На півдні Одещини відтворили обряд гагаузького весілля. ВІДЕО

В селі Кубей відновили весільні традиції й зафільмували це на відео. Ініціаторами цього дійства виступили місцеві мешканці. Зйомки проходили в будинку-музеї Олександра Полібзи, який став одним з організаторів цього заходу. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала”.

Як розповів пан Олександр, підготовка до зйомок тривала більше ніж півроку. За цей час активісти зібрали матеріал, відновили весільне вбрання по старих фотографіях та знайшли людей, які пам’ятають традиції та пісні.

Зйомки проходили з самого ранку й до вечора. За цей час вдалось відтворити два цікавих елементи, пов’язаних з традиційним бесарабським весіллям:

  1. Відтворення образу гагаузької нареченої.
  2. Наочна демонстрація обряду під назвою “Ігрі”, який проводився в суботу перед весіллям (аналог сучасних дівочих вечорів).

Зранку відбулась фотосесія з образом гагаузької нареченої. Олександр, взявши за основу старовинну фотографію, відтворив більшість тонкощів в цьому процесі. Зйомку робили фотографи з Болгарії Деніслав Стойчев та Міхаела Аройо, які вже багато років цікавляться бессарабською культурою і вже неодноразово фільмували такі події.

Стародавнє фото гагаузького весілля. Автор невідомий.
На фото зображені: Олександр Полібза, Валерій Гайдаржи, Вероніка Устуянова та Марія Саріогло

“Я вже не вперше беру участь у подібних заходах, мені дуже подобається наша культура, і те, як одягалися наші предки, тому я вирішила так само долучитися до відновлення цих традицій та одягу”, – розповіла Вероніка Устуянова про свою участь в проєкті.

Ввечері команда відзняла другу частину проєкту – відео про те, як раніше проводили обряд під назвою “Ігрі”. Головними героями сюжету є невістка та хреста нареченого, яка заплітає косу нареченій. Біля нареченої мають бути її подруги, які проводжають її до подружнього життя. Допомогли відтворити це дійство місцеві мешканки Парасковія Галач та Елена Беженарь, які ще пам’ятають цю традицію, бо вони були одні з останніх, яких так заплітали.

В ролі акторок себе спробували мешканки Кубея Парасковія Галач, Елена Беженарь, Валерія Іванова, Надія Чолак, Кароліна Ярим.

“Ідею для створення цього проєкту підказала одна з учасниць нашого колективу Вероніка Устуянова. Вона запропонувала відновити весільний образ невістки, я вирішив підтримати, але в ході проєкту ми ще вирішили відновити обряд, який виконували ввечері перед весіллям. Вважаю що ми впорались на всі 100 відсотків, все, що планувалось, відзняли” – повідомив Олександр Полібза.

Джерело – “Махала”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *