Квіти, фудкорт і Хелловін: на Одещині відбувся гарбузовий фестиваль

Різноманітні локації з гарбузами, благодійний фуд-ярмарок на підтримку ЗСУ, багато квітів та сезонних овочей – все це чекало на відвідувачів дводенного гарбузового фестивалю, який пройшов на Одещині 28 та 29 жовтня. Його організували фермерське господарство “Пан Білан” та садовий центр “Квітковий дім Floiren”.

До війни – фести, агротури та вечірки просто неба були фішкою фермерського господарства “Пан Білан”, розповідає видання “Біляївка. Сіті”. У такий спосіб підприємство, яке вирощує овочі, фрукти, зелень, креативно презентувало свою продукцію та розвивало агротуризм на Одещині.

Сюди приїжджали родинами на прогулянки, збирали врожай, наче з бабусиної грядки, та влаштовували фотосесії у полі та в садах.

Після повномасштабного вторгнення фестиваль змінив формат з розважального на благодійний.  Саме це було головною ідеєю проведення гарбузового фесту, розповіла власниця “Квіткового дому Floiren” Ірина Білан.

“До війни такі заходи ми проводили на території “Пан Білан”. Але за цей час у нас розвинулось ще одне направлення – квіти, яке виросло в окремий садовий центр з павільйонами. Знаходиться воно навпроти фермерського підприємства, це 28 км траси Одеса-Рені, біля сіл Мирне та Петродолинське”. 

За словами Ірини Білан, концепцію фесту саме з гарбузом запропонувала Катерина Білан, яка відповідає за напрямок агротуризму та активно розвиває його у соцмережах.

“Була ідея популяризувати такий продукт як гарбуз. У цьому році ми вперше вийшли з ним на ринок. І з’ясувалося, що люди не звикли використовувати його в їжу. Гарбуз сприймають як елемент декору, роблять з нього композиції, але їсти – не їдять. А це дуже багатофункціональна рослина, з якої можна приготувати багато корисних страв”.

До участі у благодійному продажу смаколиків та виробів запросили усіх бажаючих, відгукнулися господині з Біляївки, Петродолинського, Одеси, а також Мирненський ліцей.

Жінки продавали різну домашню випічку, солодощі, пастилу, іграшки. Учні з Мирного привезли на ярмарок свої роботи з осінніх матеріалів. Не обійшлося без смачного біляївського завиванця – вертути. Її на фуд-корті розібрали дуже швидко.

“Ми постійно підтримуємо різні збори на потреби захисників. Допомагаємо усім, хто звертається. Адже зараз це на першому місці, і не можна забувати, завдяки кому ми живемо, працюємо та можемо проводити такі заходи. А ярмарок це ще й можливість об’єднати людей, щоб вони відчували свою причетність до доброї справи і допомагали військовим”, – пояснює Ірина.

Родзинкою фестивалю стали різні гарбузові локації, а також фотозони у стилі Хелловін.

Біля кожного стола стояли великі банки для збору коштів на ЗСУ. Люди могли купити собі щось смачненьке або корисне та зробити донат. За словами організаторів, усе, що господині не встигли чи не змогли продати, вони у них викупили, а кошти пішли у спільну скарбничку допомоги.

У великих повільйонах було багато власне продукції “Квіткового дому” та з врожаю господарста “Пан Білан”.

За знижками продавали квіти – кімнатні, садові, кущі, хвою, екзотичні рослини, сезонні фрукти та овочі. Величезний вибір хризантеми, яка була королевою уваги та продажу.

Окремо у павільйоні відвели місце, щоб презентувати різні сорти гарбуза – від мініатюрних до помаранчевих традиційної форми.

 

 

10% з прибутку організатори перерахують на ЗСУ, повідомили організатори заходу. Зібрану суму розподілять. Частину коштів, говорить пані Ірина, віддадуть на потреби 126-ої бригади ТРО, іншу – перерахують благодійному фонду “Корпорація монстрів”, який допомагає військовим.

Усі, хто не встиг відвідати фестиваль та зробити атмосферні осінні фотографії біля локацій – можуть це зробити найближчим часом. Організатори кажуть, що вони будуть на території ще близько місяця. Це абсолютно безкоштовно, але на місці можна зробити донат на ЗСУ.

Джерело – “Біляївка. Сіті”

2 thoughts on “Квіти, фудкорт і Хелловін: на Одещині відбувся гарбузовий фестиваль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *