У Придністров’ї школярі дізнаватимуться про війну в Україні із російських підручників

Представники росії зуміли передати до шкіл Придністров’я нові підручники з історії. У них додано розділ «Сучасна росія» – про останні події новітньої історії, в їхньому російському пропагандистському трактуванні. Придністровським школярам розкажуть, у тому числі, про «свято возз’єднання» Криму з росією, про «терор українських неонацистів» та підготовку Києвом нападу на росію. І як усе це «не залишило вибору» путіну, окрім «спеціальної військової операції» з метою «звільнення» українських територій.

Про зміст нового підручника та факти, пов’язані з його передачею,   розповіли журналісти з молдовського видання NewsMaker.md.

Дарунки «русского дома» «соотечественникам» з Придністров’я

20 жовтня представництво росспівробітництва в Молдові «російський дім» повідомило про те, що «передало в дарунок підручники молодим співвітчизникам із Придністров’я». Усього – 2500 екземплярів.

Згідно з повідомленням, представники центру передали викладачам та учням з Придністров’я «методичні посібники для вчителів, робочі зошити та підручники для школярів». Передача «сучасних російських підручників» відбулася в Тирасполі.

На церемонії передачі в.о. керівника центру Артем Науменков, слова якого наводяться з соцмереж організації, заявив, що «ці книги допоможуть молодим співвітчизникам засвоювати навчальний матеріал, а методична література стане гарною підмогою вчителям у підготовці до уроків».

До повідомлення було додано дві фотографії з вантажем. За ними нашим молдавським колегам вдалося ідентифікувати партію підручників «Історії вітчизни» нового зразка 2023 року – для 9 класу, з позначкою – «для учнів з інтелектуальними порушеннями».

Згідно з інструкцією, підручник «Історії вітчизни» для 9 класу охоплює історію російської держави з 1917 року до наших днів.

«Вивчення цього курсу допоможе учням визначити ціннісні пріоритети шляхом осмислення історичного досвіду своєї країни, навчить їх застосовувати історичні знання у навчальній та соціальній діяльності, сприятиме формуванню їхньої моральної свідомості. У текст підручника внесено зміни відповідно до оновленої Концепції викладання навчального курсу «Історія росії», а також додано розділ «Сучасна росія», де розповідається про останні події новітньої історії», – написано в анотації.

Варіант книги, надрукований на папері, вартістю від 1700 до 1900 рублів (близько 350 леїв) або книгу в цифровому форматі можна придбати через інтернет. Ціна онлайн видання – трохи більше 300 рублів (близько 60 леїв). Редакція NewsMaker.md придбала підручник в електронному форматі та вивчила його зміст.

«Сучасна росія» та «свято» анексії Криму

За словами журналістів, найбільший інтерес викликає доданий у виданні 2023 року новий розділ «Сучасна росія», де описуються події останнього десятиліття до наших днів. Він починається з опису «національних програм» і «значних поліпшень» життя росіян, темпів будівництва підводних човнів та апаратів, що «перевершують усі відомі кораблі», та освоєння Арктики.

Окрема тема розділу – «свято 18 березня» (день анексії росією Криму). У підручнику також написано про псевдореферендум, на якому «96% громадян проголосували за возз’єднання Криму з росією». При цьому автори підручника називають анексію частини України не інакше, як «возз’єднанням».

«Поєднання з Кримом і Севастополем стало причиною погіршення відносин росії із західними країнами. росію звинуватили у збройному втручанні у внутрішні справи України, порушенні її цілісності як незалежної держави. По суті, росія опинилася в економічній блокаді: окрім іншого, багато країн запровадили заборону на торгівлю з нашою країною», – стверджують «історики».

Однак і в цьому випадку не обійшлося без підстав для гордості: «Своєчасні заходи, вжиті російським урядом, дозволили нашій країні швидко подолати наслідки цієї блокади. Те, як швидко і рішуче росія долає труднощі, що стоять перед нею, показує історія будівництва Кримського мосту». Він, як стверджують автори книги, є «візитною карткою Криму, символом його єдності з росією.

«Неонацисти»-українці «не залишили росії вибору»

Окремою темою розділу стала війна в Україні (в трактуванні авторів підручника та російської пропаганди – спеціальна військова операція – СВО). Її початок автори підручника слідом за російською пропагандою, пояснюють результатом боротьби за «право говорити російською мовою» та «політикою терору», яку проводить «київська влада щодо мирних жителів».

«У квітні 2014 року жителі Донбасу оголосили про створення донецької народної республіки (ДНР) та луганської народної республіки (ЛНР). Київська влада хотіла знищити ці республіки. Почалася кровопролитна боротьба повстанців із військами та націоналістичними батальйонами України», – повторюють відомий наратив автори книги.

Там же написано про те, що у 2021 році «керівництво росії звернулося до Заходу з пропозицією укласти угоди про нерозширення НАТО на схід, позаблоковий статус України та виведення американської ядерної зброї з Європи». При цьому, як стверджують автори підручника, Захід не лише «відмовився від угоди з росією», а й «готував Україну до війни з росією, забезпечуючи її сучасним озброєнням».

«Молодих українців стали виховувати у ненависті до росії, на неонацистських поглядах та ідеях. У шкільних підручниках України росію представляли головним ворогом. У січні 2022 року російська розвідка повідомила про атаку української армії, що готується, на території ДНР, ЛНР і російського Криму. Росія не мала вибору, окрім як захистити населення республік і свої кордони», – розповідають автори підручника дев’ятикласникам.

При цьому вони стверджують, що президент росії володимир путін, підписуючи указ про проведення СВО, назвав «демілітаризацію та денацифікацію» її основними цілями.

«У ході спеціальної військової операції було звільнено цілу низку територій, а їх населення виявило бажання увійти до складу російської Федерації. 23-27 вересня 2022 року в ДНР, ЛНР, Запорізькій та Херсонській областях було проведено референдуми, на яких переважна більшість жителів висловилися за входження до складу росії як суб’єктів федерації. 30 вересня 2022 року в Кремлі були підписані договори про прийняття до складу росії та утворення нових суб’єктів російської федерації – донецької народної республіки, луганської народної республіки, Запорізької та Херсонської областей», – сухо розповідають автори підручника про квазі-референдуми, проведені російськими військовими адміністраціями в окупованих регіонах».

Автори підручника розповіли і про санкції, які були введені проти росії, та про «бажання країн Заходу об’єднати весь світ проти росії». При цьому вони нічого не написали ні про фактичні руйнування на території України, ні про мільйони українських біженців, які фактично залишилися без дому, ні про тисячі загиблих мирних жителів.

Крім окупації Криму і війни, що продовжується в Україні, в розділ сучасної історії росії також включена інформація про поправки до конституції росії, що закріпили практично необмежені повноваження президента країни, про російську військову операцію в Сирії, яку автори підручника називають не інакше, ніж «боротьбою з міжнародним тероризмом» та про Олімпіаду в Сочі, яка всупереч допінговим скандалам, показала, що «росія — країна високих спортивних досягнень».

Що робить «російський дім» у Молдові?

Згідно з даними, опублікованими на офіційному сайті «русского дома», основний напрям роботи установи є «взаємодія зі співвітчизниками, зміцнення позицій російської мови, популяризація російської культури в Молдові, робота з неурядовими організаціями та молодіжними рухами країни… надання консультаційної допомоги співвітчизникам та дотримання їх громадянських, політичних, економічних, соціальних, культурних та інших прав та законних інтересів у країні проживання, збереження та розвитку взаємовідносин з історичною батьківщиною».

При цьому за соцмережами центру можна простежити, яку саме підтримку він надає: бере участь в організації фестивалів, виставок, присвячених Другій світовій війні, конкурсів, проводить покази документальних фільмів, знятих у росії, а представники центру періодично зустрічаються з майбутніми випускниками молдавських ліцеїв, яким розповідають про умови вступу до вузів росії, та передають підручники школам з Придністров’я. Остання така передача і відбулася 20 жовтня 2023 року.

Наші колеги з Молдови зазначають, що з початку військової агресії росії в Україні «російський дім» продовжував свою роботу, і лише кілька разів ставав об’єктом уваги в новинах: 24 лютого 2023 року невідомі облили фасад будівлі червоною фарбою, 5 червня – зняли з фасаду російський прапор. А 1 серпня Національна молдавська партія направила звернення до адміністрації президента, уряду та Служби інформації та безпеки з вимогою закрити в Кишиневі російський центр науки і культури.

Залишається додати, що дуже цікаво було б почути, що розповідатимуть учням на уроках історії вчителі в селі Кіцкани, де 25 вересня на голови місцевим жителям впали уламки “братської любові”. Бо виправдати таке може тільки людина з тими самими інтелектуальними порушеннями.

Хоча, в контексті подій останніх двох років стає зрозумілим, що саме такими і вважають росіяни усіх, кого хочуть «возз’єднати» зі своєю імперією.

2 thoughts on “У Придністров’ї школярі дізнаватимуться про війну в Україні із російських підручників

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *