини та туризму, 42 – освітні заклади, 2 – надають муніципальні послуги, 64 – об’єкти промисловості”, – уточнив посадовець.

Він також додав, що усього в Одеській області до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій спричинених збройною агресією РФ проти України внесено 2 711 об’єктів. З яких згідно з постановою 380 Кабміну до реєстру подано 999 заявок від мешканців. На сьогодні надано компенсацію по 506 заявкам, на загальну суму 20 млн 726 тисяч 346 грн. По 170 заявкам надана відмова, та по 52 розгляд призупинено у зв’язку з тим, що власники знаходяться за межами Одеської області та не можуть надати допуск комісії з обстеження.

На сьогодні департамент, який очолює Олександр Кочетков, заключив договори щодо відновлення пошкоджених об’єктів освіти. Це приміщення ОНУ «Одеська політехніка» – на тепер виконано на 90% скління цього об’єкту загальною вартістю 42 млн.

Олександр Кочетков

Розпочато відновлення корпусів Одеського державного аграрного університету, корпуси 3 (орієнтовна вартість 459 тисяч) та 4 (694 тисячі) – роботи виконано на 20%.

Розглядається питання щодо відновлення по наступним закладам освіти – Одеський обласний ліцей №6, орієнтовна вартість 1 млн 122 тисячі; 3 корпуси Одеського вищого професійного училища автотранспорту – 3,2 млн; відокремлений підрозділ вищого професійного училища сфери послуг ОНУ «Одеська юридична академія», орієнтовна вартість відновлення 3,29 млн грн.; ПУНПУ ім. Ушинського – 8 млн. відокремлений підрозділ Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ – 780 тисяч; фаховий коледж вимірювань Державного університету інтелектуальних технологій та зв’язку – 1,4 млн.; Одеська державна академія будівництва та архітектури – 11 млн 46 тисяч.; Одеська академія безперервної освіти – 626 тисяч;

“Крім того, є 4 об’єкти де передбачено будівництво або капітальний ремонт захисних споруд, по 3 з яких вже розпочаті роботи. Це Арцизький ліцей №5 (виконані роботи на 20%); Балтський ліцей №2 (також 20%); Миколаївського ліцею (40%), і ще не розпочати роботи у Великомихайлівській школі. Крім того, відібрано 6 об’єктів, де планується проведення робіт”, – сказав Олександр Кочетков.

Варто зазначити, що у відновленні пошкоджених об’єктів допомагають кошти меценатів. Так, наприклад у національному університеті «Одеська політехніка» за кошти меценатів виконано заміну покрівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *