Запобігти “блек-ауту”: як громади Одещини працюють над своєю енергоефективністю?

Уже майже рік Програма U-LEAD навчає громади впровадженню енергетичної безпеки. На завершальних інформаційних сесіях учасники закріпили навички написання енергетичних проєктів та подання грантових заявок.

лампаУ листопаді 2023 року завершився цикл з 17 інформаційних сесій для громад, об’єднаних тематикою «Енергетична безпека». Впродовж року експерти U-LEAD знайомили учасників з підходами до формування локальної енергетичної політики в умовах війни.

Громадам пояснили, на чому зосередити увагу при енергетичному плануванні та майбутньому відновленні об’єктів, знайомили з особливостями заходів з енергоефективності в різних секторах, допомагали розібратися з сучасними технологіями відновлювальних джерел енергії та пошуком додаткових джерел фінансування.

Завершальні інформаційні сесії перших тижнів листопада присвятили особливостям написання енергетичних проєктів. Як визначити доцільність спрямування коштів на певний проєкт, як обґрунтувати перерозподіл обмежених фінансових ресурсів серед комунальних закладів і на що звернути увагу при підготовці проєктної заявки на конкурс енергетичних проєктів?

«Я не відкрию секрет, якщо скажу, що громади часто не розуміють, чому подана проєктна заявка не перемогла на конкурсі. Спеціалісти профільних відділів зазвичай витрачають купу часу, щоб підготувати проєктні заявки, але не завжди враховують специфіку конкурсів. Енергетичні проєкти — це проєкти з твердою складовою, вони потребують ретельних розрахунків і чіткого розуміння кінцевого заощадження енергетичних ресурсів. Саме це обумовлює певні особливості підготовки таких проєктних заявок. Як уникнути типових помилок, як провести потрібні розрахунки показників, на що звернути увагу при підготовці бюджету проєкту — про це ми просили розповісти наших експертів», — зазначила Юлія Молодожен.

Говорячи про доцільність заходів з енергоефективності, експерти наголошували на важливості економічних показників та соціального ефекту проєктів, впровадженні системи енергоменеджменту та радили не забувати про викиди парникових газів. І пам’ятати, що над підвищенням енергобезпеки в громаді треба працювати згуртовано.

Радники презентували підбірку грантових конкурсів енергоефективності, розібрали особливості заповнення заявок та розповіли про поширені помилки, яких припускаються потенційні грантоотримувачі. Також учасники дізналися, як формувати бюджет проєкту та розраховувати фінансові показники.

За словами експертки U-LEAD з питань енергоефективності Катерини Шишки, заходи з енергозбереження впроваджуються в Україні вже багато років. Але не всі ініціативи реалізуються вдало.

«Буває так: громади залучаючи інвестиції або гранти, і не вміють довести це до логічного завершення. Не обов’язково через корупцію. Іноді це просто невміння дотримуватися правил, які виписує грантодавець або інвестор. Мова про те, що всі проекти, які стосуються енергетики та цієї сфери, є зарегульованими, реалізуються за певними правилами», — зазначила вона.

І додала, що найбільше шансів отримати фінансову підтримку матимуть ті громади, які серйозно ставляться до кожного етапу підготовки заявки.

Енергетичні проєкти відрізняються від інших тим, що зазвичай вдало передбачають розробку проєктно-кошторисної документації з подальшим проходженням державної експертизи. Найчастіше вони мають довгостроковий ефект та вимагають постійного контролю з боку технічного персоналу, розробника проєктно-кошторисної документації та замовника.

Ефект від таких проєктів може бути у скороченні споживання енергоресурсів, зменшенні видатків з бюджету на оплату енергоносіїв, скороченні викидів парникових газів, покращенні умов перебування користувачів комунального закладу, забезпеченні безперебійного енергопостачання та наданні послуг при аварійних ситуаціях.

Експерт Дмитро Сакалюк поділився з учасникам заходу порадами щодо розробки енергетичних проєктів, зокрема звернув увагу на типові помилки при формулюванні мети проєкту, поданні бюджету та формуванню переліку заходів. Він наголосив, що:

«Крута ідея, яка відповідає пріоритетам конкурсу, реалізація якої призведе до довготривалих, а не точкових змін, має більше шансів на успіх. При цьому важливо працювати системно. Навіть якщо вже написано десять заявок — треба усвідомити помилки і виправити їх, приділяти достатньо часу написанню заявок та постійно бути в пошуку інших грантових конкурсів».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

One thought on “Запобігти “блек-ауту”: як громади Одещини працюють над своєю енергоефективністю?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *